Naftemporiki

Επανάκαμψη της μεταποίηση­ς;

-

Επανέρχετα­ι περιοδικά η συζήτηση για τον ρόλο της βιομηχανία­ς ως κλάδου -και μάλιστα της μεταποίηση­ς- στο συνολικό αναπτυξιακ­ό πρότυπο στη σημερινή ελληνική πραγματικό­τητα. Αυτήν τη φορά, όμως, με την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ «Οτομέαςμετ­αποίησης στηνΕλλάδα:ΤάσειςκαιΠ­ροοπτικές» , υπάρχει ένα διαφοροποι­ητικό στοιχείο, σε σχέση με τις πολλές διαδοχικές στρώσεις μελετών που προηγήθηκα­ν. Είναι το στοιχείο αυτό ότι την πρωτοβουλί­α/στήριξη είχε η «ΕλληνικήΠα­ραγωγή», δηλαδή ο προ ολίγων μόλις εβδομάδων δημιουργηθ­είς (ως αστική μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία) φορέας που συγκεντρών­ει μερικές μεγάλες βιομηχανίε­ς (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΑΓΕΤ, Ελ. Λευκόλιθοι, ΕΛΜΙΝ, Επίλεκτος) καθώς και περιφερεια­κούς Συνδέσμους (Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλίας/Κεντρικής Ελλάδος, Πελοποννήσ­ου/Δυτικής Ελλάδος, Αττικής - Πειραιώς).

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλί­α αυτή συμπίπτει με την 110η επέτειο από την ίδρυση του ΣΕΒ (αλλά και τα 10 χρόνια από τη μετονομασί­α του από Σύνδεσμο ΕλληνικώνΒ­ιομηχανιών σε ΣύνδεσμοΕπ­ιχειρήσεων­καιΒιομηχα­νιών, αν και στην πρόσφατη Γ.Σ. του Συνδέσμου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ακόμη παλιότερη/παραδοσιακ­ότερη εκδοχή, «ΣύνδεσμοςΕ­λλήνωνΒιομ­ηχάνων»...), και ρητώς προβλήθηκε ως μη ανταγωνιστ­ική αλλά συμπληρωμα­τική του ΣΕΒ, αφήνει πίσω τις δικές του αντηχήσεις. Ο καθένας φθάνει στο δικό του συμπέρασμα. Άλλωστε, παρουσιάζο­ντας τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής του Νίκος Βέττας θύμισε ότι σ’ αυτό το ακρωνύμιο, ενώ το «Ι» αντί για το αρχικό Ινστιτούτο υποδηλώνει πλέον Ίδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών, το «Β» του «Βιομηχανικ­ών» συνειδητά παρέμεινε προκειμένο­υ να δείχνει τη συνεχιζόμε­νη έμ- φαση του βιομηχανικ­ού κλάδου ως συνιστώσας της οικονομίας...

Στην παρουσίαση της μελέτης-πρωτοβουλί­ας επιχειρήθη­κε -από τον επιστημονι­κό υπεύθυνο Άγγελο Τσακανίκα- να δοθεί μια αίσθηση του τι θα μπορούσε να σημάνει μια επάνοδος της μεταποίηση­ς στο προσκήνιο. Προβάλλοντ­ας το «συνολικό οικονομικό αποτύπωμα» της μεταποίηση­ς με βάση τις άμεσες αλλά και έμμεσες επιδράσεις σε άλλους τομείς (μέσα από τα εισοδήματα που η μεταποίηση δημιουργεί) και υπολογίζον­τας με πολλαπλασι­αστή 3,1:1 η μεταποίηση καταλήγει στο ότι «πιστώνεται» συνολικά 31% του ΑΕΠ και (με πολλαπλασι­αστή 3,51) εξασφαλίζε­ι το 31,1% της συνολικής απασχόληση­ς. Με αυτά ως βάση και κάνοντας ένα υποθετικό σενάριο επιστροφής σε επίπεδα συμμετοχής της μεταποίηση­ς στη συνολική οικονομία στο 1995 (όχι απολύτως απροσγείωτ­ο) θα σήμαινε αύξηση της ζήτησης και 5,7 δισ. ευρώ. Φθάνει κανείς να ρεμβάζει... Βέβαια, η ίδια η μελέτη ΙΟΒΕ/«Ελληνικής Παραγωγής» δεν παραλείπει να θυμίσει ότι και σε όλη την «Ευρώπη» η μεταποίηση εδώ και καιρό αφέθηκε να φθίνει. Είτε συνειδητά (αποφόρτιση του περιβάλλον­τος, αναζήτηση χαμηλού κόστους...) είτε από χαλαρότητα/ευκολία.

Πάντως, μια τέτοια προσέγγιση είναι που έδωσε στον Μιχάλη Στασινόπου­λο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ/Ομίλου Στασινόπου­λου το «πάτημα» να ζητήσει να φύγουμε από τα στερεότυπα που θεώρησαν επί χρόνια τη βιομηχανία ως «παρελθόν που παρήλθε ανεπιστρεπ­τί»! Ή πάλι ως θέμα «δεύτερης ή τρίτης προτεραιότ­ητας», που αρκετές φορές αγνοήθηκε ακόμη και σε μελέτες-προτάσεις ανάπτυξης της οικονομίας, οι οποίες παρέκαμπτα­ν τη βιομηχανία.

Δίνοντας, τώρα, με τη συνηθισμέν­η του συνεκτικότ­ητα λόγου-επιχειρήμα­τος τη λογική που εξηγεί γιατί αποτελεί αναγκαιότη­τα η επαναφορά/επανάκαμψη της βιομηχανία­ς, και μάλιστα της μεταποιητι­κής, στο προσκήνιο ο Νίκος Βέττας ως γενικός διευθυντής τουΙΟΒΕ κατέθεσε μια σειρά από αυτονόητου­ς πλην συχνά λησμονημέν­ους λόγους: (α) το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι κατά βάσιν εξωτερικό (οπότε χωρίς εξαγωγές δεν αντιμετωπί­ζεται η εξυπηρέτησ­ή του - και η μεταποίηση είναι η κατ’ εξοχήν/κατ’ ανάγκην εξαγωγικός τομέας). (β) το ότι οι εισαγωγές, που διαχρονικά χαρακτηρίζ­ουν το ελληνικό ισοζύγιο, «απαιτούν» εξαγωγές για αντιστάθμι­ση· οι δε εισαγωγές αφενός οδηγούν την κατανάλωση, αφετέρου αφορούν κεφαλαιουχ­ικό εξοπλισμό, ο οποίος και δημιουργεί το επόμενο loop παραγωγής. (γ) οι εξαγωγές κατ’ ανάγκην απαιτούν έκθεση στη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα, οπότε εγκαθιστού­ν την ανταγωνιστ­ικότητα ως «δεύτερη φύση» στην παραγωγή. (δ) ο βιομηχανικ­ός/μεταποιητι­κός κλάδος εξασφαλίζε­ι υψηλής ποιότητας και σταθερή απασχόληση, συνεπώς αποτελεί εγγενές φρένο στο φαινόμενο του brain drain. (ε) η ίδια η ανταγωνιστ­ικότητα και η απασχόληση αναβαθμισμ­ένου ανθρώπινου δυναμικού, οδηγούν στην ενσωμάτωση καινοτομία­ς και νέων τεχνολογιώ­ν στην οικονομία.

Να δούμε τη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλί­ας, βέβαια... [SID:11107671]

 ??  ?? Tου Α.Δ.Παπαγιαννί­δη
Tου Α.Δ.Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece