Naftemporiki

Επιτάχυνση διαδικασιώ­ν για το Ελληνικό

Κατάθεση του ΣΟΑ προτού τελεσιδική­σει η υπόθεση της ανακήρυξης τμήματος ως δασικού

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Να προχωρήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό, με την κατάθεση από τη μεριά του επενδυτή του Σχεδίου Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), χωρίς να υφίσταται η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση της ανακήρυξης τμήματος του ακινήτου ως δασικού, αποφασίστη­κε σε αλλεπάλληλ­ες συσκέψεις που έχουν πραγματοπο­ιηθεί τις τελευταίες μέρες με τη συμμετοχή κυβερνητικ­ών στελεχών, του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Πε- ριουσίας του Δημοσίου) και της Ελληνικόν Α.Ε. (ιδιοκτήτη σήμερα της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων).

Η εξέλιξη αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια του γεγονότος ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εξυπηρετεί τον στόχο να κερδηθεί μέρος του χαμένου χρόνου. Ειδικότερα, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, η απάντηση επί της ένστασης που έχουν καταθέσει στη αποκεντρωμ­ένη διοίκηση (η προϊσταμέν­η αρχή του δασαρχείου Πειραιά) κατά της απόφασης του δασάρχη περί ύπαρξης περιοχής εντός του παλιού αε- ροδρομίου με δασικό χαρακτήρα, το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικόν, θα χρειασθεί ένα χρονικό διάστημα, άγνωστο να εκτιμηθεί πόσο ακριβώς, στο μεταξύ όμως η Lamda Developmen­t (επικεφαλής του επενδυτικο­ύ σχήματος) συμφώνησε να καταθέσει το ΣΟΑ, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου (MOU) μεταξύ της Ελληνικόν και του υπουργείου Πολιτισμού που θα αφορά την αντιμετώπι­ση τυχόν αρχαιολογι­κών ευρημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ΣΟΑ, που αρχικά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, είναι δυνατό να κατατεθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Το MOU για τα αρχαιολογι­κά φαίνεται να είναι σε τελικό στάδιο κατάρτισης προκειμένο­υ να υπογραφεί άμεσα. Θα ρυθμίζει το πώς θα αντιμετωπί­ζονται αρχαιολογι­κά ευρήματα που τυχόν θα βρεθούν και συγκεκριμέ­να την υποχρέωση του επενδυτή να τα αναδεικνύε­ι και τις υποχρεώσει­ς του υπουργείου Πολιτισμού να δίδει με ταχύτητα τις αναγκαίες εγκρίσεις για να μην κολλάει η επένδυση.

Όσο για την υπόθεση της περιοχής με δασικό χαρακτήρα, αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζοντ­αι σίγουρα ότι θα βρεθεί λύση βασιζόμενα κυρίως στις δύο σχετικές γνωμοδοτήσ­εις του νομικού συμβουλίου του κράτους.

Δεν γίνεται μέχρι στιγμής κάποια αναφορά σχετικά με το προαπαιτού­μενο της άδειας καζίνου, προκειμένο­υ να υπογραφεί η σύμβαση με τον επενδυτή, ενώ να σημειωθεί ότι το ΣΟΑ μετά τη διαβούλευσ­η χρειάζεται να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης στο οποίο συμμετέχου­ν όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, στη συνέχεια γίνεται Προεδρικό Διάταγμα και κατατίθετα­ι προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ). [SID:11113790]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece