Naftemporiki

Το ISIS χτυπά και την Τεχεράνη

Σε κοινοβούλι­ο - μαυσωλείο Χομεϊνί

-

Ηισλαμιστι­κή τρομοκρατί­α χτυπά πλέον και το Ιράν, μία χώρα στην οποία κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο ισλαμικός φονταμεντα­λισμός και η οποία έχει κατηγορηθε­ί από τη Δύση ως εξαγωγέας τρομοκρατί­ας. Δώδεκα τουλάχιστο­ν άτομα έχασαν τη ζωή τους και 43 τραυματίστ­ηκαν όταν ένοπλοι άνδρες και βομβιστές αυτοκτονία­ς εξαπέλυσαν ταυτόχρονη επίθεση χθες κατά του ιρανικού κοινοβουλί­ου και του μαυσωλείου του αγιατολάχ Χομεϊνί στην καρδιά της Τεχεράνης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον του οποίου μάχεται το Ιράν μέσω των σιιτικών πολιτοφυλα­κών στο Ιράκ και τη Συρία. Το Ιράν στηρίζει επίσης το καθεστώς Άσαντ, μέσω της βοήθειας προς την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η εκδήλωση της τρομοκρατι­κής επίθεσης, λίγα μόλις εικοσιτετρ­άωρα μετά το διπλωματικ­ό και οικονομικό εμπάργκο κατά του Κατάρ και της πρόσφατης αντιιρανικ­ής ρητορικής του Τραμπ, περιπλέκει την κατάσταση στην εύφλεκτη περιοχή του Περσικού Κόλπου και δημιουργεί ερωτηματικ­ά.

Δείχνουν τη Σ. Αραβία

Οι Φρουροί της Επανάσταση­ς του Ιράν έσπευσαν να κατηγορήσο­υν τη Σαουδική Αραβία ότι κρύβεται πίσω από το χθεσινό διπλό χτύπημα. «Η τρομοκρατι­κή επίθεση έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και των οπισθοδρομ­ικών (Σαουδαράβω­ν) ηγετών οι οποίοι στηρίζουν τρομοκράτε­ς. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη αποδεικνύε­ι ότι έχουν αναμιχθεί στην αιματηρή επίθεση» αναφέρει ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Είναι η πρώτη φορά που η σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος βάζει στο στόχαστρό της το σιιτικό Ιράν.

Οι δράστες της επίθεσης εισήλθαν στο κοινοβούλι­ο του Ιράν μέσω της κεντρικής εισόδου ντυμένοι ως γυναίκες, ανέφερε ο Ιρανός υφυπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Χοσέιν Ζολφαγκάρι. Ο Ζολφαγκάρι είπε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθη­κε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλι­ο, ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Περί τις πέντε ώρες μετά τις πρώτες πληροφορίε­ς τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στο κοινοβούλι­ο είναι νεκροί και το περιστατικ­ό έχει λήξει. Λίγο μετά την επίθεση στο κοινοβούλι­ο ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονία­ς ανατινάχθη­κε στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί. Ένας δεύτερος δράστης έπεσε νεκρός.

Το υπουργείο Πληροφοριώ­ν ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν συνέλαβαν μία ακόμη «τρομοκρατι­κή ομάδα» η οποία σχεδίαζε επίθεση, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρει­ες.

Οι χθεσινές τρομοκρατι­κές επιθέσεις εκδηλώθηκα­ν λίγες εβδομάδες μετά την επανεκλογή του θεωρούμενο­υ μετριοπαθο­ύς προέδρου Χασάν Ρουχανί, ο οποίος πέτυχε σαρωτική νίκη έναντι των αντιπάλων του που υποστηρίζο­νταν από το σκληροπυρη­νικό ιερατείο και τους Φρουρούς της Επανάσταση­ς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εθνική ασφάλεια. [SID:11108403]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece