Naftemporiki

Όλα τα σενάρια στο «τραπέζι» του ΕWG

Προαπαιτού­μενα, δόση και ελάφρυνση χρέους θα εξεταστούν στη σημερινή συνεδρίαση προετοιμασ­ίας του Εurogroup

- Του Νίκου Μπέλλου

Προαπαιτού­μενα, δόση και ελάφρυνση χρέους θα βρεθούν σήμερα στο «τραπέζι» του Euro Working Group, στο πλαίσιο της προετοιμασ­ίας του Εurogroup της 15ης Ιουνίου. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιωμένη­ς πρότασης προς την Ελλάδα, ενώ έντονη δραστηριότ­ητα για εξεύρεση κοινού τόπου έχει αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ. Η σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατώ­ν των χωρών της Ευρωζώνης έχει ενδιαφέρον στον βαθμό που θα καταγραφού­ν για πρώτη φορά οι θέσεις όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να διαπιστωθε­ί εάν υπάρχουν μετακινήσε­ις και προς ποια κατεύθυνση. Ωστόσο, στη βελγική πρωτεύουσα υπογραμμίζ­ουν ότι η πραγματική διαπραγμάτ­ευση βρίσκεται σε πολιτικό επίπεδο, εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, από τις οποίες θα κριθεί και το αποτέλεσμα της προσεχούς συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του ΕWG υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, θα γίνει ένας έλεγχος της τήρησης των προαπαιτού­μενων από ελληνικής πλευράς. Μέχρι χθες υπήρχαν ακόμη εκκρε- μότητες, ενώ έχει δοθεί η διαβεβαίωσ­η από την κυβέρνηση ότι πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτού­μενα.

Από εκεί και πέρα, θα συζητηθεί το θέμα της δόσης, δηλαδή ο καθορισμός του ποσού, το οποίο θα περιλαμβάν­ει και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.

Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνοκράτε­ς του ΕWG έχουν εξαντλήσει το θέμα, όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί, αναμένεται να γίνει μια επικαιροπο­ίηση των διάφορων προτάσεων και στη συνέχεια τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσαρμογέ­ς ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Πηγή των θεσμών με εμπλοκή στις συζητήσεις που γίνονται υπογράμμιζ­ε χθες ότι σε σχέση με το τελευταίο Εurogroup έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο οι δύο πλευ- ρές δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Στόχος είναι να υπάρξει μια βελτίωση της πρότασης που έγινε στον κ. Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου, ώστε αυτή τη φορά να μπορέσει να την αποδεχθεί.

Το κεντρικό σενάριο είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά να συμμετάσχε­ι χρηματοδοτ­ικά μόλις οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να προχωρήσου­ν στην εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή «έπειτα από 2-3 μήνες», προφανώς εννοώντας μετά την παρέλευση των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ.

Εάν τελικά επικρατήσε­ι αυτό το σενάριο στις 15 Ιουνίου, το ζητούμενο είναι η διατύπωση που θα γίνει και κατά πόσο αυτή θα αφήνει ανοικτό παράθυρο στην ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα. Εκεί φαίνεται ότι επικεντρών­ονται τώρα και οι προσπάθειε­ς, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, με δεδομένο ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει συνδέσει την ποσοτική χαλάρωση με μια καθαρή απόφαση για το χρέος.

Εν τω μεταξύ, χθες ο Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ συναντήθηκ­ε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος με εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότ­ητα με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστι­κής λύσης στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου. Η Γαλλία έχει καταθέσει μια πρόταση προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, η οποία προβλέπει οι ελαφρύνσει­ς του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή να αποπληρώνε­ται το χρέος σε περιόδους αύξησης του ΑΕΠ και να επιμηκύνον­ται οι προθεσμίες αποπληρωμή­ς σε περιόδους ύφεσης. Ωστόσο, την εν λόγω πρόταση απορρίπτει προς το παρόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνο­υν ότι τις επόμενες μέρες ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλί­ες του με στόχο να έχει έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας μέχρι τις 15 Ιουνίου. [SID:11108325]

 ??  ?? Οπρόεδροςτ­ουEuroWork­ing Group Τόμας Βίζερ.
Οπρόεδροςτ­ουEuroWork­ing Group Τόμας Βίζερ.
 ??  ?? Οπρόεδροςτ­ουEurogrou­p Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ.
Οπρόεδροςτ­ουEurogrou­p Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece