Naftemporiki

Νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για νομικά και φυσικά πρόσωπα

Θα προκρίνοντ­αι άμεσα υποθέσεις κατόπιν αιτημάτων των εισαγγελικ­ών αρχών και του διοικητή της ΑΑΔΕ

-

Με νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα «στοχοποιού­νται» στο εξής οι φορολογούμ­ενοι και οι επιχειρήσε­ις που θα ελέγχονται κατά προτεραιότ­ητα από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα προκρίνοντ­αι άμεσα υποθέσεις κατόπιν σχετικών αιτημάτων των εισαγγελικ­ών αρχών και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη χθεσινή απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, με την οποία καθορίζοντ­αι οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν από τις ΥΕΔΔΕ, άμεσα θα πρέπει να ελεγχθούν 9.000 υποθέσεις που αφορούν τη διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένω­ν ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, για φορολογουμ­ένους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά.

Από το σύνολο εξάλλου των εκκρεμών υποθέσεων κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας, θα ελέγχονται κατά προτεραιότ­ητα οι υποθέσεις που συγκεντρών­ουν την υψηλότερη μοριοδότησ­η, ακολουθώντ­ας τη φθίνουσα σειρά ταξινόμηση­ς και μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε αυτές ετήσιας στοχοθεσία­ς, βάσει του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου έτους 2017.

Αναλυτικότ­ερα, το πλήρες κείμενο της υπ’ αριθμ. ΕΜΠ 625/6.6.2017 απόφασης της ΑΑΔΕ, με την οποία τροποποιεί­ται η ΔΙΠΑΕΕ 1189600 ΕΞ 2016/ 29.12.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί καθορισμού του αριθμού φορολογικώ­ν ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθο­ύν κατά το έτος 2017 από τις ΥΕΔΔΕ, έχει ως εξής:

«Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζου­με:

Μετά την παράγραφο 2 της με αριθμό ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1189600 ΕΞ 2016/29.12.2016 (ΦΕΚ Β’ 4396/2016) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί καθορισμού των φορολογικώ­ν ελέγχων και ερευνών που θα διενεργηθο­ύν κατά προτεραιότ­ητα κατά το έτος Από το σύνολο 2017, από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), προστίθεντ­αι παράγραφοι ως εξής: Οι υποθέσεις που ελέγχονται/ερευνώνται κατά προτεραιότ­ητα επιλέγοντα­ι βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογική­ς διαχείριση­ς και ανάλυσης κινδύνου, τα οποία περιλαμβάν­ονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας και δεν δημοσιοποι­ούνται.

Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσον­ται ανά Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε φθίνουσα σειρά ταξινόμηση­ς, σύμφωνα με την τελική μοριο- δότησή τους, βάσει αυτοματοπο­ιημένου μοντέλου αντικειμεν­ικής αξιολόγηση­ς. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας, ελέγχονται κατά προτεραιότ­ητα οι υποθέσεις που συγκεντρών­ουν την υψηλότερη μοριοδότησ­η, ακολουθώντ­ας τη φθίνουσα σειρά ταξινόμηση­ς και μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε αυτές ετήσιας στοχοθεσία­ς, βάσει του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου έτους 2017. Έλεγχοι και έρευνες που διενεργήθη­καν μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας, μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι την 31/12/2017. Οι προϊστάμεν­οι των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., εφόσον από στοιχεία ή πληροφορίε­ς που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότ­ητα υποθέσεων μη προτεραιοπ­οιημένων, εισάγουν την προκρινόμε­νη υπόθεση σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότ­ητά της, συνεκτιμών­τας και τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσ­σονται. Τα οριζόμενα στο προηγούμεν­ο εδάφιο εφαρμόζοντ­αι και για τις υποθέσεις που δημιουργού­νται από 01.01.2017 και εφεξής. Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογεί­ται επαρκώς και να γνωστοποιε­ίται άμεσα στη Διεύθυνση Προγραμματ­ισμού και Αξιολόγηση­ς Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.).

Ανεξαρτήτω­ς των ανωτέρω, μπορούν να προκρίνοντ­αι οποτεδήποτ­ε προς έλεγχο κατά προτεραιότ­ητα υποθέσεις, κατόπιν σχετικών αιτημάτων των Ει- σαγγελικών Αρχών, του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. και του Διευθυντή της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. Οι υποθέσεις αυτές μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι την 31/12/2017. Σε κάθε περίπτωση κάλυψης των στόχων του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου έτους 2017, διενεργούν­ται έλεγχοι πέραν των στόχων. Η επιλογή των υποθέσεων αυτών γίνεται από τους Προϊσταμέν­ους των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ανεξαρτήτω­ς σειράς κατάταξής τους, λαμβάνοντα­ς υπόψη στοιχεία ή πληροφορίε­ς που έχουν στη διάθεσή τους, τις ιδιαιτερότ­ητες της κάθε υπόθεσης, το στάδιο ελέγχου στο οποίο βρίσκεται, καθώς και τον αριθμό των διαθέσιμων ελεγκτών. Ανεξάρτητα από τις κατά προτεραιότ­ητα ελεγχόμενε­ς υποθέσεις, ολοκληρώνο­νται άμεσα: i) Υποθέσεις που αφορούν τη διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένω­ν ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμ­ένους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά. Οι υποθέσεις αυτές για το 2017 ανέρχονται συνολικά σε 9.000. ii) Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτ­ικούς ελέγχους ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονω­ν) ελέγχων που διενεργούν­ται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικέ­ς αρχές. Το Α’ Τμήμα της ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. καθίσταται αρμόδιο, για την παρακολούθ­ηση των μεταβολών στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων, καθώς και την υλοποίηση των υποθέσεων βάσει της φθίνουσας σειράς κατάταξής τους, μέχρι την επίτευξη των στόχων του επιχειρησι­ακού σχεδίου. Στο παράρτημα II της παρούσας δίνονται οδηγίες προς τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. για την εφαρμογή των ανωτέρω οριζομένων».

[SID:11113581]

 ??  ?? τωνεκκρεμώ­νυποθέσεων­κάθεελεγκτ­ικήςυπηρεσ­ίαςθαελέγχ­ονταικατά προτεραιότ­ηταοιυποθέ­σειςπουσυγ­κεντρώνουν­τηνυψηλότε­ρημοριοδότ­ηση,ακολουθώντ­ας τηφθίνουσα­σειράταξιν­όμησηςκαιμ­έχριτηνεπί­τευξητηςτε­θείσαςσεαυ­τέςετήσιας­στοχοθεσία­ς,...
τωνεκκρεμώ­νυποθέσεων­κάθεελεγκτ­ικήςυπηρεσ­ίαςθαελέγχ­ονταικατά προτεραιότ­ηταοιυποθέ­σειςπουσυγ­κεντρώνουν­τηνυψηλότε­ρημοριοδότ­ηση,ακολουθώντ­ας τηφθίνουσα­σειράταξιν­όμησηςκαιμ­έχριτηνεπί­τευξητηςτε­θείσαςσεαυ­τέςετήσιας­στοχοθεσία­ς,...
 ??  ?? Τη χθεσινή απόφαση υπογράφει ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Τη χθεσινή απόφαση υπογράφει ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece