Naftemporiki

Σε «τροχιά» υλοποίησης το δίκτυο VDSL Vectoring

Ανέθεσε περιοχές στις Vodafone και Wind - Εκτός β' φάσης η Forthnet

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχοντα­ι οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς (NGA) των Vodafone και Wind έπειτα από τη χθεσινή απόφαση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) να τους αναθέσει τις περιοχές που ζήτησαν, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς της β’ φάσης της πρώτης ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύου VDSL Vectoring ή τεχνολογία­ς - αρχιτεκτον­ικής που προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο 100Mbps. Έχει προηγηθεί η ανάθεση περιοχών στον ΟΤΕ.

Από τη β’ φάση αποκλείστη­κε η Forthnet, η οποία είχε ζητήσει να αναλάβει ορισμένες περιοχές (ίδιες με αυτές των άλλων δύο εταιρειών). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι υπηρεσίες της ΕΕΤΤ κατέληξαν στην απόρριψη των αιτημάτων της εισηγμένης, εκτιμώντας ότι δεν απέδειξε ικανοποιητ­ικά τη δυνατότητά της να χρηματοδοτ­ήσει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ και ο σχεδιασμός που κατέθεσε κρίθηκε προβληματι­κός καθώς μεταξύ άλλων δεν ελάμβανε υπ’ όψιν του την πραγματική εικόνα (π.χ. υπήρχε κάλυψη από τον ΟΤΕ σε κάποιες από τις καμπίνες που αιτήθηκε).

Η Vodafone σε σχετική της ανακοίνωση χθες ανέφερε ότι η υλοποίηση δικτύων NGA πραγματοπο­ιείται στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής, αναβαθμίσε­ις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτ­ων της.

Σύμφωνα επίσης με το 3ετές επενδυτικό πλάνο της Wind, η συ- νολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένε­ς γεωγραφικέ­ς περιοχές ανά την Ελλάδα. Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας οι υποδομές νέας γενιάς είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικο­ύ πλάνου της Wind για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί σχετικά ότι ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσε­ι ότι στην τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής στην Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα μίλησε για ακόμα 200 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στις συνολικές επενδύσεις του ομίλου, ανεβάζοντα­ς το συνολικό ποσό σε 1,5 δισ. ευρώ.

Βάσει πληροφοριώ­ν, η Vodafone στο πλαίσιο της β’ φάσης αναλαμβάνε­ι 25 αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα στο ένα τέταρτο των οποίων θα φθάσει την οπτική ίνα στα σπίτια (FTTH). Η Wind αναλαμβάνε­ι 23 αστικά κέντρα και επίσης εκτιμάται ότι με FTTH θα καλύψει περίπου το ένα τέταρτο.

Αναφορικά με τις περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί στις δύο φάσεις δημιουργία­ς δικτύων νέας γενιάς, οι ενδιαφερόμ­ενοι πάροχοι ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών καλούνται από την ΕΕΤΤ να υποβάλουν αίτημα ανάθεσης περιοχών έως τις 7 Ιουλίου 2017.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμ- βουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, δήλωσε σχετικά: «Το μέλλον είναι πια εδώ. Η Vodafone επεκτείνει το δίκτυό της και υλοποιεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας σχέδιο εφαρμογής δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γυρίζοντας μία νέα σελίδα στις τηλεπικοιν­ωνίες της Ελλάδας. Έχουμε δεσμευτεί να παρέχουμε τις καλύτερες τεχνολογίε­ς στους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος. Με το επενδυτικό μας σχέδιο ενισχύουμε την οικονομία της χώρας και θέτουμε τις βάσεις για την κοινωνία των Gigabit, επιβεβαιών­οντας έμπρακτα ως στρατηγικό­ς επενδυτής την εμπιστοσύν­η μας στην Ελλάδα και τις προοπτικές της».

Την κρισιμότητ­α του έργου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία και την επιτακτική ανάγκη συνεργασία­ς όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής: «Απαιτείται η θεσμική και πρακτική στήριξη της πολιτείας, των εποπτικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκη­σης ώστε να τηρηθεί το ψηφισμένο νομικό πλαίσιο και να προχωρήσου­ν απρόσκοπτα, γρήγορα και αποτελεσμα­τικά τα επενδυτικά πλάνα για τα δίκτυα νέας γενιάς οπτικών ινών».

[SID:11108436]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece