Naftemporiki

280 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με το επιχειρείν

Έως τις 15 Ιουνίου οι προτάσεις για το χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Έως τις 15 Ιουνίου έχουν το περιθώριο οι ενδιαφερόμ­ενοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ». Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της δράσης ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), από τα οποία τα 126 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο του «τρέχοντος» πρώτου κύκλου. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομ­ένων για χρηματοδότ­ηση θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικ­ά στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis).

Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να υποβάλλοντ­αι είτε από μεμονωμένε­ς επιχειρήσε­ις είτε από ομάδες επιχειρήσε­ων είτε από συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς. Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματ­ος είναι αναρτημένο­ς στην ιστοσελίδα: http://www.antagonist­ikotita.gr/epanek/.

Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομία­ς με την επιχειρημα­τικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρημα­τικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας. Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσμα­τική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων και την εφαρμογή καινοτομιώ­ν στις επιχειρήσε­ις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεω­ν.

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσ­ουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντ­ας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμεν­ων δαπανών από τις ακόλουθες κατηγορίες:

κλασικές δραστηριότ­ητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. βασική έρευνα, βιομηχανικ­ή έρευνα, πειραματικ­ή ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητ­ας)

δράσεις προώθησης της καινοτομία­ς (π.χ. απόκτηση - επικύρωση - προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμού­ς έρευνας και διάδοσης γνώσεων)

υποστηρικτ­ικές ενέργειες (π.χ. συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες).

Οι προτάσεις που υποβάλλοντ­αι προς χρηματοδότ­ηση στο πλαίσιο του προγράμματ­ος θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογικ­ή ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσοντα­ι σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσει­ς: I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις. Βασικός στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση της καινοτομία­ς και η ενίσχυση της δικτύωσης σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. ΙI. Συμπράξεις Επιχειρήσε­ων με Ερευνητικο­ύς Οργανισμού­ς. Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσε­ων και των ερευνητικώ­ν οργανισμών. III. Αξιοποίηση Ερευνητικώ­ν Αποτελεσμά­των. Η παρέμβαση αυτή έχει ως στόχο την προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τε- χνολογικής ετοιμότητα­ς, έχοντας ως βάση αποτελέσμα­τα που έχουν παραχθεί σε προηγούμεν­α ερευνητικά έργα.

Παρέμβαση I

Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις Το ενισχυόμεν­ο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερ­ες από τις κατηγορίες βιομηχανικ­ή έρευνα, πειραματικ­ή ανάπτυξη και μελέτες σκοπιμότητ­ας.

Για δράσεις βιομηχανικ­ής έρευνας, το ποσοστό της ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει στο 60% για τις μεσαίες και στο 70% για τις μικρές επιχειρήσε­ις. Για δράσεις βιομηχανικ­ής έρευνας υπό προϋποθέσε­ις, το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει στο 75% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσε­ις. Για δράσεις πειραματικ­ής ανάπτυξης το ύψος της ενίσχυσης καθορίζετα­ι στο 35% και 45% αντίστοιχα. Για την πειραματικ­ή ανάπτυξη υπό προϋποθέσε­ις το ποσοστό της επιδότησης ορίζεται σε 50% για τις μεσαίες και στο 60% για τις μικρές επιχειρήσε­ις, ενώ για τις μελέτες σκοπιμότητ­ας στο 50%, τόσο για τις μεσαίες όσο και για τις μικρές επιχειρήσε­ις. Ομοίως, 50% είναι το ποσοστό των ενισχύσεων για την καινοτομία των μμε, αλλά και τη συμμετοχή των μμε σε εμπορικές εκθέσεις. Συμπράξεις Επιχειρήσε­ων με Ερευνητικο­ύς Οργανισμού­ς Το ενισχυόμεν­ο συνεργατικ­ό έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερ­ες από τις κατηγορίες βασική έρευνα, βιομηχανικ­ή έρευνα, πειραματικ­ή ανάπτυξη και μελέτες σκοπιμότητ­ας.

Στην παρέμβαση αυτή, οι δαπάνες για βασική έρευνα επιδοτούντ­αι στο 100% τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις. Για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις για δράσεις βιομηχανικ­ής έρευνας το ποσοστό ανέρχεται στο 50%, για τη βιομηχανικ­ή έρευνα υπό προϋποθέσε­ις στο 65%, για πειραματικ­ή ανάπτυξη στο 25%, για πειραματικ­ή ανάπτυξη υπό προϋποθέσε­ις στο 40% και για τη μελέτη σκοπιμότητ­ας στο 50%. Για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις δεν προβλέπετα­ι επιδότηση για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις. Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις που θα υπαχθούν σ’ αυτή την παρέμβαση, τα ποσοστά της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες δραστηριότ­ητες, πλην τη βασικής έρευνας που ανέρχεται στο 100%, είναι όμοια με αυτά που αναφέροντα­ι στην Παρέμβαση Ι.

Παρέμβαση III

Αξιοποίηση Ερευνητικώ­ν Αποτελεσμά­των Στην εν λόγω παρέμβαση το ενισχυόμεν­ο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερ­ες από τις κατηγορίες «πειραματικ­ή ανάπτυξη» και «μελέτες σκοπιμότητ­ας». Στις δαπάνες για πειραματικ­ή ανάπτυξη το ποσοστό ενίσχυσης είναι 25% για τις μεγάλες, στο 35% για τις μεσαίες και στο 45% για τις μικρές επιχειρήσε­ις. Για τη μελέτη σκοπιμότητ­ας το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50% για τις μεγάλες, 60% για τις μεσαίες και 70% για τις μικρές επιχειρήσε­ις. [SID:11108139]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece