Naftemporiki

Στην Ιορδανία οι Γερμανοί στρατιώτες του Ιντσιρλίκ

-

Την αποχώρηση των στρατιωτών της από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την ανάπτυξή τους στην Ιορδανία αποφάσισε χθες η γερμανική κυβέρνηση.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό σχέδιο της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την πρόσφατη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθού­ν τη βάση αυτή του ΝΑΤΟ όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου 260 Γερμανοί στρατιώτες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμο­ύ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Γερμανία αναμένεται να αναστείλει για δύο μήνες τις πτήσεις των αναγνωριστ­ικών αεροσκαφών της τύπου Τορνέιντο που έχουν τη βάση τους στο Ιντσιρλίκ, ώστε να δοθεί χρόνος προκειμένο­υ να καταστούν επιχειρησι­ακά στην Αζράκ στην Ιορδανία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Η διένεξη για τη βάση του Ιντσιρλίκ είναι η τελευταία μιας σειράς εντάσεων που πλήττουν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις εδώ και περισσότερ­ο από έναν χρόνο. Η ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς για το τουρκικό δημοψήφισμ­α.

Μέρκελ: Η Άγκυρα είναι σύμμαχος

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ έσπευσε χθες για μία ακόμη φορά να τονίσει πως είναι σημαντικό η Γερμανία και η σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ Τουρκία να συνεχίσουν να συνομιλούν ακόμα κι όταν τα γερμανικά στρατεύματ­α αποχωρήσου­ν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

«Έχουμε ένα ευρύ πεδίο κοινών συμφερόντω­ν με την Τουρκία κι επίσης στενές οικονομικέ­ς σχέσεις, επομένως οι συνομιλίες είναι πολύ απαραίτητε­ς» τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογρά­φους μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της απόφασης αποχώρησης από την τουρκική βάση και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία. [SID:11108500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece