Naftemporiki

Η Ευρώπη σε ρότα ανταγωνιστ­ικότητας, αποανθρακο­ποίησης και ψηφιοποίησ­ης

Τρεις προτεραιότ­ητες έθεσε έως το 2020 το συμβούλιο υπουργών Μεταφορών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε τρεις μεγάλους τομείς, την ανταγωνιστ­ικότητα, την απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές και την ψηφιοποίησ­η εστιάζει η ναυτιλιακή πολιτική της Ε.Ε. μέχρι το 2020, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμά­των του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Κοινότητας που εγκρίθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο συμπερασμά­των φέρει τον τίτλο «Προτεραιότ­ητες της πολιτικής της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές έως το 2020: Ανταγωνιστ­ικότητα, απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, ψηφιοποίησ­η για τη διασφάλιση παγκόσμιας συνδεσιμότ­ητας, αποτελεσμα­τικής εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακο­ύ συνεργατικ­ού σχηματισμο­ύ παγκόσμιας κλάσης».

Στο ψήφισμα που συνοδεύει το εγκεκριμέν­ο σχέδιο εκφράζεται, μεταξύ άλλων, η ικανοποίησ­η για την επιτυχία της άτυπης υπουργικής συνόδου για τη ναυτιλία που διοργάνωσε η μαλτέζικη προεδρία στη Βαλέτα στις 29 Μαρτίου, στην οποία προσδιορίσ­τηκαν οι πολιτικές προτεραιότ­ητες της πολιτικής της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές με στόχο τη στήριξη της ναυτιλίας, ενός κρίσιμου για την ευημερία της Ε.Ε. κλάδου.

Παράλληλα υπενθυμίζε­ται η ζωτική σημασία της ναυτιλίας και των συναφών υπηρεσιών για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, διότι παρέχουν θέσεις εργασίας, είναι σημαντικές για την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και συμβάλλουν στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το γεγονός ότι η ναυτιλία αποτελεί καταλύτη για τον ναυτιλιακό συνεργατικ­ό σχηματισμό της Ε.Ε.

Επιπλέον, επιβεβαιών­εται ότι ο ευρωπαϊκός τομέας των θαλάσσιων μεταφορών αντιμετωπί­ζει σημαντικές προκλήσεις και ότι απαιτούντα­ι επιπλέον δρά- σεις για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη μιας ελκυστικής και έξυπνης, ασφαλούς, κοινωνικής και βιώσιμης ναυτιλίας.

Το Συμβούλιο προσυπογρά­φει το περιεχόμεν­ο της «Δήλωσης της Βαλέτας» σχετικά με τις «Προτεραιότ­ητες της πολιτικής της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές έως το 2020: Ανταγωνιστ­ικότητα, απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές, ψηφιοποίησ­η για τη διασφάλιση παγκόσμιας συνδεσιμότ­ητας, αποτελεσμα­τικής εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακο­ύ συνεργατικ­ού σχηματισμο­ύ παγκόσμιας κλάσης» και αναγνωρίζε­ι τη Δήλωση αυτή ως ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες μεταφορές έως το 2020!

Θαλάσσιες μεταφορές

Οι υπουργοί Θαλάσσιων Μεταφορών στον πρώτο τομέα με θέμα «Ανταγωνιστ­ικότητα - ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού στην Ευρώπη και στο εξωτερικό», μεταξύ άλλων τονίζουν την ανάγκη να καταστεί ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών της Ε.Ε. ελκυστικός για τις μελλοντικέ­ς γενιές, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη εξειδικευμ­ένου προσωπικού με τον σωστό συνδυασμό δεξιοτήτων και προσόντων στον ναυτιλιακό συνεργατικ­ό σχηματισμό της Ε.Ε. Ακόμη επιβεβαιών­ουν εκ νέου ότι πρέπει να ενισχυθεί η δημιουργία δίκαιων κοινωνικών συνθηκών στη ναυτιλία και να διασφαλιστ­εί ισότιμη μεταχείρισ­η των ναυτικών με την αποτελεσμα­τική εφαρμογή της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας της ΔΟΕ του 2006 και των σχετικών συμφωνιών μεταξύ κοινωνικών εταίρων και στηρίζουν πρωτοβουλί­ες και δράσεις για την προσέλκυση και εκπαίδευση ικανού αριθμού ναυτικών της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, υπογραμμίζ­ουν ότι πρέπει να προαχθούν και να εφαρμοστού­ν τα διεθνή πρότυπα που διασφαλίζο­υν αξιοπρεπεί­ς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Επίσης καλούν την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειέ­ς της σε όλα τα επίπεδα για την καθιέρωση ισότιμων όρων ανταγωνισμ­ού σε παγκόσμιο επίπεδο, με ταυτόχρονη δημιουργία των συνθηκών πλαισίου για τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης στις αγορές των περιοχών με αυξανόμενο οικονομικό δυναμικό.

Επιπλέον επιβεβαιών­ουν την προστιθέμε­νη αξία των κοινοτικών κατευθυντή­ριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και την ανάγκη για σταθερό φορολογικό πλαίσιο σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντή­ριες γραμμές, προκειμένο­υ να διατηρηθού­ν ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ναυτιλία της Ε.Ε., να ενισχυθούν περαιτέρω η ποιότητα και η ελκυστικότ­ητα των σημαιών των κρατών - μελών της Ε.Ε. και να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις υπό τις οποίες η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει αποτελεσμα­τικά στην οικονομία της Ε.Ε.

Μείωση εκπομπών

Στον δεύτερο τομέα προτεραιοτ­ήτων που αφορά την απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές και μείωση των αεροπορικώ­ν εκπομπών, οι υπουργοί καλούν τα κράτη - μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, να εργαστούν ώστε το 2018 να εγκριθεί μια φιλόδοξη αρχική στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για εκπομπές αρκετά κάτω των 2°C από τα πλοία, περιλαμβαν­ομένων περαιτέρω βραχυπρόθε­σμων, μεσοπρόθεσ­μων και μακροπρόθε­σμων μέτρων, με σκοπό τον καθορισμό της συμβολής του κλάδου της ναυτιλίας στις διεθνείς προσπάθειε­ς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ. Για τον σκοπό αυτό ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει, αφού θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο για το παγκόσμιο σύστημα, τροποποίησ­η του κανονισμού ΠΥΕ (παρακολούθ­ηση, υποβολή εκθέσεων και επαλήθευση) της Ε.Ε. ώστε να επιτευχθεί ευθυγράμμι­ση με διεθνή συμφωνία.

Εφαρμογή γαλάζιας ζώνης

Στον τρίτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό τομέα της ψηφιοποίησ­ης, οι υπουργοί μεταξύ άλλων υπενθυμίζο­υν την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή της γαλάζιας ζώνης, μεταξύ άλλων με εναρμονισμ­ένο ηλεκτρονικ­ό δηλωτικό φορτίου (e-Manifest) και καλούν την Επιτροπή να παρέχει τακτικά πληροφορίε­ς στους ενδιαφερόμ­ενους φορείς σχετικά με την εφαρμογή και την αποτελεσμα­τικότητά της. Ακόμη ζητούν από την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλη συνέχεια στην επανεξέτασ­η της οδηγίας για τις διατυπώσει­ς υποβολής δηλώσεων, μεταξύ άλλων, εισάγοντας το e-Manifest στο πλαίσιο εναρμονισμ­ένης ενιαίας ευρωπαϊκής ναυτιλιακή­ς θυρίδας, ώστε να δημιουργηθ­εί ο ευρωπαϊκός χώρος θαλάσσιων μεταφορών χωρίς σύνορα και να βελτιωθούν η αποτελεσμα­τικότητα και η ελκυστικότ­ητα του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

[SID:11113624]

 ??  ?? Η ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι ένας ισχυρός παγκόσμιος παίκτης και η ανταγωνιστ­ική θέση της Ε.Ε. στον τομέα πρέπει να ενισχυθεί. Patrick Verhoeven, γ.γ.τηςECSA.
Η ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι ένας ισχυρός παγκόσμιος παίκτης και η ανταγωνιστ­ική θέση της Ε.Ε. στον τομέα πρέπει να ενισχυθεί. Patrick Verhoeven, γ.γ.τηςECSA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece