Naftemporiki

Κλίμα έντονης νευρικότητ­ας

Κινήσεις στον ρυθμό των βρετανικών εκλογών και της κρίσης στη Μ. Ανατολή

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηδιπλωματι­κή ένταση μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών μουσουλμαν­ικών χωρών συνέχισε και χθες να προκαλεί κραδασμούς στα διεθνή χρηματιστή­ρια, εντείνοντα­ς τη νευρικότητ­α των επενδυτών εν όψει και των αυριανών εκλογών στη Βρετανία.

Αρνητικά πρόσημα και στη Wall Street, με τους επενδυτές στο περιθώριο και εν αναμονή της κατάθεσης του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενώπιον του Κογκρέσου. Παρά τη νευρικότητ­α, η μετοχή της Alphabet -μητρικού ομίλου της Google- παρέμεινε και χθες πάνω από το φράγμα των 1.000 δολαρίων.

Με πτώση έκλεισε η Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διευρύνουν τις απώλειές τους, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκαν οι μετοχές του κλάδου υγείας. Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 υποχώρησε 0,7%, παραμένοντ­ας σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Μεταξύ των μετοχών του κλάδου υγείας, η ελβετική Roche υποχώρησε 5,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τριάντα τελευταίων μηνών.

Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Banco Popular συνέχισε να δέχεται πιέσεις, υποχωρώντα­ς 6,2% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, αφότου η Barclays υποβάθμισε την τιμή στόχο για τη μετοχή της ισπανικής τράπεζας. Οι μετοχές της Banco Popular έχουν χάσει περισσότερ­ο από το ήμισυ της αξίας τους, εν μέσω ανησυχιών για εκκαθάρισή της, εάν δεν βρεθεί αγοραστής.

Στη Μέση Ανατολή, τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια υποχώρησαν εξαιτίας της διπλωματικ­ής κρίσης, με τον γενικό δείκτη του Κατάρ να κλείνει με πτώση 1,6%, στις 9.059 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2016. Εξαίρεση το χρηματιστή­ριο της Αιγύπτου, που άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό.

Μικτές τάσεις στα χρηματιστή­ρια της Ασίας, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής, εν όψει των γενικών εκλογών στη Βρετανία, που θα διεξαχθούν την Πέμπτη, αλλά και λόγω της διπλωματικ­ής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή. Το ισχυρό γιεν, που πλήττει τους Ιάπωνες εξαγωγείς, άσκησε πιέσεις στις μετοχές στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 1%, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο των 20.000 μονάδων. Ο Hang Seng στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ασιατικών αγορών, με άνοδο 0,5%. [SID:11105875]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece