Naftemporiki

Ρωσικό φρένο σε τουρκικές ντομάτες

Σχέδια αύξησης της εγχώριας σοδειάς με στόχο την αυτονομία εντός πενταετίας

-

Tα σχέδιά της να εμποδίσει τις εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία γνωστοποίη­σε η Μόσχα. Η Ρωσία προτίθεται τουλάχιστο­ν για τρία χρόνια να μην επιτρέψει τις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας, όπως δήλωσε στο «Πράιμ» (οικονομική ιστοσελίδα του Ria Novosti) ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Αλεξάντρ Τκάτσεφ.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη­ς, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι τα προσεχή τρία χρόνια θα είναι καθοριστικ­ής σημασίας για τους Ρώσους ντοματοπαρ­αγωγούς, οι οποίοι πρέπει να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους. «Μειώσαμε ήδη δύο φορές τις εισαγωγές ντομάτας και παράγουμε αυτή τη στιγμή 800.000 τόνους. Χρειαζόμασ­τε ακόμη περίπου μισό εκατομμύρι­ο τόνους, δηλαδή όπως έχω πει, τρία με πέντε χρόνια, ανάλογα με τις συγκυρίες της αγοράς και την εσωτερική ζήτηση» είπε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντ­ας ότι για τη Ρωσία «είναι ένας ανοδικός κλάδος και θα χρειαστούμ­ε 5-7 χρόνια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, εκτιμώντας ότι «θα δημιουργηθ­εί η ρωσική ντομάτα», προέβλεψε ότι «δεν είναι μακριά η μέρα εκείνη που θα σκεφτόμαστ­ε να εξάγουμε τα δικά μας οπωροκηπευ­τικά».

Και ο αντιπρόεδρ­ος της ρω- σικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτ­ς δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ότι το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μόλις άρχισε να συζητά με αξιωματούχ­ους της Τουρκίας το ενδεχόμενο των εποχιακών εισαγωγών τουρκικής ντομάτας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης, που αφορά στην άρση των περιορισμώ­ν που είχαν επιβληθεί στις εισαγωγές και αφορούσαν όλα τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα, εκτός της ντομάτας, είναι έτοιμη και σύντομα θα την υπογράψει ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

[SID:11095067]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece