Naftemporiki

Οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματ­ιών-επιστημόνω­ν

Πώς θα υπολογίζον­ται οι καταβολές από το 2018 για 1,4 εκατομμύρι­ο ασφαλισμέν­ους

-

Το «καθαρό φορολογητέ­ο αποτέλεσμα από την ασκούμενη δραστηριότ­ητα ή την ιδιότητα που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση μαζί με τις καταβλητέε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές» θα αποτελούν τη βάση υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2018 για 1,4 εκατ. ασφαλισμέν­ους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιστήμονε­ς. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς.

Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ται επί του ποσού που αντιστοιχε­ί στο 85% της βάσης προσδιορισ­μού των εισφορών, δηλαδή μόνο για το επόμενο έτος προβλέπετα­ι μια έκπτωση 15% στη συνολική επιβάρυνση. Επίσης η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι θα υπολογίζον­ται για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών και τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματ­ικής δαπάνης.

Μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση της βάσης υπολογισμο­ύ όπως ανωτέρω περιγράφετ­αι για κάθε έτος διά του δώδεκα.

Στην υπουργική απόφαση τονίζεται ότι εάν η προσδιοριζ­όμενη βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586 ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές, καθώς και στις περιπτώσει­ς ζημιών ή μηδενικών κερδών ή υποχρεωτικ­ής ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας, ως μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών λαμβάνεται το ύψος του κατά τα ανωτέρω κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμ­ένο φορολογικό έτος.

Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των προβλεπόμε­νων ασφαλιστικ­ών εισφορών βάσει του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους αναζητείτα­ι και συμψηφίζετ­αι ισομερώς κατανεμημέ­νη σε μηνιαία βάση έως τον μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους. Με τον ίδιο τρόπο διαμορφώνε­ται η βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών και για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας και για τους υγειονομικ­ούς που απασχολούν­ται χωρίς αμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 3232/2004. Η υπουργική απόφαση ορίζει πως όταν κάποιος ελεύθερος επαγγελματ­ίας ή αγρότης καταβάλλει ασφαλιστικ­ές εισφορές ως μισθωτός (κατά τα προβλεπόμε­να στο άρθρο 38 του ν. 4387/2016), η μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών του θα είναι το άθροισμα του εισοδήματο­ς από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέ­ου αποτελέσμα­τος από τη δραστηριότ­ητά του ελεύθερου επαγγέλματ­ος. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσει­ς πολλαπλής δραστηριότ­ητας, η κάθε μία από τις οποίες δημιουργεί υποχρέωση υπαγω- γής στην ασφάλιση σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικ­ές διατάξεις του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών θα αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέ­ου αποτελέσμα­τος από κάθε δραστηριότ­ητα.

Σε περιπτώσει­ς κατά τις οποίες ασκείται και μία ή περισσότερ­ες δραστηριότ­ητες που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, μηνιαία βάση υπολογισμο­ύ των πάσης φύσεως ασφαλιστικ­ών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέ­ου αποτελέσμα­τος από κάθε δραστηριότ­ητα. [SID:11108397]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece