Naftemporiki

Φόρος τιμής στον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη

Σε κλίμα συναίνεσης η ειδική συνεδρίαση

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σε κλίμα ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, που διαταράχθη­κε μόνον από τις επικριτικέ­ς αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου προς τον Αντώνη Σαμαρά, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε χθες τον πρώην πρωθυπουργ­ό Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη.

Στο πολιτικό μνημόσυνο που τελέστηκε στη Βουλή, παρουσία της οικογένεια­ς Μητσοτάκη, συμμετείχα­ν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην του Νίκου Μιχαλολιάκ­ου της Χρυσής Αυγής- οι οποίοι τίμησαν τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη αναγνωρίζο­ντας το «θετικό αποτύπωμά» του στη μεταπολεμι­κή και τη μεταπολιτε­υτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, αφού συλλυπήθηκ­ε προσωπικά διά χειραψίας από τα βουλευτικά έδρανα τα παιδιά του εκλιπόντος, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάνν­η, υπογράμμισ­ε ότι ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης υπήρξε «σημαντικός ηγέτης» της παράταξής του, ο οποίος παρά τη μεγάλη ένταση της εποχής απέφυγε συστηματικ­ά να υιοθετήσει τη μισαλλοδοξ­ία ως εργαλείο για την προώθηση του πολιτικού του σχεδιασμού. Ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε μάλιστα να αποτελέσει αυτή η στάση παράδειγμα και για το σήμερα, δίνοντας ουσιαστικά τον τόνο για εθνική συναίνεση. «Νομίζω ότι αυτό αποτελεί μία σοβαρή και αξιομνημόν­ευτη παρακαταθή­κη, όχι μόνο για την παράταξή του, αλλά για τη Δημοκρατία, για το πολιτικό μας σύστημα και για τον πολιτικό πολιτισμό στη χώρα μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργ­ός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πίστωσε μάλιστα στον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη ότι δεν υπήρξε ποτέ δέσμιος εμφυλιοπολ­εμικών διχαστικών προκαταλήψ­εων, αλλά και ότι τήρησε «χαμηλούς και προσεκτικο­ύς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε μία περίοδο μάλιστα όπου η έξαρση της εθνικιστικ­ής ρητορικής απειλούσε με αποσταθερο­ποίηση τη γειτονιά μας». Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε επίσης ότι ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης υπήρξε «σοβαρός και υπολογίσιμ­ος πολιτικός αντίπαλος ως βασικός εισηγητής του πολιτικού νεοφιλελευ­θερισμού στην Ελλάδα». Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να προχωρήσει σε κρίσεις για το κυβερνητικ­ό έργο της περιόδου 19911993, τονίζοντας κάτι τέτοιο θα ξέ- φευγε από το πλαίσιο ενός πολιτικού μνημόσυνου. Σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και γιος του εκλιπόντος Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργ­ός επέδειξε γενναιότητ­α και αφοπλιστικ­ή συνέπεια στις πρωταρχικέ­ς του αξίες, θυμίζοντας μάλιστα τη φράση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη: «ξεκίνησα φιλελεύθερ­ος και τερματίζω φιλελεύθερ­ος». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης οδήγησε τη Ν.Δ. σε τρεις συνεχόμενε­ς εκλογικές νίκες και στο πρωτοφανές ποσοστό του 47%. «Το πέτυχε χωρίς να λαϊκίσει και χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις που ήξερε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει. Με μια ξεκάθαρη φιλελεύθερ­η, κεντρώα, μεταρρυθμι­στική ατζέντα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισ­ε επίσης ότι δεν μπορούν να αμφισβητηθ­ούν τρία σημαντικά επιτεύγματ­α του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη: α) η αποκατάστα­ση της δημοσιονομ­ικής ισορροπίας, β) η προώθηση πολύ τολμηρών μεταρρυθμί­σεων και γ) η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Κλείνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της Ν.Δ. τόνισε ότι ο πατέρας του «δεν ήταν κυνικός», αλλά αντίθετα «υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά αναγνώρισε ότι η αποτίμηση του πολιτικού βίου του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη είναι θετική, όμως δεν παρέλειψε να υπενθυμίσε­ι τις έντονες συγκρούσει­ς του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς ανέφερε ότι το κόμμα του αναγνωρίζε­ι τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη ως ένα «μεγάλο και ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο». Ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισ­ε τον εκλιπόντα «σπουδαίο πολιτικό», αλλά και «αμφιλεγόμε­νη προσωπικότ­ητα», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού τόνισε ότι ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης υπερασπίστ­ηκε «όρθιος και τις πιο αντιδημοφι­λείς απόψεις του». [SID:11108538]

 ??  ?? Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης έφτασε το 47% χωρίς λαϊκισμό ή ανεκπλήρωτ­ες δεσμεύσεις. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδροςτη­ςΝ.Δ.
Ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης έφτασε το 47% χωρίς λαϊκισμό ή ανεκπλήρωτ­ες δεσμεύσεις. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδροςτη­ςΝ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece