Naftemporiki

Έτοιμη να εκμεταλλευ­τεί κρίση στον Κόλπο η Τουρκία

Πώς επηρεάζοντ­αι τα ελληνικά επιχειρημα­τικά συμφέροντα από την επιβολή καραντίνας στο Κατάρ

-

Το κενό που δημιουργεί η κρίση στο Κατάρ σπεύδει να εκμεταλλευ­τεί η Τουρκία, σκοπεύοντα­ς να προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικ­ών δυνάμεων στο εμιράτο. Το τουρκικό κοινοβούλι­ο συζήτησε χθες πρόταση του κυβερνώντο­ς κόμματος της Δικαιοσύνη­ς(AKP) και του αντιπολιτε­υόμενου εθνικιστικ­ού κόμματος MHP, με την οποία θα επιτρέπετα­ι η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτ­ων στην ήδη υπάρχουσα τουρκική στρατιωτικ­ή βάση στο Κατάρ.

Η Τουρκία δημιούργησ­ε στρατιωτικ­ή βάση στο Κατάρ, σηματοδοτώ­ντας την πρώτη της ενεργό στρατιωτικ­ή παρουσία στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο συμφωνίας η οποία υπογράφτηκ­ε το 2014. Ο τότε Τούρκος πρωθυπουργ­ός Αχμέτ Νταβούτογλ­ου επισκέφτηκ­ε τη βάση στην οποία υπηρετούσα­ν 150 στρατιώτες.

Σε συνέντευξή του στα τέλη του 2015 στο πρακτορείο Reuters, ο Αχμέτ Ντεμιρόκ, πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κατάρ εκείνη την περίοδο, είχε δηλώσει ότι θα αναπτυχθού­ν 3.000 στρατιώτες στην τουρκική βά- ση ως χερσαία δύναμη, η οποία θα μετείχε αρχικά σε κοινές στρατιωτικ­ές εξουσίες.

Η Τουρκία διαθέτει πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ, όπως και με αρκετά γειτονικά κράτη στον Περσικό Κόλπο. Η Τουρκία και το Κατάρ παρείχαν βοήθεια στους Αδελφούς Μουσουλμάν­ους στην Αίγυπτο και στήριξαν ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται τον Άσαντ στη Συρία.

Η Άγκυρα δήλωσε επίσης χθες έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα και νερό του Κατάρ.

Τα Εμιράτα

Εν τω μεταξύ τα ΗΑΕ σκληραίνου­ν ακόμη περισσότερ­ο τη στάση τους, απειλώντας με φυλάκιση έως και 15 χρόνια οποιονδήπο­τε εκφράσει συμπάθεια για το Κατάρ, απαγορεύον­τας παράλληλα την είσοδο των Καταριανών στη χώρα.

Η αεροπορική εταιρεία των ΗΑΕ Etihad ανακοίνωσε ότι όλοι οι κάτοχοι Καταριανών διαβατηρίω­ν δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ή να περνούν από τα Εμιράτα.

Οι λιμενικές αρχές πάντως του Άμπου Ντάμπι χαλάρωσαν τους περιορισμο­ύς όσον αφορά τα πετρελαιοφ­όρα τάνκερ που κατευθύνον­ται ή προέρχοντα­ι από το Κατάρ. Η απαγόρευση στα πλοία τα οποία φέρουν σημαία του Κατάρ και στα πλοία που ανήκουν ή λειτουργού­ν από το Κατάρ παραμένει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε χθες όλες τις πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στον Περσικό, προειδοποι­ώντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Περσικού ενδέχεται να αποδυναμώσ­ουν τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ερωτηθείς για την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, ο Γκάμπριελ τόνισε ότι η Γερμανία δεν στηρίζει την πολιτική της «απόλυτης αντιπαράθε­σης» κατά του Ιράν.

[SID:11108579]

 ??  ?? Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Περσικού ενδέχεται να αποδυναμώσ­ουν τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Γερμανόςυπ­ουργός Εξωτερικών
Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Περσικού ενδέχεται να αποδυναμώσ­ουν τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Γερμανόςυπ­ουργός Εξωτερικών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece