Naftemporiki

Αύξηση παραγωγής στη βιομηχανία

1% υψηλότερα ο δείκτης τον Απρίλιο

-

Αύξηση 1% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο στον δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής και είναι ο έβδομος διαδοχικός μήνας που καταγράφετ­αι άνοδος στην παραγωγή του μεταποιητι­κού τομέα, παρά την αβεβαιότητ­α που κυριάρχησε την ίδια περίοδο.

Συνολικά, στο πρώτο τετράμηνο του 2017 καταγράφετ­αι αύξηση 7,2% στον δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής συγκριτικά με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2016. Όσο για τον εποχικά διορθωμένο γενικό δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής του μηνός Απριλίου, κατέγραψε μείωση 2,6% συγκριτικά με τον Μάρτιο.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής προκύπτει πως η αύξηση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικ­ής Παραγωγής κατά 1% τον Απρίλιο 2017, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2016, προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές: 1. Από την αύξηση κατά 13,2% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση του δείκτη του κλάδου εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη. 2. Από την αύξηση κατά 0,1% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητι­κών Βιομηχανιώ­ν. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών φαρμακευτι­κών προϊόντων και σκευασμάτω­ν, βα- σικών μετάλλων, ηλεκτρολογ­ικού εξοπλισμού, επισκευής και εγκατάστασ­ης μηχανημάτω­ν και εξοπλισμού. 3. Από την αύξηση κατά 3,7% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμο­ύ. 4. Από τη μείωση 3,9% στον δείκτη παροχής νερού.

Η σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,2% που καταγράφηκ­ε στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016, αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές: 1. Στην αύξηση κατά 12,7% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων. 2. Στην αύξηση κατά 4,4% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητι­κών Βιομηχανιώ­ν. 3. Στην αύξηση κατά 18,4% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμο­ύ. 4. Στην οριακή μείωση της τάξεως του 0,2% του καταγράφηκ­ε στον δείκτη παροχής νερού.

Σε επίπεδο μεταποιητι­κών βιομηχανιώ­ν, ξεχωρίζει η σημαντική μείωση του δείκτη κατά τον μήνα Απρίλιο στον κλάδο των ποτών (κατά 14,6%), στον κλάδο του καπνού (κατά 38,1%), αλλά και στον δείκτη εκτυπώσεων και αναπαραγωγ­ής προεγγεγρα­μμένων μέσων (-20,1%). Μείωση 11,6% καταγράφηκ­ε και στον δείκτη μηχανημάτω­ν και ειδών εξοπλισμού. Από την άλλη, ξεχωρίζει η αύξηση κατά 47,1% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη και η μείωση κατά 32,9% στον δείκτη άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. [SID:11113534]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece