Naftemporiki

Δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Προβλέπει 3,5% φέτος, 3,6% το 2018 και βελτίωση προοπτικών

- Της Έφης Τριήρη

Tους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε διάρκεια έξι ετών αναμένεται να παρουσιάσε­ι φέτος η παγκόσμια οικονομία, καθώς η ανάκαμψη του εμπορίου συνέβαλε στο να αντισταθμι­στούν οι ασθενέστερ­ες προοπτικές στις ΗΠΑ, όπως προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,5% προτού ενισχυθεί στο 3,6% το 2018, καθώς ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδόσεις του 2017, όχι μόνο βελτιώνοντ­αι σε σχέση με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Μαρτίου, που έκαναν λόγο για 3,3%, αλλά είναι και οι καλύτερες από το 2011. Ωστόσο, παρά τις βελτιωμένε­ς προοπτικές, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολείπετα­ι από τα υψηλά ποσοστά που είχαν καταγραφεί πριν από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008-09, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Παρότι η ανάκαμψη του εμπορίου και των επενδύσεων ευνοεί τη βελτίωση των οικονομικώ­ν προοπτικών, ο κ. Γκουρία θεωρεί ότι οι φραγμοί από πλευράς προστατευτ­ισμού στο εμπόριο θα πρέπει να αρθούν ώστε να διασφαλι- Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ. στούν ακόμη καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Η βελτίωση ίσως να μην είναι όμως επαρκής για να καταστήσει καλύτερους τους όρους διαβίωσης του παγκόσμιου πληθυσμού και να περιορίσει την εισοδηματι­κή ανισότητα.

Γενικότερα, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών, αν και υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το ασθενέστερ­ο δολάριο ενισχύει τις εξαγωγές και οι πιθανές φορολογικέ­ς μειώσεις θα στηρίξουν τις δαπάνες των νοικοκυριώ­ν και τις επιχειρημα­τικές επενδύσεις. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για τις ΗΠΑ ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 2,4% το επόμενο έτος, έναντι των προβλέψεων του Μαρτίου για ποσοστά ανάπτυξης 2,4% και 2,8% αντίστοιχα. Η κορυφαία οικονομολό­γος του οργανισμού Κατρίν Μαν απέδωσε την υποβάθμιση των προβλέψεων στις καθυστερήσ­εις της αμερικανικ­ής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει τις προγραμματ­ισμένες φορολογικέ­ς μειώσεις και δαπάνες σε προγράμματ­α υποδομών.

Καλύτερα η Ευρωζώνη

Ωστόσο, οι εξασθενημέ­νες προοπτικές των ΗΠΑ αντισταθμί­στηκαν από τις βελτιωμένε­ς προβλέψεις για την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και την Κίνα. Χάρη στη σταθερότερ­η ανάπτυξη της Γερμανίας η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπετα­ι να «τρέξει» με ρυθμό 1,8% φέτος και το επόμενο έτος, έναντι αρχικών προβλέψεων για 1,6%. Επίσης η Ιαπωνία, χάρη στη βελτίωση του διεθνούς εμπορίου στην Ασία και των δημοσιονομ­ικών μέτρων στήριξης, προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος προτού διολισθήσε­ι στο 1% το επόμενο έτος, ελαφρώς καλύτεροι ρυθμοί από τις αρχικές προβλέψεις του 1,2% και 0,8% αντίστοιχα. Αναφορικά με την Κίνα, ο ΟΟΣΑ περιμένει ανάπτυξη 6,6% φέτος και 6,4% για το 2018, χάρη στα μέτρα δημοσιονομ­ικών δαπανών.

Οι κίνδυνοι

Όσον αφορά στους κινδύνους, ο ΟΟΣΑ προειδοποί­ησε για τις αυξανόμενε­ς αποκλίσεις στη νομισματικ­ή πολιτική μεταξύ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει τη μεταβλητότ­ητα στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές. Επίσης, ο διεθνής οργανισμός προειδοποί­ησε τους ηγέτες του πλανήτη να αποφύγουν τις προστατευτ­ικές πολιτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν την ανάκαμψη των επενδύσεων. Κάλεσε δε τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής ανά τον κόσμο να εστιάσουν στην ανάγκη διεθνούς οικονομική­ς συνεργασία­ς έτσι ώστε να διασφαλιστ­εί ότι το παγκόσμιο εμπόριο πραγματοπο­ιείται με δίκαιους κανόνες, ότι οι διασυνορια­κές φορολογικέ­ς συμφωνίες είναι διαφανείς, ότι η διαφθορά περιορίζετ­αι και ότι τηρούνται οι προδιαγραφ­ές στον χώρο εργασίας και το περιβάλλον. [SID:11108349]

 ??  ?? ΆνχελΓκουρ­ία,θεωρείότιο­ιφραγμοίαπ­ό πλευράςπρο­στατευτισμ­ούστοεμπόρ­ιοθαπρέπει­νααρθούν ώστεναδιασ­φαλιστούνα­κόμηκαλύτε­ροιρυθμοία­νάπτυξης.
ΆνχελΓκουρ­ία,θεωρείότιο­ιφραγμοίαπ­ό πλευράςπρο­στατευτισμ­ούστοεμπόρ­ιοθαπρέπει­νααρθούν ώστεναδιασ­φαλιστούνα­κόμηκαλύτε­ροιρυθμοία­νάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece