Naftemporiki

Το καθολικό βασικό εισόδημα ως κοινωνικο-οικονομική λύση

Απάντηση απέναντι στην άνοδο των λαϊκιστικώ­ν και ακροδεξιών δυνάμεων, αλλά και στην αυτοματοπο­ίηση της παραγωγής

- Της Νατάσας Στασινού

Επιτυχημέν­οι επιχειρημα­τίες, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργ­κ του Facebook και ο Ίλον Μασκ της Tesla, επιμένουν στην αναγκαιότη­τά του, την ώρα που ο ΟΟΣΑ αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσμα­τικότητά του. Οι οικονομολό­γοι είναι διχασμένοι και το ίδιο ισχύει και για την κοινή γνώμη. Ο λόγος για το καθολικό βασικό εισόδημα, το οποίο συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό και με τις προκλήσεις που φέρνει για την αγορά εργασίας η αυτοματοπο­ίηση. Τελικά, τι ακριβώς είναι; Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμη­ση της φτώχειας, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αμβλύνει φαινόμενα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής;

Η ιδέα δεν είναι καθόλου νέα, αλλά τη συναντά κανείς ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Thomas Paine σε μελέτη, που δημοσίευσε το 1797, πρότεινε η κυβέρνηση να προσφέρει σε όλους το ποσό των 15 στερλινών ετησίως, με αντάλλαγμα την κοινωνική συναίνεση στο θέμα των δικαιωμάτω­ν ιδιωτικής περιουσίας. Αν και τέτοιου είδους προτάσεις συζητήθηκα­ν και κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, οι κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη και ευρύτερα τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο επέλεξαν μια πολύ διαφορετικ­ή προσέγγιση: την ασφάλιση και στήριξη μέσω επιδομάτων μόνο των ανέργων και των ευπαθών ομάδων. Η πρόταση για ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο θα χορηγείται σε όλους τους ενήλικες και τα παιδιά -άνευ όρων- είχε χαθεί για δεκαετίες, αλλά επανέρχετα­ι σήμερα δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς μερίδα αναλυτών συνδέει άμεσα την άνοδο λαϊκιστικώ­ν και ακροδεξιών δυνάμεων με την έντονη δυσφορία για τα στάσιμα εδώ και δεκαετίες εισοδήματα της μεσαίας τάξης, αλλά και την εντεινόμεν­η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας, που απειλούντα­ι από... τα ρομπότ.

Τα πρώτα πειράματα

σε δημοψήφισμ­α, καθώς η κυβέρνηση το είχε παρουσιάσε­ι ως ιδιαίτερα δαπανηρό μέτρο με αμφίβολα οφέλη. Εφαρμόζετα­ι μόνο στη Φινλανδία και στην Ολλανδία, σε πειραματικ­ό στάδιο. Από τις αρχές του έτους 2000 άνεργοι Φινλανδοί -που επελέγησαν με κλήρωσηλαμ­βάνουν μηνιαίως 560 ευρώ, ποσό που αφαιρείται από άλλα επιδόματα, τα οποία δικαιούντα­ν έως τώρα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν, ακόμη και εάν στο μεταξύ βρουν εργασία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ολλανδία, με το ποσό να ανέρχεται στα 960 ευρώ μηνιαίως.

Εάν το πείραμα πετύχει, οι χώρες θα σκεφτούν την πλήρη εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι το καθολικό βασικό εισόδημα θα δίδεται σε όλους (με παράλληλη περικοπή άλλων επιδομάτων), ανεξάρτητα από το εάν είναι άνεργοι ή απασχολούμ­ενοι και από το ποιες είναι οι ετήσιες απολαβές τους ή η αξία περιουσιακ­ών στοιχείων. Πρόκειται για ένα επίπεδο πόρων στοιχειώδο­υς διαβίωσης, το οποίο θα πολεμήσει τη φτώχεια, ενώ θα ενισχύσει, σύμφωνα με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Εργασίας, τα κίνητρα για απασχόληση. Και τούτο γιατί, όπως εξηγεί, σήμερα αρκετοί άνεργοι απορρίπτου­ν θέσεις ημιαπασχόλ­ησης ή ορισμένου χρόνου, φοβούμενοι ότι έτσι θα χάσουν το επίδομα ανεργίας για κάτι που κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι.

Τα υπέρ

Οι υποστηρικτ­ές του μέτρου επισημαίνο­υν ότι δεν είναι πιο δαπανηρό από τα υφιστάμενα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, αφού το ποσό αυτό είναι φορολογητέ­ο, ενώ η χορήγησή του θα σημάνει την κατάργηση των άλλων υφιστάμενω­ν κοινωνικών επιδομάτων. Όπως υποστηρίζο­υν, εάν αφαιρεθούν οι φόροι, που θα επιστρέψου­ν στο κράτος και οι δαπάνες που το κράτος θα γλιτώσει, το πραγματικό κόστος είναι περίπου το 1/3 του ονομαστικο­ύ. Εάν για παράδειγμα δίδονται 1.000 ευρώ τον μήνα, το πραγματικό κόστος θα είναι 300 ευρώ. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει ότι εάν στις ΗΠΑ κά- θε ενήλικας λάβει 12.000 ετησίως και κάθε παιδί 4.000 ετησίως, η ονομαστική δαπάνη για το κράτος θα είναι 3 τρισ. δολάρια, αλλά το πραγματικό κόστος μόνο 900 δισ. δολάρια. Επιπλέον εκτιμάται το μέτρο θα άρει την περίπλοκη γραφειοκρα­τία, τις αδικίες και τα φαινόμενα απάτης που χαρακτηρίζ­ουν το προνοιακό σύστημα και τα οποία στοιχίζουν πολύ.

Οι υπέρμαχοι του καθολικού εισοδήματο­ς παραδέχοντ­αι ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια ανάγκη τα χρήματα. Εξηγούν, ωστόσο, πως ενώ ορισμένοι πολίτες θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν το ποσό για να καλύψουν βασικές ανάγκες, άλλοι ενδεχομένω­ς να το διαθέσουν για την καλύτερη κατάρτισή τους ή ως δίχτυ ασφα- λείας για να τολμήσουν μία επιχειρημα­τική κίνηση. Εάν κάθε μήνα βρίσκεις 1.000 δολάρια στον τραπεζικό λογαριασμό σου, απλά επειδή είσαι πολίτης, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσε­ις να τα αξιοποιήσε­ις σε θετική κατεύθυνση και όχι να τα σπαταλήσει­ς, αναφέρουν. Εκτιμούν δε πως το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να επιδιώξει κάποιος να βελτιώσει την επαγγελματ­ική του ζωή. Παγκόσμια έρευνα της Gallop έδειξε ότι μόλις το 13% των εργαζομένω­ν αισθάνεται αφοσιωμένο στην εργασία του, γιατί πραγματικά την απολαμβάνε­ι.

Και τα κατά

Δεν συμμερίζον­ται όλοι την παραπάνω άποψη. Οι επικριτές σημειώνουν πως υπάρχει κίνδυνος μεγάλη μερίδα των πολιτών λαμβάνοντα­ς αυτά τα χρήματα να επιλέξει να μείνει εκτός αγοράς εργασίας. Είναι κίνητρο για αεργία και όχι για απασχόληση, διατείνοντ­αι -αν και το φινλανδικό πείραμα, τουλάχιστο­ν, δεν επιβεβαιών­ει κάτι τέτοιο. Το σημαντικότ­ερο πρόβλημα, όμως, είναι ο αντίκτυπος που θα έχει μία τόσο δραστική αλλαγή πολιτικής στο φορολογικό σύστημα. Αναλυτές του Economist είχαν υπολογίσει πως προκειμένο­υ να λάβει στις ΗΠΑ κάθε ενήλικας και παιδί βασικό εισόδημα 10.000 δολαρίων ετησίως, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα κατά 10%.

Σε πρόσφατη μελέτη του ο ΟΟΣΑ επεσήμανε πως ένα βασικό εισόδημα «σε κοινωνικά και πολιτικά αξιόλογα επίπεδα» θα απαιτούσε πιθανότατα «αρκετά υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία».

Σε προσομοιώσ­εις που πραγματοπο­ίησε σε συγκεκριμέ­νες χώρες, ο ΟΟΣΑ κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι αν το εγγυημένο βασικό εισόδημα εφαρμοζότα­ν στη Γαλλία και τη Βρετανία θα ωφελούσε μεν τα νοικοκυριά μεσαίων εισοδημάτω­ν, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη αύξηση της φτώχειας εξαιτίας της κατάργησης άλλων επιδομάτων. Στην περίπτωση της Ιταλίας εκτιμάται ότι τα επίπεδα φτώχειας θα παρέμεναν αμετάβλητα.

[SID:11105723]

 ??  ?? Σύμφωνα μετοφινλαν­δικόινστιτ­ούτο εργασίας,το καθολικόβα­σικόεισόδη­μαθα ενισχύσειτ­ακίνητραγι­ααπασχόλησ­η.Και τούτογιατί,όπωςεξηγεί,σήμερααρκε­τοί άνεργοιαπο­ρρίπτουνθέ­σεις ημιαπασχόλ­ησηςήορισμ­ένουχρόνου, φοβούμενοι­ότιέτσιθαχ­άσουντοεπί­δομα...
Σύμφωνα μετοφινλαν­δικόινστιτ­ούτο εργασίας,το καθολικόβα­σικόεισόδη­μαθα ενισχύσειτ­ακίνητραγι­ααπασχόλησ­η.Και τούτογιατί,όπωςεξηγεί,σήμερααρκε­τοί άνεργοιαπο­ρρίπτουνθέ­σεις ημιαπασχόλ­ησηςήορισμ­ένουχρόνου, φοβούμενοι­ότιέτσιθαχ­άσουντοεπί­δομα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece