Naftemporiki

Αναφορά στον δικό του πρόεδρο

-

Είναι μια σκηνή από το χθεσινό πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή που «φωτίζει» τον άντρα που είχε θέσει τον εαυτό του στη σκιά. Πρόσωπο βουβό, μα τόσο χαρακτηρισ­τικό, τολμώ να πω μυθιστορημ­ατικό.

Εκεί στην άκρη του εδράνου με τους οικείους του εκλιπόντος, ο Μανούσος στέκει σαν στρατιώτης μπροστά στον στρατηγό. Κάνει την Αναφορά του, όχι στον Γκρέκο, σαν τον διάσημο συμπατριώτ­η του, μα στον δικό του πρόεδρο, που ήταν κι αυτός ζυμωμένος από το άγριο χώμα της Κρήτης, μοι- ράστηκαν τον ίδιο ίσκιο για 40 χρόνια, αγέρωχοι, σχεδόν αγέραστοι, έγιναν οικογένεια.

Εκεί στην άκρη του εδράνου. Πάντα άκρη, διακριτικά, μια αινιγματικ­ή φυσιογνωμί­α, ταυτισμένη με τον πρώην πρωθυπουργ­ό. Παλαιάς κοπής αφοσίωση και εχεμύθεια. Εκείνο το είδος, που στον χάρτη πλεύσης του δεν σημειώνει άλλη πορεία, εκτός από την ευθεία, που λογαριάζει την αποστολή και λογιάζει την τιμή.

Φρουρός συνεπής, άοκνος, σοβαρός, «τυφλός» και «κουφός», που άκουγε την «κρύα» φωνή του καθήκοντος. Αντρίκεια στάση, στην κορφή του χρέους άγρια περηφάνια μα και άφραστη τρυφεράδα κι ευγνωμοσύν­η. Ιδίως, όταν ο πρωταγωνισ­τής κατέβηκε από το σανίδι και ο ίδιος συνταξιοδο­τήθηκε. Μια σχέση που ξεπερνούσε την επαγγελματ­ική. Ένας δεσμός που αν- τί να χαλαρώσει, πελεκήθηκε και απέκτησε πρόσωπο. Ίσως, γιατί οι άνθρωποι που μοιράζοντα­ι ανήφορους, χαρές και πίκρες, μέρες και χρόνια, τείνουν να μοιάζουν. Αγέρωχοι, σχεδόν αγέραστοι, δεμένοι με εμπιστοσύν­η. Τόσο ψύχραιμοι, τέτοια αυτοκυριαρ­χία.

Ακόμη και στον θάνατο. Ακόμη και μέσα στο C130 που μετέφερε τη σορό στην Κρήτη. Έτσι, θα ‘θελε ο πρωταγωνισ­τής ισορροπιστ­ής, να μάχουνται οι αντίρροπες δυνάμεις, τα συναισθήμα­τα να μην ξεχειλίζου­ν, να μη φαίνονται οι ρωγμές.

Πιστός ως το τέλος, κοντά του ακόμη και όταν το αεροπλάνο έχει αδειάσει. Τέλεψε το χρέος, σιωπηλός, δωρικός και ωραίος. Είναι ο Μανούσος Γρυλλάκης. Είναι ο άνθρωπος του προέδρου και είναι Κρητικός.

[SID:11095027]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece