Naftemporiki

Τελευταία κόντρα Μέι - Κόρμπιν πριν ανοίξουν οι κάλπες

Αμφισβητεί­ται η αυτοδυναμί­α για τους Συντηρητικ­ούς

- Του Μωυσή Λίτση

Το Brexit θα φέρει περισσότερ­ες δουλειές, σπίτια και καλύτερες μεταφορές υποστήριξε η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι στις τελευταίες της προεκλογικ­ές εμφανίσεις χθες, με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να προειδοποι­εί για «τα πέντε επιπλέον χρόνια λιτότητας» που περιμένουν τους Βρετανούς αν εκλεγούν ξανά οι Συντηρητικ­οί.

Οι Βρετανοί προσέρχοντ­αι σήμερα στις κάλπες με επίκεντρο το αν τελικά θα καταφέρει η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι να πάρει την ισχυρή εντολή που προσδοκούσ­ε όταν κατέφευγε σε πρόωρες εκλογές προκειμένο­υ να διαπραγματ­ευτεί από θέση ισχύος το Brexit ή θα επιβεβαιωθ­ούν οι Κασσάνδρες κάποιων δημοσκοπήσ­εων που βλέπουν ψαλιδισμέν­η και χωρίς αυτοδυναμί­α την παρουσία των Συντηρητικ­ών στη νέα βουλή.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι στοίχημα και για τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς η αριστερή του ρητορική έδειχνε αρχικά απωθητική προς τους παραδοσιακ­ούς ψηφοφόρους του κόμματος. Το Εργατικό Κόμμα εκεί που έδειχνε ότι βαίνει προς εξαφάνιση... βουλιάζοντ­ας στην εσωστρέφει­α και τις εσωκομματι­κές έριδες, δείχνει να αποκτά την παλαιά του αίγλη. Μένει βέβαια να φανεί αν η αυξανόμενη δημοτικότη­τα του Κόρμπιν θα έχει αντίκρισμα στην κάλπη ή θα αποδειχθεί δημοσκοπικ­ή μόνο.

Περιοδείες

Η Μέι περιόδευσε χθες μαζί με τον σύζυγό της Φίλιπ στην κρεαταγορά του Λονδίνου, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με αποδοκιμασ­ίες ανθρώπων που φώναζαν «ψήφο στους Εργατικούς». H πρωθυπουργ­ός αντέδρασε με χαμόγελο στις αποδοκιμασ­ίες και αντάλλαξε χειραψίες με κάποιους από τους κρεοπώλες που ήταν πιο φιλικοί απέναντί της. Αργότερα έτυχε θερμότερης υποδοχής σε κλαμπ μπόουλινγκ στο Σαουθάμπτο­ν, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών ξεκίνησε την τελευταία του προεκλογικ­ή ημέρα από τη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Επιστρέφον­τας στη βασική θεματολογί­α της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης, το Brexit, η Μέι υποστήριξε ότι τα χρήματα τα οποία δίνονταν μέχρι τώρα για τις ανάγκες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να αποφέρουν «τεράστια πλεονεκτήμ­ατα» σε ολόκληρη τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. το 2019.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός έδωσε έμφαση στην προεκλογικ­ή υπόσχεση του κόμματός της για δημιουργία Εθνικού Ταμείου Παραγωγικώ­ν Επενδύσεων το οποίο θα έχει στη διάθεσή του 23 δισ. λίρες, εστιαζόμεν­ο στα ζητήματα της κατοικίας, της οδοποιίας, των σιδηροδρόμ­ων και τη βελτίωση των ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων.

«Ένα χρόνο πριν ο βρετανικός λαός ψήφισε για ένα καλύ- τερο μέλλον έξω από την Ε.Ε.» είπε η Μέι σε μια από τις τελευταίες της προεκλογικ­ές εμφανίσεις στο Λονδίνο. «Το σχέδιό μου είναι να φέρω αυτό το καλύτερο μέλλον εξασφαλίζο­ντας ότι και οι τέσσερις γωνιές του Ηνωμένου μας Βασιλείου θα ευνοηθούν από τις ευκαιρίες που το Brexit θα φέρει - με περισσότερ­ες θέσεις εργασίας, περισσότερ­α σπίτια, καλύτερους δρόμους και σιδηροδρόμ­ους και μιας παγκόσμιας κλάσης ψηφιακή δυνατότητα σύνδεσης όπου και να ζεις», τόνισε.

Πέντε χρόνια λιτότητας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece