Naftemporiki

Φθηνότερο βαμβάκι φέτος στον απόηχο υπερπαραγω­γής

Η υψηλή κατανάλωση δεν αρκεί για να ισορροπήσε­ι την πολύ μεγάλη συγκομιδή

- Της Νατάσας Στασινού

Οκόσμος αναμένεται να πλημμυρίσε­ι με βαμβάκι από τα τέλη του καλοκαιριο­ύ, καθώς η παγκόσμια παραγωγή βαίνει αυξανόμενη, ενώ το Πεκίνο φαίνεται πρόθυμο να συνεχίσει να αποδεσμεύε­ι σημαντικό μέρος των στρατηγικώ­ν αποθεμάτων του.

Οι συνθήκες αυτές προβλέπετα­ι να εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές, οι οποίες τον Μάιο βίωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Αύγουστο.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις προοπτικές της αγοράς βάμβακος, το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 6,9% την περίοδο που αρχίζει την 1η Αυγούστου. Η ανάκαμψη των τιμών κατά περίπου 12% το 2016 ώθησε αρκετούς παραγωγούς στο να επεκτείνου­ν τις καλλιέργει­ές τους με στόχο το υψηλότερο κέρδος. Στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας βαμβακιού του πλανήτη, η νέα σοδειά αναμένεται να είναι η πλουσιότερ­η των τελευταίων δέκα ετών. Σημαντική αύξηση προβλέπετα­ι επίσης στην Αυστραλία, αλλά και στην Ινδία, που είναι η με- γαλύτερη παραγωγός του εμπορεύματ­ος. Την ίδια ώρα το Πεκίνο εξακολουθε­ί να διαθέτει στην αγορά μεγάλες ποσότητες από τα κρατικά αποθέματα βάμβακος, χωρίς να ανησυχεί για την περίσσεια προσφορά.

Υπό τις συνθήκες αυτές το συμβόλαιο αναφοράς του βαμβακιού στο ICE Futures της Nέας Υόρκης σημείωσε πτώση περίπου 8% τον Μάιο. Ήταν ο πρώτος αρνητικός μηνιαίος απολογισμό­ς από τον Δεκέμβριο και συνολικά η χειρότερη επίδοση μειωμένο σε σχέση με τις δύο προηγούμεν­ες περιόδους.

Μερίδα αναλυτών, όμως, ανησυχεί πως η πρόσφατη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κίνας από τον οίκο Standard & Poor’s θα κάμψει την «όρεξη» της μεγαλύτερη­ς καταναλώτρ­ιας βαμβακιού του πλανήτη και κατά συνέπεια την παγκόσμια ζήτηση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας ερευνών Cotlook Ltd, η οποία προβλέπει πλεόνασμα προσφοράς, με την παραγωγή να υπερβαίνει την κατανάλωση κατά 44.000 μετρικούς τόνους την περίοδο Αυγούστου 2017 - Ιουλίου 2018. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι οι προβλέψεις αυτές είναι αρκετά πρόωρες, επισημαίνο­ντας πως μία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ και άλλες χώρες τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου θα μπορούσε να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα.

Φορείς της αγοράς σχολίαζαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση φαίνεται να διαψεύδοντ­αι οι φόβοι για ένα υπερβολικό ράλι των τιμών, όπως εκείνο που είχαμε το 2008. Τότε αρκετά υφαντουργε­ία δεν κατάφεραν να περάσουν τις ραγδαίες ανατιμήσει­ς στη λιανική, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λουκέτο. [SID:11087303]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece