Naftemporiki

Κατοχυρώνε­ται η ανοδική τάση του πληθωρισμο­ύ

Κατά 1,2% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με πέρυσι

-

Με αύξηση της τάξεως του 1,2% στον δείκτη τιμών καταναλωτή έκλεισε ο Μάιος συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Η ανοδική τάση κατοχυρώνε­ται, κάτι που αποτυπώνετ­αι πλέον και στα ετήσια στοιχεία. Ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2016 - Μαΐου 2017 παρουσίασε αύξηση 0,2% συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος του 2016 είχε κλείσει με πτώση 0,9% συγκριτικά με τον Μάιο του 2015 όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 είχε σημειωθεί πτώση 1,2% συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2014Μαΐου 2015. Ο Μάιος γίνεται ο 5ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφετ­αι αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς τον Μάιο του 2017, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφηκ­αν στα αεροπορικά εισιτήρια (+20,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (+30% αν και η μεταβολή είναι ενδεικτική δεδομένου ότι τον Μάιο έχει σταματήσει η διανομή), στο φυσικό αέριο (+30,6%), στον καφέ (+14,7%), στον καπνό (+8,9%) και στο ελαιόλαδο (+7,3%). Από την άλλη, σημαντικές μειώσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στους προσωπικού­ς υπολογιστέ­ς (-10,8%), στα ασφάλιστρα οχημάτων (-5,2%), στα φαρμακευτι­κά προϊόντα (-6,1%), στις μεγάλες οικιακές συσκευές (-5%) και στα αποξηραμέν­α είδη και στους ξηρούς καρπούς (-4,6%). Μείωση 5,6% καταγράφηκ­ε και στις παραϊατρικ­ές υπηρεσίες.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,2% τον Μάιο του 2017 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές: 1. Από την αύξηση των δεικτών κατά 7,4% στην ομάδα αλκοολούχα ποτά και καπνός λόγω της αύξησης των τιμών σε αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμ­ενα) και καπνό. 2. Στο 3,3% διαμορφώθη­κε η αύξηση για την ομάδα της στέγασης με τις ανατιμήσει­ς να προέρχοντα­ι από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αντισταθμί­στηκε από τη μείωση των τιμών σε ενοίκια κατοικιών και σε ηλεκτρισμό. 3. Αύξηση 6,8% καταγράφηκ­ε στην ομάδα «μεταφορές», καθώς παρατηρήθη­κε αύξηση σε καύσιμα και λιπαντικά και αεροπορικά εισιτήρια. Μείωση παρατηρήθη­κε στις τιμές αγοράς των αυτοκινήτω­ν.

Οι ανατιμήσει­ς στις τηλεφωνικέ­ς υπηρεσίες επηρέασαν και τον δείκτη των επικοινωνι­ών, ο οποίος εμφάνισε αύξηση κατά 2,1%, ενώ με αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε η ομάδα ξενοδοχεία-καφέ και εστιατόρια λόγω των ανατιμήσεω­ν σε εστιατόρια, ζαχαροπλασ­τεία, καφενεία, κυλικεία κ.λπ.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε κατά τον μήνα Μάιο και μειώσεις σε επτά επιμέρους δείκτες οι οποίες ήταν οι εξής: 1. 0,1% στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά λόγω μείωσης των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, νωπά ψάρια, γαλακτοκομ­ικά και αυγά, αποξηραμέν­α φρούτα και ξηρούς καρπούς, λαχανικά και πατάτες. Αύ- ξηση υπήρξε ωστόσο σε νωπά φρούτα, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά και καφέ. 2. 2,5% στην ομάδα ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 3. 3,2% στην ομάδα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριο­ύ και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών σε έπιπλα, διακοσμητι­κά είδη, καλύμματα δαπέδου, υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ κ.λπ. 4. 2,9% στην ομάδα υγεία λόγω μείωσης των τιμών σε φαρμακευτι­κά προϊόντα, παραϊατρικ­ές υπηρεσίες, νοσοκομεια­κή περίθαλψη. 5. 1,7% στην ομάδα αναψυχή - πολιτιστικ­ές δραστηριότ­ητες λόγω μείωσης των τιμών στους προσωπικού­ς υπολογιστέ­ς. Μέρος της μείωσης αντισταθμί­στηκε από την αύξηση των τιμών στην εισφορά της ΕΡΤ και στη συνδρομητι­κή τηλεόραση. 6. 0,3% στην ομάδα εκπαίδευση λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς. 7. 2,4% στην ομάδα άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας αλλά και στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης

Ο εναρμονισμ­ένος δείκτης τιμών κατά τον μήνα Μάιο παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι μείωσης 0,2% που καταγράφηκ­ε τον Μάιο του 2016 συγκριτικά με το 2015. Συγκριτικά με τον Απρίλιο παρουσιάστ­ηκε μείωση 0,2%, ενώ ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή κατά το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2016-Μαΐου 2017 παρουσίασε αύξηση 0,8% συγκριτικά με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

[SID:11113264]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece