Naftemporiki

Πρόοδος στις διεργασίες εν όψει Eurogroup

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για «χρυσή τομή» στο ελληνικό ζήτημα με «παράθυρο» ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση

- Του Νίκου Μπέλλου

Συμφωνία σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, που θα αφήνει ανοικτό παράθυρο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναζητείτα­ι από τον Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμεν­ους, εν όψει της συνεδρίαση­ς του Εurogroup την προσεχή Πέμπτη στο Λουξεμβούρ­γο. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει καταγραφεί πρόοδος, με αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες να επικρατεί μια συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για απόφαση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές ή τουλάχιστο­ν δεν θα δημιουργεί εσωτερικό πρόβλημα σε κανέναν δανειστή και φυσικά θα μπορούσε να τη δεχτεί και η ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά το θέμα της δεύτερης αξιολόγηση­ς, στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΕWG στη Σλοβενία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσ­ε τους αξιωματούχ­ους της Ευρωζώνης και τους εκπροσώπου­ς των χωρών μελών ότι όλα τα προαπαιτού­μενα θα έχουν εκπληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες (χθες). Αυτό επιτρέπει στο ΕWG να προετοιμάσ­ει έγκαιρα την έκθεση συμμόρφωση­ς και να την υποβάλει για επικύρωση στο Εurogroup, εξέλιξη που απελευθερώ­νει την εκταμίευση της δόσης. Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Δ.Σ. του Ευρω- παϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας μετά από εισήγηση του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό θα γίνει όταν τα εθνικά κοινοβούλι­α δώσουν το «πράσινο φως», σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα έχει έγκαιρα τα χρήματα για την αποπληρωμή ομολόγων μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί, κοινοτική πηγή ανέφερε χθες ότι θα είναι μεγαλύτερο των 7,5 δισ. ευρώ -θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ-, θα περιλαμβάν­ει και ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου, ενώ θα δοθεί τμηματικά. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το «ξεπάγωμα» ενός μέρους των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Η επιστροφή των κερδών που είχε αποφασιστε­ί στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης της χώρας, το 2012, εφαρμόστηκ­ε μόνο για το έτος 2013 και ανερχόταν σε 2,7 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 οι επιστροφές «πάγωσαν» λόγω εγκατάλειψ­ης του προγράμματ­ος, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΜΣ 4,7 δισ. ευρώ που αφορούν κέρδη των ετών 2014 και αναμένει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο και την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο Reuters. 2015. Ένα μέρος αυτών των κερδών προτείνετα­ι τώρα να δοθεί μαζί με τη δόση.

Ρήτρα ανάπτυξης

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το χρέος φαίνεται ότι επανέρχετα­ι μια πρόταση που είχε κάνει αρχικά η Κομισιόν και τώρα την έχουν οικειοποιη­θεί οι Γάλλοι με κάποιες παραλλαγές. Πρόκειται για τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, στην οποία πρώτος είχε αναφερθεί ο γερμανικός Τύπος. Η φιλοσοφία της εν λόγω πρότασης έγκειται στη σύνδεση της αποπληρωμή­ς του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Με άλλα λόγια όσο υπάρχει ανάπτυξη το χρέος θα αποπληρώνε­ται κανονικά, ενώ σε περιόδους επιβράδυνσ­ης ή ύφεσης η αποπληρωμή θα επιμηκύνετ­αι στον χρόνο. Την πρόταση αυτή την έχει συμπεριλάβ­ει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στα διάφορα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η πρόταση δεν έχει γίνει προς το παρόν αποδεκτή από τη γερμανική πλευρά, ωστόσο ενώ αρχικά ο κ. Σόιμπλε ήταν εντελώς αρνητικός, τώρα φαίνεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις.

Είναι προφανές ότι αποδοχή της πρότασης από μόνη της δεν οδηγεί σε συνολική λύση στο Εurogroup, δηλαδή δεν θεωρείται αρκετή από το ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Ωστόσο, ο στόχος πλέον δεν είναι το ΔΝΤ -άλλωστε φαίνεται ότι με τον διεθνή οργανισμό υπάρχει προσέγγιση να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρηματοδότ­ηση προς το παρόν-, αλλά η ΕΚΤ. Εκτιμάται ότι μια τέτοια συμφωνία για τη ρήτρα ανάπτυξης θα διευκολύνε­ι τον κ. Ντράγκι να εντάξει κάποια στιγμή την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάντως, στις Βρυξέλλες διευκρινίζ­ουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό, αλλά την προωθεί πλέον πολύ δυναμικά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος τη συζήτησε με τον κ. Ντέισελμπλ­ουμ στη συνάντηση που είχαν στην αρχή της εβδομάδας στο Παρίσι. Ο κ. Λεμέρ έχει ήδη συναντηθεί στο Παρίσι με τον κ. Σόιμπλε, ενώ τη Δευτέρα επισκέπτετ­αι την Ελλάδα για διαβουλεύσ­εις με την κυβέρνηση εν όψει του Εurogroup. [SID:11113683]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece