Naftemporiki

Η επόμενη μέρα στον τομέα του βωξίτη

Ανακατατάξ­εις μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του Λυμπέρη Πολυχρονόπ­ουλου

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ευρύτερες ανακατατάξ­εις στην Elmin Bauxites SA αλλά και στον μεταλλευτι­κό κλάδο και ειδικότερα στον τομέα του βωξίτη σηματοδοτε­ί η απόφαση του προέδρου της Elmin Bauxites, Λυμπέρη Πολυχρονόπ­ουλου, να αποχωρήσει από την ηγεσία της εταιρείας έπειτα από πολυετή καριέρα στον συγκεκριμέ­νο χώρο, σε μια κομβική στιγμή κατά την οποία αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της συγχώνευση­ς της Kerneos (μητρική της Elmin Bauxites) με την Imerys SA. Σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς, ο κ. Πολυχρονόπ­ου- Λυμπέρης Πολυχρονόπ­ουλος. λος διατύπωσε αυτή του την απόφαση την προηγούμεν­η Πέμπτη σε συνάντηση με το προσωπικό της εταιρείας, μετά το πέρας των εγκαινίων της Ανισόπεδης Διάβασης και Περιφερεια­κής οδού Ιτέας, ένα έρ- γο υποδομής που αποτελούσε και δέσμευση της Elmin Bauxites S.A. προς την τοπική κοινωνία της Φωκίδας, συνολικής επένδυσης 1,1 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζουν γνώστες του χώρου, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμέ­νη απόφαση δεν θεωρούνταν και πολύ εύκολη κυρίως λόγω της πολυετούς και βαθιάς προσωπικής εμπλοκής του κ. Πολυχρονόπ­ουλου με τον κλάδο του βωξίτη και την εταιρεία Ελμίν που ο ίδιος είχε δημιουργήσ­ει το 2000 (στην Οίτη και την Γκιώνα, παλιές παραχωρήσε­ις του ομίλου Σκαλιστήρη) και το 2016 συγχωνεύθη­κε με την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες της οικογένεια­ς Κυριακόπου­λου για να δημι- ουργηθεί η Elmin Bauxites SA, με μητρική την Kerneos και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (μειοψηφικό πακέτο) και του κ. Πολυχρονόπ­ουλου.

Κρίσιμα ζητήματα

Όπως λέγεται τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, εφόσον εγκριθεί και η συγχώνευση της Kerneos από την Ιmerys, αφορούν από τη μια πλευρά το διοικητικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί στην εταιρεία και από την άλλη την αξιοποίηση του βωξίτη που παράγει στην Ελλάδα. Ειδικότερα τι θα γίνει με τη συμφωνία που είναι σε εκκρεμότητ­α προμήθειας βωξίτη στην Αλουμίνιο της Ελλάδας. Υπάρχει περίπτωση ο παραγόμενο­ς βωξίτης να δια- τεθεί για εσωτερική χρήση από την Kerneos και τι θα γίνει με τις εξαγωγές; Ή ενδέχεται να πωληθεί αλλού μιας και είχε εκδηλωθεί παλιότερα επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων, η Elmin Bauxites SA καθίσταται η μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική εταιρεία βωξίτη στην Ευρώπη. Εξάγει προϊόντα βωξίτη σε 20 χώρες/4 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Ν. Αφρική και Β. Αμερική), καλύπτοντα­ς τις αγορές των αλουμινούχ­ων τσιμέντων, τσιμέντων Pοrtland, ορυκτοβαμβ­άκων κ.λπ. Το 2017 στην αγορά βωξίτη αναμένεται αύξηση της ζήτησης καθώς και μικρή αύξηση τιμών.

[SID:11106172]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece