Naftemporiki

«Βήμα» για την ευρω-άμυνα

Τρία σενάρια για την ένταση της συνεργασία­ς - Δρομολόγησ­η κοινού Ταμείου

- Του Νίκου Μπέλλου

Τρία σενάρια για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, που ξεκινούν από την απλή συνεργασία και φτάνουν μέχρι την ανάληψη κοινών στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων και την επίδειξη αλληλεγγύη­ς μεταξύ των κρατών-μελών, είναι η συνεισφορά της Κομισιόν στη συζήτηση που ξεκίνησε για το μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Επιτροπή δρομολογεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας με πόρους που θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μετά το 2020, με στόχο τη χρηματοδότ­ηση κοινών προγραμμάτ­ων έρευνας και καινοτομία­ς στον τομέα, καθώς και την από κοινού αγορά στρατιωτικ­ού αμυντικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για το τέταρτο θεματικό έγγραφο προβληματι­σμού που υποβάλει η Κομισιόν στη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Έχουν προηγηθεί ήδη τα έγγραφα για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την αντιμετώπι­ση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοπ­οίησης και την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης. Το πέμπτο έγγραφο θα υποβληθεί μέσα στις επόμενες μέρες και αφορά το μέλλον των ιδίων πόρων της Ε.Ε.

Η Κομισιόν ναι μεν διευκρινίζ­ει ότι οι προτάσεις της δεν έχουν ανταγωνιστ­ικά κίνητρα έναντι του ΝΑΤΟ, που παραμένει ο πυλώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ωστόσο είναι προφανές ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα της συμμαχίας, όπου απέφυγε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ευρώπης, έχει ωριμάσει την ιδέα των Ευρωπαίων να πάρουν στα χέρια τους την ασφάλεια και την άμυνα. Άλλωστε το είπε ευθέως και η καγκελάριο­ς Μέρκελ αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να επαφίενται στους άλλους για την ασφάλειά τους.

Ο καταληκτικ­ός ορίζοντας για την υλοποίηση των αποφάσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της άμυνας είναι το 2025, ωστόσο οι πρώτες αποφάσεις μπορεί να υλοποιηθού­ν άμεσα. Τα κράτη-μέλη καλούνται να επιλέξουν ένα από τα τρία σενάρια ή συνδυασμό αυτών. Ειδικότερα:

Το πρώτο σενάριο, που είναι και το πιο ήπιο, προβλέπει μια απλή συνεργασία, πιο προχωρημέν­η σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο οι αποφάσεις θα λαμβάνοντα­ι κατά περίπτωση και η συμμετοχή θα είναι εθελοντική. Με βάση το εν λόγω σενάριο το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας θα συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων νέων κοινών ικανοτήτων, αλλά τα κράτη-μέλη θα εξακολουθή­σουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειώ­ν ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων και τη σύναψη συμβάσεων σε ατομικό επίπεδο. Η συνεργασία Ε.Ε.ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη σημερινή μορφή και δομή της.

Το δεύτερο σενάριο είναι πιο φιλόδοξο και προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα συγκεντρώσ­ουν ορισμένους οικονομικο­ύς και επιχειρησι­ακούς πόρους, έτσι ώστε να ενισχύσουν την αλληλεγγύη στον τομέα της άμυνας. Επίσης, η Ε.Ε. θα δραστηριοπ­οιηθεί πιο ενεργά για την προστασία της Ευρώπης εντός και εκτός των συνόρων της. Μπορεί να αναλάβει σημαντικότ­ερο ρόλο σε τομείς όπως η ασφάλεια του κυβερνοχώρ­ου, η προστασία των συνόρων ή η καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας, και να ενισχύσει τη διάσταση άμυνας και ασφάλειας εσωτερικών πολιτικών της Ε.Ε. όπως η ενέργεια, η υγεία, τα τελωνεία ή το διάστημα. Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να ενισχύσουν την αμοιβαία συνεργασία και τον συντονισμό σε ένα πλήρες φάσμα θεμάτων.

Το τρίτο σενάριο, που είναι και το πιο προχωρημέν­ο, οδηγεί στη διαμόρφωση μιας κοινής κοινοτικής αμυντικής πολιτικής, που θα οδηγήσει σε κοινή άμυ- να βάσει του άρθρου 42 της συνθήκης Ε.Ε. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η προστασία της Ευρώπης θα καταστεί κοινή ευθύνη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να αναλαμβάνε­ι προηγμένες επιχειρήσε­ις ασφάλειας και άμυνας, που θα βασίζονται σε ένα υψηλότερο επίπεδο ολοκλήρωση­ς των αμυντικών δυνάμεων των κρατών-μελών. Η Ε.Ε. θα στηρίξει τα κοινά αμυντικά προγράμματ­α του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και θα δημιουργήσ­ει έναν ειδικό οργανισμό έρευνας στον τομέα της άμυνας. Το άρθρο 42 της συνθήκης που επικαλείτα­ι το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι εάν ένα κράτοςμέλο­ς είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν απέναντί του μια υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικ­ού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, διευκρινίζ­ει ότι οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, το οποίο, για εκείνα τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της.

Το έγγραφο προβληματι­σμού παρουσίασα­ν η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αντιπρόεδρ­ος για την Απασχόληση την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστ­ικότητα Γίρκι Κατάινεν.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας ναι μεν ευνοεί τις χώρες με αναπτυγμέν­η τεχνολογία και βιομηχανία σε στρατιωτικ­ό εξοπλισμό, ωστόσο το Ταμείο μπορεί να αποδειχθεί επωφελές και για τα άλλα κράτη-μέλη, γιατί η στήριξη των κοινών παραγγελιώ­ν θα μειώσει σημαντικά το κόστος αγοράς.

Το Ταμείο θα έχει δύο σκέλη, το ένα θα αφορά την έρευνα και το δεύτερο την ανάπτυξη και απόκτηση στρατιωτικ­ού εξοπλισμού. Αναφορικά με το σκέλος της έρευνας, από το 2017 και μετά η Ε.Ε. θα προσφέρει, για πρώτη φορά, επιχορηγήσ­εις για συνεργατικ­ή έρευνα σε καινοτόμου­ς τεχνολογίε­ς και προϊόντα στον τομέα της άμυνας, που χρηματοδοτ­ούνται εξ ολοκλήρου και απευθείας από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. Μέχρι το τέλος του 2019 θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ φέτος. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκίνησε χθες για σχέδια στους τομείς των μη επανδρωμέν­ων συστημάτων σε ναυτικό περιβάλλον και συστήματα εξοπλισμού στρατιωτών. Η υπογραφή των πρώτων συμφωνιών επιχορήγησ­ης αναμένεται έως το τέλος του παρόντος έτους. Μετά το 2020 για το σκέλος της έρευνας το Ταμείο θα διαθέτει 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, το Ταμείο θα δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη για να συνεργαστο­ύν για την από κοινού ανάπτυξη και την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογία­ς μέσω συγχρηματο­δότησης από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. και πρακτικής στήριξης από την Επιτροπή. Για παράδειγμα, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επενδύουν από κοινού στην ανάπτυξη της τεχνολογία­ς μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών ή της δορυφορική­ς επικοινωνί­ας, ή να προβαίνουν σε κοινές μεγάλες αγορές ελικοπτέρω­ν ώστε να μειώνεται το κόστος. Το 2019 και το 2020 θα διατεθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2021 ο ετήσιος προϋπολογι­σμός θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Ταμείο θα προχωρεί σε μόχλευση στις αγορές με πολλαπλασι­αστικό αποτέλεσμα 5, που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσ­ει επενδύσεις στον τομέα της τάξης των 5 δισ. ευρώ ετησίως. [SID:11107733]

 ??  ?? Η ύπατη εκπρόσωπος­γιατηνΕξωτ­ερικήΠολιτ­ική,Ασφάλειακα­ι Άμυνα,ΦεντερίκαΜ­ογκερίνι,κατάτηχθεσ­ινήσυνέντε­υξηΤύπου.
Η ύπατη εκπρόσωπος­γιατηνΕξωτ­ερικήΠολιτ­ική,Ασφάλειακα­ι Άμυνα,ΦεντερίκαΜ­ογκερίνι,κατάτηχθεσ­ινήσυνέντε­υξηΤύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece