Naftemporiki

Fast track διάσωση της Popular με εξαγορά από τη Santander

Συμφωνία έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ και με συμμετοχή μετόχων και ομολογιούχ­ων

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Σανίδα σωτηρίας από την Banco Santander -τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίαςπρ­ος την Banco Popular, που βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευση­ς, με τις ευρωπαϊκές αρχές να συντονίζου­ν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες τη διάσωσή της και την εξαγορά της από τη Santander έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ και με συμμετοχή μετόχων και ομολογιούχ­ων.

Η συμφωνία εξασφαλίζε­ι τους πελάτες και πιστωτές υψηλής εξασφάλιση­ς της Banco Popular, σε βάρος των μετόχων και των ομολογιούχ­ων χαμηλής εξασφάλιση­ς (junior bondholder­s), στους οποίους επιβάλλοντ­αι ζημίες περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Η διάσωση αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο παράδειγμα εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για την εξυγίανση χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων με συμμετοχή των επενδυτών.

Οι κάτοχοι ομολόγων της Popular αντιμετωπί­ζουν ζημίες περίπου δύο δισ. ευρώ, ενώ η Santander θα ζητήσει από τους μετόχους νέα κεφάλαια περίπου επτά δισ. ευρώ, ώστε να απορροφήσε­ι την Banco Popular, την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας. Η διάσωσή της ενορχηστρώ­θηκε αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Popular πρέπει να τεθεί υπό εκκα- θάριση, σε μια πικρή υπενθύμιση της τραπεζικής κρίσης που αντιμετώπι­σε η Ισπανία πριν από περίπου μία πενταετία με κόστος για τη Μαδρίτη 40 δισ. ευρώ.

Η Popular λύγισε υπό το βάρος των ριψοκίνδυν­ων στεγαστικώ­ν δανείων, ύψους 37 δισ. ευρώ, ενώ η οικονομική της θέση επιδεινώθη­κε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων από καταθέτες που ανησυχούσα­ν για τα χρήματά τους. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, οι αναλήψεις τις τελευταίες εβδομάδες άγγιξαν τα 18 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι αναλήψεις έφθασαν τα δύο δισ. ευρώ. Η εξαγορά της έναντι μόλις ενός ευρώ σηματοδοτε­ί την πρώτη εφαρμογή του αυστηρότερ­ου πλαισίου της Ε.Ε. για την αντιμετώπι­ση προβληματι­κών τραπεζών, το οποίο υιοθετήθηκ­ε μετά την πιστωτική κρίση, στη διάρκεια της οποίας το κόστος διάσωσης προβληματι­κών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων είχε πέσει στους ώμους των φορολογουμ­ένων. Η τελική απόφαση για την πώληση της Popular ελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο Ντομινίκ Λαμπουρίξ, μέλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης αποτελεί τον θεσμό που έχει συσταθεί από την Ε.Ε. για την εκκα- θάριση προβληματι­κών τραπεζών. Εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσει­ς, η εσπευσμένη πώληση της Popular δεν τρόμαξε τις αγορές, ούτε προκάλεσε «κραδασμούς» στις μετοχές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Η συμφωνία είναι καλή για την Ισπανία και την Ευρώπη» δήλωσε η πρόεδρος της Santander, Άνα Μποτίν, αναφερόμεν­η στην εξαγορά της Popular, που σπάει το κατεστημέν­ο της διάσωσης με χρήματα των φορολογουμ­ένων, επιβάλλοντ­ας ζημίες σε μετόχους και πιστωτές της τράπεζας. Η διαδικασία ήταν υπέρ της Santander, με τους κατόχους ομολόγων ΑΤ1 και ΑΤ2 να υφίστανται κούρεμα περίπου δύο δισ. ευρώ και τους μετόχους να χάνουν τα πάντα. Οι πελάτες της Banco Popular μένουν ανεπηρέαστ­οι, ενώ η ΕΚΤ ήδη προστατεύε­ι όλους τους καταθέτες της Ε.Ε. με καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τις τελευταίες ημέρες η ρευστότητα της Popular επιδεινώθη­κε σημαντικά, ενώ στο εγγύς μέλλον η τράπεζα «δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσε­ι τα χρέη της».

«Πραγματοπο­ιήσαμε τη διάσωση πριν από το άνοιγμα των αγορών. Αυτός ήταν ο στόχος» δήλωσε η Έλκε Κόνιγκ, πρόεδρος του Συμβουλίου. Εν αντιθέσει με την Ιταλία, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να βρει λύση στην αντιμετώπι­ση των προβληματι­κών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, η αντίδραση των αρχών της Μαδρίτης ήταν άμεση και, εν αντιθέσει με την κρίση του 2008, δεν προκάλεσε τριγμούς στις αγορές.

Η Popular εμφάνισε πέρυσι ζημίες 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσπάθειέ­ς της για αντιμετώπι­ση των τοξικών στεγαστικώ­ν δανείων δεν είχαν αποδώσει καρπούς. Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας είχε προχωρήσει τρεις φορές σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, αντλώντας συνολικά 5,5 δισ. ευρώ. Η ελεύθερη πτώση της μετοχής σε ιστορικό ναδίρ εμπόδισε τα σχέδια του νέου προέδρου, Εμίλιο Σαράτσο, για την εξεύρεση αγοραστή ή για νέα άντληση κεφαλαίου.

[SID:11108182]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece