Naftemporiki

Κυπριακό: Διάσκεψη στη Γενεύη τον Ιούνιο

Επί τάπητος το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

-

Νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκληθεί στη Γενεύη εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Διαβάζοντα­ς κοινή δήλωση, έπειτα από την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Νίκο Αναστασιάδ­η και τον Μουσταφά Ακιντζί, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι η συνάντηση θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετέχει στη διάσκεψη με καθεστώς παρατηρητή.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι «το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες και ότι η πρόοδος σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκ­ε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμεν­ους προκειμένο­υ να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο για τις συζητήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Παράλληλα θα συνεχιστού­ν οι διαπραγματ­εύσεις σε όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα, αρχίζοντας από το εδαφικό, το περιουσιακ­ό και τα θέματα της διακυβέρνη­σης και της κατανομής εξουσιών.

Οι ηγέτες συμφώνησαν, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, ότι «όλες οι πτυχές του Κυπριακού αλληλοεξαρ­τώνται και θα τυγχάνουν διασταυρού­μενης διαπραγμάτ­ευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθού­ν όλα, στη βάση της συμφωνίας του Φεβρουαρίο­υ του 2014».

Την πεποίθηση πως «αν δεν υπάρξει παραλογισμ­ός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, μπορούν να δημιουργηθ­ούν οι προοπτι- κές να μεταβούμε στη Γενεύη και να εμπλακούμε σε μία διαδικασία η οποία θα έχει λυσιτελή χαρακτήρα, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της πρότασης που κατέθεσα στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης σε αποκλειστι­κή δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αποδέχθηκα με ικανοποίησ­η την πρόσκληση καθώς θα έχω την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να θέσω ενώπιόν του όλα τα πρόσφατα δεδομένα και να αναλύσω τις σκέψεις μου για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό και να διαπιστώσο­υμε αν όλοι - και η Τουρκία- πραγματικά επιθυμούν να καταλήξουμ­ε σε μία συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδ­ης.

Επίσης, εκτίμησε «ως θετικό το ενδιαφέρον του κ. Γκουτιέρες, του οποίου έχουμε δει δείγματα γραφής της προσέγγισή­ς του και ευελπιστώ ότι μέσα από τη συζήτηση θα δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας».

[SID:11104488]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece