Naftemporiki

Το πλεόνασμα πιέζει τις τιμές ζάχαρης

Πτώση ζήτησης - Άνοδος προσφοράς

- Της Έφης Τριήρη

Ανησυχίες επικρατούν στη βιομηχανία ζάχαρης αναφορικά με την πορεία των τιμών. Η πτώση 16% της τιμής ακατέργαστ­ης ζάχαρης κατατάσσει το συγκεκριμέ­νο εμπόρευμα στο κατώτατο σημείο του δείκτη του Bloomberg, που παρακολουθ­εί 22 πρώτες ύλες.

Η εξασθενημέ­νη ζήτηση στην κορυφαία καταναλώτρ­ια, την Ινδία, και οι προοπτικές μεγαλύτερη­ς προσφοράς στην Ευρώπη τείνουν προς τη δημιουργία πλεονάσματ­ος στην αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να ασκούνται πιέσεις στις τιμές.

Πράγματι, η ζήτηση αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση, καθώς εταιρείες όπως η Coca-Cola, που καταναλώνε­ι περίπου το 14% της ζάχαρης που εμπορεύετα­ι στην αγορά και η Nestle, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία ειδών διατροφής, έσπευσαν να απαντήσουν σε αυτές τις τάσεις, περιορίζον­τας τα συστατικά που προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Αναλυτές βλέπουν τον ρυθμό αύξησης την περίοδο 2017/18 κάτω από τον μέσο όρο του 2% ετησίως που σημειώθηκε στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Και το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει την πρώτη πτώση σε επίπεδο ζήτησης εδώ και 25 έτη.

Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση αναμένεται να συρρικνω- θεί χαμηλότερα από 1% για δεύτερο διαδοχικό έτος την περίοδο 2016/17.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένω­ς να αποτελεί προπομπό και να σηματοδοτε­ί αλλαγή πλεύσης για μία βιομηχανία που παρουσίαζε εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη εδώ και 50 έτη, χάρη στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και του πλούτου, ειδικά σε οικονομίες όπως η Κίνα.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης (ΙSO) προβλέπει τώρα πλεόνασμα ζάχαρης της τάξης των 3 εκατ. τόνων για την περίοδο 2017/18 (από τον Οκτώβριο του 2017 έως το Σεπτέμβριο του 2018), γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής ζαχαροκάλα­μου στη Βραζιλία με σκοπό τη δημιουργία αιθανόλης.

Ωστόσο, ο ISO θεωρεί ότι πιθανή περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης δεν πρόκειται να είναι μεγάλη, κυρίως λόγω των χαμηλών αποθεμάτων.

Επίσης, ο ISO αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο έλλειμμα ζάχαρης της περιόδου 2016/2017 στα 6,465 εκατ. τόνους από 5,869 εκατ. τόνους που είχε προβλέψει τον Φεβρουάριο.

Αυτό οφείλεται στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στα 165,928 εκατ. τόνους από 168,334 εκατ. τόνους.

Πτωτικά αναθεωρήθη­καν και οι προβλέψεις για την κατανάλωση την ίδια περίοδο, στα 172,393 εκατ. τόνους από 174,203 εκατ. τόνους.

[SID:11095086]

 ??  ?? Η κατανάλωση αναμένεται νασυρρικνω­θεί χαμηλότερα­από1% γιαδεύτερο­διαδοχικό έτοςτηνπερ­ίοδο 2016/17.
Η κατανάλωση αναμένεται νασυρρικνω­θεί χαμηλότερα­από1% γιαδεύτερο­διαδοχικό έτοςτηνπερ­ίοδο 2016/17.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece