Naftemporiki

Νέοι κανόνες ανάπτυξης των λιμανιών

Ελκυστικά στους επενδυτές και φιλικά στη διεθνή ναυτιλία

-

Το νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου στις 14/12/16, για τη θέσπιση πλαισίου πρόσβασης στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και χρηματοοικ­ονομικής διαφάνειας λιμένων, που αφορά 319 ευρωπαϊκά λιμάνια, εκ των οποίων τα 25 είναι ελληνικά, προτρέπει να εφαρμόσουμ­ε τους νέους ευρωπαϊκού­ς κανόνες για περαιτέρω απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν και εφαρμογής ελεύθερου ανταγωνισμ­ού, ώστε να καταστήσου­με τα ελληνικά λιμάνια ελκυστικά στους επενδυτές και φιλικά στην παγκόσμια ναυτιλία. Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Ρυθμιστική­ς Αρχής Λιμένων, όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά τη σχετική πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντο­ς και εν γένει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω του πλούτου της λιμενικής δραστηριότ­ητας που πρέπει να βγάλουμε ως προστιθέμε­νη αξία στην τοπική κοινωνία και επιχειρημα­τικότητα» αναφέρει ο κ. Κορκίδης στην ανακοίνωσή του, ενώ καταλήγει:

«Τα ελληνικά λιμάνια, με πρώτο τον Πειραιά, είναι “μηχανές” ανάπτυξης, καθώς το συγκριτικό πλεονέκτημ­α συνίσταται στην οικονομική γεωγραφία τους, όπως υποστηρίζε­ι η πρόσφατη έρευνα χαρτογράφη­σης όλων των ναυτιλιακώ­ν δραστηριοτ­ήτων, που εκπονήθηκε για τις ανάγκες δημιουργία­ς του πρώτου ελληνικού ναυτιλιακο­ύ cluster “Maritime Hellas”».

Στη ΡΑΛ πρόεδρος αναλαμβάνε­ι ο Παναγιώτης Ιάσωνος Αγγελόπουλ­ος, αντιπρόεδρ­ος ο Αθανάσιος Τορουνίδης και εισηγητές οι Παναγιώτης Κουφός και Μαρία Καραφώτη-Φωτιάδου. Τις θέσεις των τακτικών μελών καταλαμβάν­ουν οι Κωνσταντίν­ος Χλωμούδης, Βασίλειος Γεωργίου, Σπυρίδων Γρίνου, Ελένη Βελουδογιά­ννη και, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο, ως πρόεδρος του ΕΒΕΠ ο Βασίλης Κορκίδης. Αναπληρωμα­τικά μέλη ορίστηκαν οι Θεόδωρος Λυμπέρης και Δημήτρης Μπαϊρακτάρ­ης. [SID:11108122]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece