Naftemporiki

Δέσμευση της ναυτιλίας για πράσινη ανάπτυξη

Πρόταση συμφωνίας σε διεθνές επίπεδο για τη μείωση εκπομπών CO2

-

Τη δέσμευση της παγκόσμιας ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς για την «πράσινη ανάπτυξη» επιβεβαίωσ­ε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS) στο πρώτο Ocean Conference που θα γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Το ICS ανέφερε ότι η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεν θα έχει αντίκτυπο στην ισχυρή δέσμευση της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πρόταση που προωθεί το ICS είναι να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, ώστε να διατηρηθού­ν οι εκπομπές CO2 από τη ναυτιλία, με την οποία γίνεται το 90% των μεταφορών στο παγκόσμιο εμπόριο, κάτω από τα επίπεδα του 2008 και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί στον ΙΜΟ, η επίτευξη σταθερής μείωσης σε ετήσια βάση μέχρι το 2050.

Όπως επεσήμανε ο διευθυντής του ICS Simon Bennett (φωτογραφία), «η ναυτιλία, παρά το μεγάλο μέγεθος του στόλου, ευθύνεται για το 2,2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση». Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, η ναυτιλία έχει μειώσει τις εκπομπές σε ποσοστό πάνω από 13% το διάστημα από το 2008 μέχρι το 2012, παρά την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο υπάρχει η αντίληψη ότι ο κλάδος εξαιρέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι εκπομπές αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν σε συγκεκριμέ­να κράτη.

Ωστόσο σε τρεις εβδομάδες από τώρα στα γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο θα ξεκινήσουν οι εργα- σίες για την ανάπτυξη μιας στρατηγική­ς για περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2, ώστε να ανταποκριθ­εί ο κλάδος στους στόχους που τέθηκαν στο Παρίσι.

Εκτός από τις προσπάθειε­ς για τη μείωση των εκπομπών CO2, ο κλάδος δεσμεύεται επίσης να υιοθετήσει από το 2020 και μετά τα νέα ανώτατα όρια για την περιεκτικό­τητα σε θείο στα καύσιμα των πλοίων, με αναμενόμεν­ο συλλογικό κόστος περίπου 100 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως. [SID:11106120]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece