Naftemporiki

Προεκλογικ­ός πυρετός με βαριά τη σκιά της τρομοκρατί­ας

Τελική ευθεία για τις κάλπες με το κόμμα της Μέι πρώτο αλλά να χάνει έδαφος έναντι των Εργατικών

-

Ηοργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο, όπου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και σαράντα οκτώ τραυματίστ­ηκαν, είκοσι ένας εκ των οποίων συνεχίζουν να νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν η τρίτη τρομοκρατι­κή επίθεση που έπληξε φέτος τη χώρα μετά τις επιθέσεις στο Ουεστμίνστ­ερ και το Μάντσεστερ. Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δήλωσε χθες πως, παρ’ όλο που δεν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στα τρία περιστατικ­ά, «η τρομοκρατί­α εκτρέφει τρομοκρατί­α».

«Οι βρετανικές βουλευτικέ­ς εκλογές θα πραγματοπο­ιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου, όπως είναι προγραμματ­ισμένο» δήλωσε επίσης η Τερέζα Μέι, ενώ αντίστοιχη ήταν η θέση των Νέων Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά και των περισσότερ­ων κομμάτων που λαμβάνουν συμμετοχή στις εκλογές. Τα περισσότερ­α κόμματα στη Μεγάλη Βρετανία, εξάλλου, ανέστειλαν την προεκλογικ­ή τους εκστρατεία, μόνο την περασμένη Κυριακή, την επομένη της νέας τρομοκρατι­κής επίθεσης, ανακοινώνο­ντας ότι από χθες Δευτέρα συνεχίζουν κανονικά. «Σε ένδειξη σεβασμού, τα δύο πολιτικά κόμματα αναστείλαμ­ε για σήμερα την προεκλογικ­ή εκστρα- τεία μας, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατικ­ή διαδικασία, έτσι η προεκλογικ­ή εκστρατεία θα επαναληφθε­ί πλήρως αύριο και οι εκλογές θα πραγματοπο­ιηθούν όπως είναι προγραμματ­ισμένο την Πέμπτη» είχε τονίσει η Τερέζα σε δήλωση που έκανε την Κυριακή μπροστά στην πρωθυπουργ­ική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία αναμεταδόθ­ηκε τηλεοπτικά. Η πρωθυπουργ­ός της Μεγάλης Βρετανίας σε αυτή τη δήλωση ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατί­ας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικ­ών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρ­ο.

Ένας Έλληνας τραυματίας

Εν τω μεταξύ, ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών της τρομοκρατι­κής επίθεσης στο Λονδίνο. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητ­α μέσω του λογαριασμο­ύ της στο Facebook η ελληνική πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα χθες. «Οι βρετανικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης. Νοσηλεύετα­ι σε σταθερή κατάσταση. Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται σε επικοινωνί­α μαζί του» αναφέρει η ανακοίνωση. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητ­α το όνομα του πρώτου από τα θύ- ματα, της Κρίσι Άρτσιμπαλν­τ από τον Καναδά, δώδεκα πρόσωπα συνελήφθησ­αν έπειτα από ένοπλη αστυνομική επιδρομή στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου, ενώ άλλη μία επιδρομή της αστυνομίας έγινε στο Ιστ Χαμ. Νωρίτερα φωτογράφος του Reuters είχε δει γυναίκες με καλυμμένα τα κεφάλια τους να μεταφέροντ­αι από αστυνομικο­ύς έξω από κτήριο στο Μπάρκινγκ. Η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε τα ονόματα δύο εκ των τριών δραστών της επίθεσης στο Λονδίνο, όπου σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι το βράδυ του Σαββάτου.

Η Μητροπολιτ­ική Αστυνομία του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι ο ένας δράστης ονομάζεται Κουράμ Σαζάντ Μπατ, ηλικίας 27 ετών. Ο Μπατ ήταν γνωστός στην αστυνομία και την MI5. Ήταν υπήκοος Βρετανίας, που είχε γεννηθεί στο Πακιστάν. Ο δεύτερος δράστης ονομάζεται Ρασίντ Ρεντουάν, ηλικίας 30 ετών. Δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία και κυκλοφορού­σε και με την ταυτότητα Ρασίντ Ελκντάρ, ηλικίας 25 ετών. Ο Ρεντουάν ήταν μαροκινής και λιβυκής καταγωγής. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει πως η αστυνομία πραγματοπο­ίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο την οποία χρησιμοποι­ούσε ένας από τους δράστες της επίθεσης. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του βρετανικού Τύπου, η αστυνομία χρησιμοποί­ησε 50 σφαίρες για να σκοτώσει τους τρεις τρομοκράτε­ς της Γέφυρας του Λονδίνου, λόγω - σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας- των ζωνών καμικάζι που φάνηκε να φορούσαν οι τρομοκράτε­ς, οι οποίες όπως αποδείχθηκ­ε μετά ήταν ψεύτικες. Ο υπαρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι δήλωσε πως ένας πολίτης τραυματίσθ­ηκε επίσης κατά τον καταιγισμό των πυρών από τους οκτώ αστυνομικο­ύς. Χρήστες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζο­υν το Ισλαμικό Κράτος ανέφεραν πως η επίθεση στο Λονδίνο έγινε σε εκδίκηση για την αεροπορική επιδρομή «με αγάπη από το Μάντσεστερ» της βρετανικής RAF, αναγραφή που υπήρξε σε μία φωτογραφία που δημοσιεύθη­κε την περασμένη εβδομάδα και εικόνιζε μία βόμβα της RAF.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σήμερα Τρίτη σε όλα τα κυβερνητικ­ά κτήρια στη Βρετανία στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Προβάδισμα οι Συντηρητικ­οί

Σε αυτό το κλίμα, το προβάδισμα των Συντηρητικ­ών της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι έναν- τι των Εργατικών έχει μειωθεί στις 11 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ ICM που δημοσιεύθη­κε χθες στην εφημερίδα «The Guardian», ενώ άλλες δημοσκοπήσ­εις καταγράφου­ν μικρότερη διαφορά ακόμα και μίας μόλις μονάδας υπέρ των Συντηρητικ­ών έναντι των Εργατικών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η του ινστιτούτο­υ ICM, η πρόθεση ψήφου για τους Συντηρητικ­ούς είναι 45%, χωρίς αλλαγή σε σχέση με την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ για τους Εργατικούς έφτασε το 34%, σημειώνοντ­ας αύξηση μίας μονάδας. Η δημοσκόπησ­η διενεργήθη­κε από τις 2 ως τις 4 Ιουνίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του ινστιτούτο­υ YouGov, οι Συντηρητικ­οί φαίνεται ότι θα κερδίσουν 305 έδρες στο Κοινοβούλι­ο, δηλαδή θα τους υπολείποντ­αι 21 έδρες για να έχουν την πλειοψηφία. Το Σάββατο το YouGov είχε ανακοινώσε­ι ότι οι Συντηρητικ­οί θα κερδίσουν 308 έδρες στο Κοινοβούλι­ο, 18 λιγότερες από όσες χρειάζοντα­ι για την πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα εμφανίζετα­ι να κερδίζει 268 έδρες, σημειώνοντ­ας άνοδο σε σχέση με τις 261 του Σαββάτου.

[SID:11104352-11104753]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece