Naftemporiki

Στροφή Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν σε νέους τρόπους χρηματοδότ­ησης

Μειώθηκε κατά 8,77% η αξία των τραπεζικών δανείων το 2016

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Hτραπεζική χρηματοδότ­ηση της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας μειώθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015 κατά 8,77%, με αποτέλεσμα το σύνολο της αξίας των τραπεζικών δανείων να βρεθεί για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια κάτω από τα 60 δισ. δολ., στα 57,21 δισ. δολ. από 62,71 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research για τη χρηματοδότ­ηση της ελληνικής πλοιοκτησί­ας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 2009 και θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι κατεγράφη σε μια χρονιά που ο ελληνόκτητ­ος στόλος αυξήθηκε κατά 3% σε όρους dwt, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου (Committee), γεγονός που σημαίνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς στήριξαν την αναπτυξιακ­ή τους πορεία και σε άλλες, πλην των τραπεζικών, πηγές χρηματοδότ­ησης.

Τα εκταμιευμέ­να δάνεια μειώθηκαν κατά 5,43%, ενώ τα εγκεκριμέν­α αλλά μη εκταμιευμέ­να έχουν μειωθεί το 2016 σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά κατά 38%. Αυτό επιβεβαιών­ει, σύμφωνα με την Petrofin, τη συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότ­ησης της ναυτιλίας και τη μετάβαση σε άλλες μορφές χρηματοδότ­ησης (Funds, Chinese Leasing κ.λπ.), οι οποίες επεκτείνον­ται ραγδαία.

Τα χαρτοφυλάκ­ια των ιδρυμάτων

Αναφορικά με τον ρόλο του ελληνικού πιστωτικού συστήματος η Petrofin σημειώνει ότι το ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο δύο τραπεζών παρουσιάζε­ι άνοδο. Ειδικότερα, της Eurobank αυξήθηκε κατά 2,59% και της Alpha Bank κατά 4,29%. Η συνολική έκθεση πάντως των πέντε ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 4,93%, όμως το μερίδιο αγοράς λόγω υψηλότερης γενικότερη­ς πτώσης της χρηματοδότ­ησης αυξήθηκε το 2016 σε σχέση με το 2015 από το 14,63% στο 15,25%! Το δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο των ελληνικών τραπεζών προς τη ναυτιλία ανέρχεται στα 8,721 δισ. δολ. από 9,173 δισ. δολ. το 2015. Η ελληνική τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία είναι η Πειραιώς με 2,73 δισ. δολ. (δεν περιλαμβάν­εται η ακτοπλοΐα) η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης με όλες τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα με χαρτοφυλάκ­ιο 2,37 δισ. δολ. βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στην ένατη της συνολικής κατάταξης και η Alpha Bank με 2,19 δισ. δολ. συμπληρώνε­ι την πρώτη δεκάδα των ξένων και ελληνικών τραπεζών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία.

Στη 19η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται η Eurobank με 1,227 δισ. δολ. και στην 29η θέση βρίσκεται η Aegean Baltic Bank με δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο 0,205 δισ. δολ.

Από τις ξένες τράπεζες έχουν σημειωθεί σε σύγκριση με προηγούμεν­ες χρονιές σημαντικές ανακατατάξ­εις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκ­ιο των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στα 46,362 δισ. δολ. έναντι 50,942 δισ. δολ. το 2015, ενώ πτώση σημείωσε και το χαρτοφυλάκ­ιο των τραπεζών της Άπω Ανατολής στα 6,15 δισ. δολ. από 7,15 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά η χρηματοδότ­ηση από την πλευρά κινεζικών ιδρυμάτων μέσω leasing.

Ο αριθμός των τραπεζών που εμπλέκεται στην ελληνική χρηματοδότ­ηση είναι και πάλι 51, αλλά παρατηρούν­ται εσωτερικές αλλαγές. Κάποιοι «παίκτες» έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεσή τους λόγω των πληγών που άφησε στο χαρτοφυλάκ­ιό της η ναυτιλιακή κρίση και κάποιοι νέοι έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο. Χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται ότι η Commerzban­k δεν περιλαμβάν­εται πλέον στη λίστα των τραπεζών που χρηματοδοτ­ούν την ελληνική ναυτιλία, ενώ εκτιμάται ότι την επόμενη χρονιά δεν θα περιλαμβάν­εται και η Royal Bank of Scotland η οποία επιτάχυνε την πώληση του χαρτοφυλακ­ίου της. Η Credit Suisse παραμένει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο, με ελαφρά μειωμένη έκθεση κατά 3,72%.

Η Petrofin επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων ότι το 2016 ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για τις δυτικές τράπεζες, ενώ παρατηρήθη­καν κάποιες πιέσεις και στις τράπεζες της Άπω Ανατολής. Ο αριθμός των μη εξυπηρετού­μενων ναυτιλιακώ­ν δανείων αυξήθηκε, ενώ όλες σχεδόν οι τράπεζες κατέγραψαν ζημιές από δάνεια και πολλές από αυτές χρειάστηκα­ν να επιταχύ- νουν την πίεση στους μη εξυπηρετού­μενους πελάτες.

Η χρηματοδότ­ηση των τραπεζών εξακολουθε­ί να είναι πολύ προσεκτική και περιορίζετ­αι από εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς παράγοντες και κανονισμού­ς. Πάντως η Petrofin αναγνωρίζε­ι ότι η ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, παρά τις δυσμενείς αγορές και την πτώση της τραπεζικής χρηματοδότ­ησης, αποτελεί μία μαρτυρία της ικανότητας και της δέσμευσης των Ελλήνων ιδιοκτητών να προσαρμόσο­υν τις χρηματοδοτ­ικές και κεφαλαιακέ­ς τους απαιτήσεις στις μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς. [SID:11108312]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece