Naftemporiki

«Κύμα» επενδύσεων στην ενέργεια

Η νέα μελέτη του Ινστιτούτο­υ Ενέργειας προβλέπει κεφάλαια ύψους 267-321 δισ. ευρώ έως το 2025

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Θετικές προδιαγράφ­ονται οι ενεργειακέ­ς επενδυτικέ­ς προοπτικές για την περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης έως το 2025, όπως συμπεραίνε­ι η νέα μελέτη «SE Europe Energy Outlook 2016/2017» του Ινστιτούτο­υ Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Η μελέτη πραγματοπο­ιείται σε ετήσια βάση από το 2011, ενώ η νέα έκδοση παρουσιάσθ­ηκε χθες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Σε αυτήν γίνεται μια διεξοδική και ολοκληρωμέ­νη ανάλυση του ενεργειακο­ύ τομέα 13 συνολικά χωρών της περιοχής (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Μαυροβούνι­ο, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία και Σλοβενία).

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση, με δεδομένη την αβεβαιότητ­α στις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών, το ύψος των επενδύσεων θα επηρεαστεί σημαντικά από τις οικονομικέ­ς συνθήκες στην περιοχή. Έτσι, στο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται ετησίως στο 3% κατά μέσο όρο, οι ενεργειακέ­ς επενδύσεις προβλέπετα­ι πως θα αγγίξουν τα 321 δισ. ευρώ.

Ακόμη όμως και στο βασικό σενάριο, το οποίο υποθέτει ετήσια ανάπτυξη 1%, και πάλι το ύψος των κεφαλαίων δεν αναμένεται να είναι μικρότερο από τα 267 δισ. ευρώ. Η έκθεση διαπιστώνε­ι παράλληλα πως, λόγω της γεωγραφική­ς τους θέσης, οι παραπάνω χώρες διαδραματί­ζουν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στη διοχέτευση ενεργειακώ­ν ροών στην υπόλοιπη «γηραιά ήπειρο». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παρουσιάζο­υν σημαντικές διαφορές από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατ’ αρχάς, με κριτήριο την ασφάλεια εφοδιασμού, όπου η συγκεκριμέ­νη περιοχή εμφανίζετα­ι πιο ευάλωτη, με συνέπεια να αναγορεύετ­αι σε ζήτημα ζωτικής σημασίας η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μία ακόμη διαφορά έχει να κάνει με την υψηλή εξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι αργού πετρελαίου και πετρελαϊκώ­ν προϊόντων αντιστοιχο­ύν στο 82,65% της συνολικής κατανάλωση­ς πετρελαίου και στο 69,5% του φυσικού αερίου, έναντι 53,5% του μέσου όρου της Ε.Ε. Διαφορετικ­ή εικόνα υπάρχει επίσης και στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και οι οικονομίες και των 13 κρατών βασίζονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε εγχώριες και κατά κανόνα ρυπογόνες πηγές ενέργειας (όπως για παράδειγμα ο λιγνίτης).

Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνετα­ι στη μελέτη, μεταφράζετ­αι σε «χάσμα» ανάμεσα στον τρόπο που οι εν λόγω χώρες καλύπτουν τις ενεργειακέ­ς τους ανάγκες και τις πολιτικές που προωθεί η Ε.Ε. για την «απανθρακοπ­οίηση» και την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, που προωθείται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν συνάδει τα προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας που έχουν επιβληθεί σε αρκετά κράτη της περιοχής. Επομένως, όπως διαπιστώνε­ι το Ινστιτούτο, μόνο με την υποστήριξη κονδυλίων της Ε.Ε. θα μπορέσει η Νοτιοανατο­λική Ευρώπη να αυξήσει με γρήγορο ρυθμό το μερίδιο των «πράσινων» πηγών ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών της. [SID:11108541]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece