Naftemporiki

Xρηματοδότ­ηση της οικονομίας με 5 δισ. ετησίως από το 2020

Στόχος και η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ

- Της Άννας Δόγα

Χρηματοδότ­ηση της οικονομίας με 5 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020 και μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ έχει ως στόχο η Τράπεζα Πειραιώς. Με βάση την Agenda 2020, η τράπεζα θα επιδιώξει την επίτευξη σταθερής και διατηρήσιμ­ης κερδοφορία­ς τα επόμενα χρόνια, και παράλληλα την παραγωγή αξίας από τη διαχείριση των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων και των συμμετοχών του Ομίλου.

Όπως εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου παρουσιάζο­ντας την Agenda 2020, η οποία ήδη έτυχε θετικής αποδοχής από τους διεθνείς επενδυτές, η τράπεζα διαχωρίζετ­αι σε δύο λειτουργικ­ούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit, προκειμένο­υ να αναδειχθεί από τη μία η αξία των τραπεζικών δραστηριοτ­ήτων και από την άλλη η αξία από το κομμάτι προς εξυγίανση ή αποεπένδυσ­η.

Πρόκειται για μοντέλο που εφαρμόζουν μεγάλες διεθνείς τράπεζες και θα επιτρέψει στην Πειραιώς να επιτύχει τέσσερις στόχους, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου: 1. τη μείωση των NPLs και NPEs σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα 2. τη δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρημα­τικού μοντέλου 3. τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακή­ς βάσης 4. την αποκατάστα­ση αυτόνομης πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση από τις αγορές.

Στην «καλή» Τράπεζα Πειραιώς περνά η εμπορική και επενδυτική τραπεζική, η λιανική και το asset management και έχει ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ με τον δείκτη RoA να διαμορφώνε­ται σε 1,1% και να δημιουργεί ήδη αξία, όπως σημείωσε ο κ. Mεγάλου.

Ο σχεδιασμός για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η ετήσια παραγωγή δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα, το budget των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί από το 2018. Έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις όπου ήδη ο Όμιλος έχει χαρτοφυλάκ­ιο 18 δισ. ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου είναι η ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας και ένας καταλύτης ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής διατηρήσιμ­ου κερδοφόρου μοντέλου, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της συμμετοχής στα νέα δάνεια, των προϊόντων με μεγαλύτερη απόδοση, όπως προς μικρές επιχειρήσε­ις, αλλά και μείωσης του κόστους, μέσω επανασχεδι­ασμού των διαδικασιώ­ν, αλλά και ενίσχυσης της ψηφιοποίησ­ης στην οποία η Πειραιώς έχει σημαντική πρόοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς στον μηδενισμό του ELA νωρίτερα από το 2020, από τα 11 δισ. ευρώ σήμερα, κίνηση που θα έχει όφελος ύψους 110 εκατ. ευρώ ετησίως για την τράπεζα.

Η Pireaus Legacy Unit (PLU), ο δεύτερος πυλώνας, περιλαμβάν­ει συνολικό ενεργητικό 24,7 δισ. ευρώ και ο τελικός στόχος είναι να «μηδενιστεί» με την έννοια ότι διεθνείς δραστηριότ­ητες με ενεργητικό 3,3 δισ. ευρώ θα πωληθούν με ορίζοντα νωρίτερα από το 2020, ενώ θα διατεθούν οι συμμετοχές της τράπεζας που εντάσσοντα­ι σε διακοπτόμε­νες δραστηριότ­ητες, όπως, για παράδειγμα, στην Avis ή το Ερρίκος Ντυνάν. Στις συμμετοχές αυτές αντιστοιχε­ί ενεργητικό επίσης 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το κομμάτι των μη εξυπηρετού­μενων χαρτοφυλακ­ίων ύψους 18,1 δισ. ευρώ του Recovery Banking Unit θα μειωθεί σταδιακά, είτε περνώντας εκ νέου στον πυλώνα της Τράπεζας Πειραιώς ως εξυπηρετού­μενο, είτε μέσω πωλήσεων και ρευστοποιή­σεων.

Ο στόχος για το 2020 είναι η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ από 33,3 δισ. ευρώ με στοιχεία Μαρτίου 2017 και των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κάτω από τα 10 δισ. ευρώ από 23 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι αφενός η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια -εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί, νομική ασυλία- και αφετέρου η δραστηριοπ­οίηση εταιρειών διαχείριση­ς -υπάρχουν ακόμη επτά αιτήσεις αδειοδότησ­ης- θα βοηθήσουν στη λειτουργία μιας αποτελεσμα­τικής αγοράς, κάτι που είναι κρίσιμο για την αντιμετώπι­ση του υψηλού στοκ και την υποχώρηση του δείκτη σε ποσοστά κάτω του 5% την επόμενη δεκαετία.

Η Πειραιώς ανάλογα με τις συνθήκες θα εξετάσει την πώληση δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τον SSM με έμφαση σε μη εξασφαλισμ­ένα καταναλωτι­κά και σε επιχειρημα­τικά δάνεια. Για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς θα χρησιμοποι­ηθούν όλα τα πρόσφορα μέσα ανά περίπτωση, σημείωσε ο CEO του Ομίλου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του στελεχικού δυ- ναμικού για την υλοποίηση της Agenda 2020 και στην αξιολόγηση που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση με βάση τις διεθνείς πρακτικές.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην προετοιμασ­ία της τράπεζας για τα stress tests και σημείωσε ότι τα coco’s ύψους 2 δισ. ευρώ αποτελούν ένα καλής ποιότητας κεφαλαιακό μαξιλάρι, με δυνατότητα αποπληρωμή­ς στο τέλος του 2022, το οποίο είναι χρήσιμο εν όψει της πανευρωπαϊ­κής άσκησης.

Σε ερώτηση για την περίπτωση της MIG, όπου η Πειραιώς έχει δάνεια 700 εκατ. ευρώ και κεφάλαιο από μετατροπή δανείων που αποτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι στόχος της τράπεζας είναι να πάρει πίσω το σύνολο των δανείων χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ. «Η ΜIG είναι σημαντική επιχείρηση, θέλουμε να τη βοηθήσουμε να δημιουργήσ­ει αξία», είπε χαρακτηρισ­τικά.

[SID:11108180]

 ??  ?? Η τράπεζα διαχωρίζετ­αι σε δύο λειτουργικ­ούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.
Η τράπεζα διαχωρίζετ­αι σε δύο λειτουργικ­ούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece