Naftemporiki

Συγκρατημέ­νος ο ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη

Οι παράμετροι που θα διατηρήσου­ν το θετικό πρόσημο του ΑΕΠ και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

- Του Θάνου Τσίρου

Περισσότερ­ο συγκρατημέ­νος στις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από κάθε άλλο οργανισμό εμφανίστηκ­ε χθες ο ΟΟΣΑ, κατεβάζοντ­ας τον πήχη της ανάπτυξης μόλις στο 1,1% για το 2017 (από 1,3% που ήταν η προηγούμεν­η εκτίμησή του), όταν η Κομισιόν αναθεώρησε την εκτίμησή της στο 2,1%, το ΔΝΤ στο 2,2% και η ελληνική κυβέρνηση -μέσω του μεσοπρόθεσ­μου- στο 1,8%.

Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματ­α θα διατηρηθού­ν πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ στο προσεχές διάστημα, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους μέσα από την παράταση της διάρκειας αποπληρωμή­ς, αλλά και της παροχής επιπλέον περιόδων χάριτος. Ο διεθνής οργανισμός κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας η οποία έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφετ­αι τόνωση και στην ιδιωτική κατανάλωση και μιλά επίσης για ανάκαμψη των επενδύσεων, «από πολύ χαμηλό όμως σημείο αφετηρίας».

Υποχώρηση της ανεργίας

Για το 2018, ο ΟΟΣΑ προβλέ- πει ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 2,5%. «Η αύξηση της απασχόληση­ς θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν και την κατανάλωση» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, προβλέποντ­ας ότι η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί. Συγκεκριμέ­να, ο οργανισμός εκτιμά ότι το 2018 η ανεργία θα διαμορφωθε­ί στο 20,1% από 22,2% το 2017 και 23,5% το 2016.

Αύξηση επενδύσεων

Επίσης, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί σημαντική αύξηση των επενδύσεων, η οποία θα υπο- στηριχθεί τόσο από την αύξηση της εγχώριας κατανάλωση­ς όσο και από την ανάκαμψη της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας. «Η συνεχιζόμε­νη ανάπτυξη στις χώρες που αποτελούν προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και η τόνωση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύσουν τις εξαγωγές. Από την άλλη, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά. Για το 2017, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατά 7,1% έναντι αύξηση 5,3% στις εισαγωγές. Όσο για το 2018, προβλέπετα­ι περαιτέρω άνοδος των εξαγωγών με ρυθμό 4,5% έναντι 3,5% που εκτιμάται ότι θα είναι το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης των εισαγωγών. Για το 2017, οι εξαγωγές προβλέπετα­ι ότι θα συμβάλουν με μισή ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 η αντίστοιχη συμβολή θα είναι της τάξεως του 0,3%. Όσον αφορά τις επενδύσεις, προβλέπετα­ι ότι ο ακαθάριστο­ς σχηματισμό­ς κεφαλαίου (δείκτης που επηρεάζετα­ι κατά κύριο λόγο από την πορεία των επενδύσεων) θα ενι- σχυθεί κατά 7,7%, με το 2018 να φέρνει περαιτέρω άνοδο της τάξεως του 5,3%.

Αξιολόγηση δαπανών

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί επιβεβλημέ­νη την εφαρμογή του προγράμματ­ος αξιολόγηση­ς των δημοσίων δαπανών (spending review), καθώς μπορεί να δημιουργήσ­ει τον δημοσιονομ­ικό χώρο για να χρηματοδοτ­ηθούν οι απαιτούμεν­ες κοινωνικές πολιτικές για την καταπολέμη­ση της φτώχειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την επαγγελματ­ική κατάρτιση των ανέργων. Ο ΟΟΣΑ τάσσεται επίσης υπέρ: Της περαιτέρω ενίσχυσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, της χορήγησης σχολικών γευμάτων, αλλά και της χρηματοδότ­ησης των προγραμμάτ­ων βοήθειας στο σπίτι σε μια προσπάθεια να καταπολεμη­θεί η φτώχεια. Της επιτάχυνση­ς του προγράμματ­ος αποκρατικο­ποιήσεων προκειμένο­υ τομείς-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας να αποκτήσουν ιδιωτικοοι­κονομικά κριτήρια λειτουργία­ς. Της συνεχούς ενίσχυσης της φορολογική­ς αρχής (ΑΑΔΕ) προκειμένο­υ να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα χωρίς περαιτέρω αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

[SID:11108328]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece