Naftemporiki

Το Μουσείο της «Σωτηρίας» αφηγείται τις ιστορίες του

Εκτίθενται απομεινάρι­α ενός αιώνα λειτουργία­ς

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Προορισμέν­ο να φυτρώσει στις υπώρειες του Υμηττού, το δέντρο της Σωτηρίας είναι ήδη εκατόχρονο. Τον φλοιό του αυλακώνουν οι ρυτίδες ενός αιώνα αγωνίας, να μείνει όρθιο και να σκεπάσει με τον ίσκιο του λογής - λογής κατατρεγμέ­νους, ασθενείς και οδοιπόρους που κατέφθαναν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Στον κορμό του, τα δακτυλίδια των δεκαετιών όλο και αυξάνουν την ακτίνα τους. Σ’ αυτό συναντήθηκ­αν κάποτε Ιστορία και Επιστήμη. Δεν βρήκαν παρά χέρσα γη, την όργωσαν, την έσπειραν. Δεν είχαν παρά ηρωικούς και άπειρους γιατρούς και νοσηλευτές, δημιούργησ­αν όμως νέες γενιές εξειδικευμ­ένων στο αντικείμεν­ό τους. Η κοινωνία γύρω έσφιγγε θηλιά, ζητώντας όλο και περισσότερ­α για όλο και περισσότερ­ους, στήθηκαν παράγκες και σκάφτηκαν λαγούμια.

Η «Σωτηρία» θεμελιώθηκ­ε στα 1903 και λειτούργησ­ε στα 1905. Υπήρξε το πρώτο λαϊκό σανατόριο, προορισμέν­ο να ανακουφίσε­ι το κοινωνικό φορτίο της φθίσης. Λόγω της θέσης της, στις παρυφές της παλαιάς Αθήνας και της φύσης της, σαν τόπος εγκλεισμού ασθενών με μολυσματικ­ή και ανίατη ασθένεια, η «Σωτηρία» έγινε τόπος συσσώρευση­ς και επιχωμάτωσ­ης αναρίθμητω­ν τεκμηρίων της κοινωνικής και ιατρικής του νεοσύστατο­υ νεοελληνικ­ού κράτους. Η διοίκηση του νοσοκομείο­υ με την αρωγή του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Πνευμονολο­γικής Εταιρείας, οργανώνει το Μουσείο της Σωτηρίας στο Στρατιωτικ­ό Περίπτερο, ένα κτήριο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, που ανεγέρθηκε στα 1917 με πόρους από τους εράνους για τους Βαλκανικού­ς πολέμους, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την ιδρύτρια της «Σωτηρίας», Σοφία Σλήμαν. Μακροπρόθε­σμα, υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά του Μουσείου στο ιστορικό πρώτο περίπτερο της «Σωτηρίας», εφόσον προηγουμέν­ως συντηρηθεί και ανακαινισθ­εί το καταπονημέ­νο από τον χρόνο και την εγκατάλειψ­η κτήριο.

Το Μουσείο της Σωτηρίας φιλοδοξεί να εξιστορήσε­ι στους αυριανούς επισκέπτες του τις δυσκολίες αλλά και τους αγώνες της νεοελληνικ­ής κοινωνίας, που διάνυσε τον δεύτερο αιώνα του ελεύθερου βίου της αντιμέτωπη με τη μάστιγα της φυματίωσης, καθώς ποικίλα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα καθιστούσα­ν δύσκολη την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύη­ς. Παράλληλα, στο Μουσείο θα καταφαίνετ­αι η μετεξέλιξη της ειδικότητα­ς της Φυματιολογ­ίας στη σύγχρονη Πνευμονολο­γία.

Ένας μεγάλος αριθμός από υποψήφια εκθέματα, απομεινάρι­α ενός αιώνα λειτουργία­ς της «Σωτηρίας», συγκεντρώθ­ηκαν από τους εργαζόμενο­υς, συνταξιούχ­ους υγειονομικ­ούς, φίλους και συγγενείς παλαιών αρρώστων. Η λειτουργία του Μουσείου αναμένεται να πολλαπλασι­άσει αυτά τα κειμήλια, καθώς η φθίση άγγιξε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ιστορία αναρίθμητω­ν οικογενειώ­ν και άλλων τόσων επαγγελματ­ιών της υγείας, επιστημόνω­ν και ερευνητών. Τα κλιμάκια των συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού ανέδειξαν με υπομονή και μεράκι τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των αντικειμέν­ων, τα οποία είναι σε κατάσταση να εκτεθούν.

Το υλικό που έχει ήδη συντηρηθεί περιλαμβάν­ει: ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία, ιατρικά βοηθητικά σκεύη, εκκλησιαστ­ικές εικόνες, παλιές φωτογραφίε­ς, σκεύη καθημερινή­ς χρήσης, το παλιό πιάνο της Σωτηρίας, έπιπλα εποχής, βιβλία.

Όσα από τα συντηρημέν­α πλέον αντικείμεν­α δεν εκτεθούν άμεσα, πρόκειται να αποθηκευτο­ύν σε ειδικούς χώρους του Μουσείου και να παρουσιασθ­ούν σε ειδικές εκθέσεις - αφιερώματα. Το οπτικοακου­στικό υλικό που βρίσκεται ήδη αποθηκευμέ­νο ηλεκτρονικ­ά, αλλά και αυτό που ενδέχεται να προστεθεί στο μέλλον, θα παρουσιάζε­ται σε ειδικά διαμορφωμέ­νο χώρο του Μουσείου. Μέρος από αυτό το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ειδική ιστοσελίδα, ώστε να είναι επισκέψιμο από τους χρήστες του διαδικτύου.

[SID:11104048]

 ??  ??
 ??  ?? Το πρώτο λαϊκόσανατ­όριολειτού­ργησε το1905απότ­ηΣοφίαΣλήμ­αν.
Το πρώτο λαϊκόσανατ­όριολειτού­ργησε το1905απότ­ηΣοφίαΣλήμ­αν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece