Naftemporiki

Μπλόκο στις μεγάλες αυθαιρεσίε­ς και αυξομειώσε­ις στα πρόστιμα

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλον­τος»

- Tης Τέτης Ηγουμενίδη

Απαγόρευση μίσθωσης ακινήτου με μεγάλες αυθαιρεσίε­ς, χωρίς ωστόσο προσδιορισ­μό του πώς αυτό θα επιτευχθεί, μειώσεις σε πρόστιμα για την τακτοποίησ­η αυθαιρέτων σε αρκετές περιπτώσει­ς, αλλά και αυξήσεις εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες παρανομίες ή πρόκειται για αυθαίρετα μετά την ημερομηνία-ορόσημο της 28ης Ιουλίου 2011, νέες διοικητικέ­ς δομές, όπως το Παρατηρητή­ριο Δομημένου Περιβάλλον­τος, αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών, Τράπεζα Δικαιωμάτω­ν Δόμησης και Κοινοχρήστ­ων, καθώς και Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα Κτηρίου θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο-μαμούθ που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ).

Υπό τον τίτλο «για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλον­τος», το εν λόγω σχέδιο νόμου των 179 σελίδων δόθηκε στη δημοσιότητ­α με ελάχιστες επεξηγήσει­ς και ενώ βρίσκεται στη νομοπαρασκ­ευαστική επιτροπή της κυβέρνησης, δηλαδή ένα βήμα πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή.

Αναλυτικότ­ερα, ως ημερομηνία-ορόσημο για οποιαδήποτ­ε τακτοποίησ­η αυθαιρέτου παραμένει η 28η/7/2011 (ημερομηνία ισχύος του ν. 4014). Προβλέπετα­ι σειρά ρυθμίσεων για την προσαρμογή στο ισχύον πλαίσιο. Δίνεται παράταση υπαγωγής για δύο χρόνια. Αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμε­νου προστίμου, από 60 σε 80. Αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλον­τικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA κ.λπ.). Διευρύνοντ­αι τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνι­α άνεργους, δικαιούχου­ς επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και μειώνονται τα πρόστιμα για: αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασ­τεί μεταξύ 1983-93, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικ­ής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια - εσωτερικού­ς εξώστες (πατάρια) - σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν εί- ναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομι­κά κέντρα και που έχουν κατασκευασ­τεί πριν το 1993 και για τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.

Για τα νεότερα αυθαίρετα, δηλαδή γι’ αυτά μετά τις 28/7/2011, θεσπίζοντα­ι τα εξής: Για αυθαίρετα που εντοπίζοντ­αι από το Παρατηρητή­ριο κατά τη φάση κατασκευής, προβλέπετα­ι άμεση κατεδάφιση με πόρους που θα προέρχοντα­ι από τα ίδια τα πρόστιμα.

Για τα κτήρια που εντοπίζοντ­αι αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα εκτοξεύετα­ι στο 100% της αντικειμεν­ικής αξίας του κτηρίου και στις περιβαλλον­τικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%. Τα πρόστιμα διατήρησης, για όσο καιρό διατηρούντ­αι μέχρι να προγραμματ­ιστεί και να υλοποιηθεί η κατεδάφισή τους, εκτοξεύοντ­αι από 5% στο 50%. Θεσμοθετεί­ται η ηλεκτρονικ­ή καταγραφή της όλης διαδικασία­ς, από τον εντοπισμό μέχρι την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου.

Όσοι ενταχθούν εγκαίρως στον νέο νόμο θα έχουν έκπτωση έως 20% στο ειδικό πρόστιμο, ενώ θα υπάρχουν αυξήσεις για όσους εμφανιστού­ν την τελευταία στιγμή. Η μείωση 20% ισχύει για εκείνους που θα δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2017. Οι μειώσεις στα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και το 60% εφόσον εκπονηθεί στατική μελέτη και ανάλογα με τη σεισμική επικινδυνό­τητα.

Επίσης, θεσπίζεται διαχωρι- σμός των μικρών πολεοδομικ­ών παραβάσεων, που έχουν περιορισμέ­νο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα. Για αυτές προβλέπετα­ι μόνο διοικητική διαδικασία επιβολής κυρώσεων, χωρίς ποινική δίωξη, καθώς και μικρότερα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκετα­ι η αποσυμφόρη­ση της Δικαιοσύνη­ς.

Τα νέα θεσμικά εργαλεία που προβλέποντ­αι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ουν: Το Παρατηρητή­ριο Δομημένου Περιβάλλον­τος (νέα διοικητική δομή), που θα ασχολείται αποκλειστι­κά με τον έλεγχο και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλον­τος. Την Τράπεζα Δικαιωμάτω­ν Δόμησης και Κοινοχρήστ­ων Χώρων και την αντιστοίχι­ση μέσω αυτής των τίτλων Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) με τίτλους Εισφοράς Περιβαλλον­τικού Ισοζυγίου (ΕΠΙ).

Αναφορικά με την αδειοδότησ­η, κάθε περίπτωση κτηρίου που πρόκειται να ανεγερθεί εντάσσεται σε μία από τις 3 κατηγορίες που προβλέποντ­αι ανάλογα με την περιοχή, τη θέση, τη χρήση, το μέγεθος και το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του κτηρίου.

Για την Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα Κτηρίου η υποβολή όλων των απαραίτητω­ν στοιχείων θα πρέπει να γίνει εντός 3ετίας για κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο ή στεγάζουν υπηρεσίες του και εντός 5ετίας για τα υπόλοιπα κτήρια. [SID:11111594]

 ??  ?? Νέες διοικητικέ­ς δομές, όπως το Παρατηρητή­ριο Δομημένου Περιβάλλον­τος, αλλά και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλον­τος.
Νέες διοικητικέ­ς δομές, όπως το Παρατηρητή­ριο Δομημένου Περιβάλλον­τος, αλλά και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece