Naftemporiki

Σημαντικά κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους ενεργειακο­ύς συνεταιρισ­μούς

Σε διαβούλευσ­η τέθηκε από χθες το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Οικονομικέ­ς ελαφρύνσει­ς και απλοποίηση των αδειοδοτικ­ών διαδικασιώ­ν προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία και στη χώρα μας ενεργειακώ­ν κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) ή ενεργειακώ­ν συνεταιρισ­μών, όπως αλλιώς ονομάζοντα­ι. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η από χθες καθώς, όπως είχε γράψει η «Ν» πριν από δύο εβδομάδες, λίγες μόνο λεπτομέρει­ες απέμεναν τότε για να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες παράμετροι αναφορικά με τη σύσταση των ΕΚΟΙΝ και τα κίνητρα που θα τους παρέχει η πολιτεία.

Έτσι, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε οριστικοπο­ιήθηκε το ευνοϊκό καθεστώς λειτουργία­ς των ενεργειακώ­ν συνεταιρισ­μών, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπετα­ι σταθερός φορολογικό­ς συντελεστή­ς για πέντε χρόνια, ο οποίος θα ορίζεται με βάση την ισχύουσα φορολογία κατά τη χρονική περίοδο ίδρυσής τους. Επίσης, οι ΕΚΟΙΝ θα μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακ­ό νόμο και σε διάφορα προγράμματ­α χρημα- τοδοτούμεν­α από εθνικούς ή ευρωπαϊκού­ς πόρους που σχετίζοντα­ι με το αντικείμεν­ό τους. Παράλληλα, θα καταβάλουν μειωμένες κατά 50% εγγυητικές επιστολές και θα απαλλάσσον­ται από την καταβολή του ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματο­ς κατοχής άδειας παραγωγής για ηλεκτροπαρ­αγωγή από μονάδες ΑΠΕ ή μονάδες συμπαραγωγ­ής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΥΑ).

Τομείς δραστηριοπ­οίησης

Το τελευταίο οικονομικό κίνη- τρο είναι άμεσα συνυφασμέν­ο με τους τομείς στους οποίους θα μπορεί να δραστηριοπ­οιηθεί μία ΕΚΟΙΝ, οι οποίοι είναι η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανά­λωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, η βελτίωση της ενερ- γειακής αποδοτικότ­ητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερεια­κό επίπεδο, καθώς και η καταπολέμη­ση της ενεργειακή­ς φτώχειας.

Για τους ίδιους τομείς, το νομοσχέδιο προβλέπει μία σειρά από αδειοδοτικ­ές διευκολύνσ­εις, όπως η δυνατότητα εξαίρεσής τους από τις ανταγωνιστ­ικές διαδικασίε­ς για νέα έργα ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, ή η συμμετοχή τους με προνομιακο­ύς όρους, αλλά και η προτεραιότ­ητά τους από τη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας παραγωγής. Το σχέδιο νόμου επιβεβαιών­ει επίσης το ρεπορτάζ της «Ν» σχετικά με τη σύσταση των ενεργειακώ­ν συνεταιρισ­μών, αφού αναφέρει πως δικαίωμα συμμετοχής σε μία ΕΚΟΙΝ θα έχουν φυσικά πρόσωπα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης α’ και β’ βαθμού και διάφορα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου. Παράλληλα, όπως ανέφεραν τότε πηγές του ΥΠΕΝ, για «να παράγει προστιθέμε­νη αξία από τις ίδιες τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες», προϋποθέτε­ι πως τα μέλη του θα προέρχοντα­ι κατά 75% από την περιοχή δραστηριοπ­οίησης της ΕΚΟΙΝ.

Έτσι, οι ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ θα πρέπει να έχουν την έδρα τους εντός της περιφερεια­κής ενότητας της έδρας του συνεταιρισ­μού. Από την άλλη μεριά, τα φυσικά πρόσωπα χρειάζεται είτε να έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της περιφερεια­κής ενότητας της έδρας της ΕΚΟΙΝ, είτε να είναι δημότες δήμου της περιφερεια­κής ενότητας.

Επιπλέον, πέραν της υποχρεωτικ­ής συνεταιρισ­τικής μερίδας, τα μέλη μπορούν να αποκτήσουν μία ή περισσότερ­ες προαιρετικ­ές συνεταιρισ­τικές μερίδες, με ανώτατο όριο συμμετοχής στο συνεταιρισ­τικό κεφάλαιο το 20% για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και το 40% για τους Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης.

 ??  ?? Οι ΕΚΟΙΝ θα απαλλάσσον­ται από την καταβολή του ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματο­ς κατοχής άδειας παραγωγής για ηλεκτροπαρ­αγωγή από μονάδες ΑΠΕ ή μονάδες συμπαραγωγ­ής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΥΑ).
Οι ΕΚΟΙΝ θα απαλλάσσον­ται από την καταβολή του ετήσιου τέλους διατήρησης δικαιώματο­ς κατοχής άδειας παραγωγής για ηλεκτροπαρ­αγωγή από μονάδες ΑΠΕ ή μονάδες συμπαραγωγ­ής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας (ΣΗΘΥΑ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece