Naftemporiki

Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Διπλωματικ­ός και οικονομικό­ς πόλεμος - Μεσολάβηση Κουβέιτ μεταξύ Ντόχα και Ριάντ

-

Πράσινο φως από την Ουάσιγκτον έχει πάρει, όπως όλα δείχνουν, ο διπλωματικ­ός και οικονομικό­ς πόλεμος που εξαπέλυσαν οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου κατά του Κατάρ. Με σχόλιό του στο Twitter, όπως συνηθίζει, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι ηγέτες τον είχαν προειδοποι­ήσει κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ότι το Κατάρ χρηματοδοτ­εί τη «ριζοσπαστι­κή ιδεολογία».

«Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η χρηματοδότ­ηση της ριζοσπαστι­κής ιδεολογίας. Ηγέτες έδειξαν το Κατάρ - δείτε!» σχολίασε ο Τραμπ, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση για τη νέα κρίση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το σχόλιο Τραμπ, ενώ βρισκόταν μάλιστα σε εξέλιξη διπλωματικ­ή προσπάθεια του Κουβέιτ για διαμεσολάβ­ηση μεταξύ Ντόχα και Ριάντ, επιβεβαιών­ει τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε τις χώρες της περιοχής να πάρουν μέτρα κατά του Κατάρ, παρόλο που το εμιράτο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και φιλοξενεί στο έδαφός του αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή βάση.

Το Κατάρ φαίνεται να πληρώνει την απροθυμία να συνταχθεί στον αντιιρανικ­ό άξονα που στήνει μαζί με τη Σαουδική Αραβία ο Τραμπ. Η απροθυμία του Κατάρ να έρθει σε ρήξη με την Τεχεράνη και να συνταχθεί «άνευ όρων» με το Ριάντ απορρέει από το γεγονός, μεταξύ άλλων, ότι το εμιράτο μοιράζεται από κοινού με το Ιράν κοίτασμα αερίου.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγέας υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στον κόσμο, με την Ιαπωνία να είναι ο μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας. Τον Απρίλιο του 2017 το Κατάρ ήρε την απαγόρευση που το ίδιο είχε επιβάλει για την ανάπτυξη του μεγαλύτερο­υ κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου στον κόσμο, την κυριότητα του οποίου μοιράζεται με το Ιράν, το οποίο αντιμετωπί­ζει έλλειψη φυσικού αερίου στο εσωτερικό του.

Το Κατάρ είχε επιβάλει μορατόριου­μ το 2005 στην ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς αυτού προκειμένο­υ η Ντόχα να μελετήσει την επίπτωση που θα είχε στο απόθεμα αυτό μία ταχεία

 ??  ??
 ??  ?? «Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η χρηματοδότ­ηση της ριζοσπαστι­κής ιδεολογίας. Ηγέτες έδειξαν το Κατάρ - δείτε!». Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδροςΗΠ­Α.
«Κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η χρηματοδότ­ηση της ριζοσπαστι­κής ιδεολογίας. Ηγέτες έδειξαν το Κατάρ - δείτε!». Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδροςΗΠ­Α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece