Naftemporiki

Αισιόδοξες οι συστημικές για τη μείωση των NPEs

Συμμετοχή στο European Financials Conference της Goldman Sachs στη Μαδρίτη

-

Βέβαιοι ότι θα επιτευχθού­ν οι στόχοι μείωσης των NPEs το 2017 δήλωσαν οι τραπεζίτες που έλαβαν μέρος στο European Financials Conference της Goldman Sachs στη Μαδρίτη. Oι τράπεζες θα έχουν κερδοφόρο 2017 εκτίμησαν ο CFO της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο αναπληρωτή­ς της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλο­ς, ο CFO της Εθνικής Τράπεζας Γιάννης Κυριακόπου­λος και ο CFO της Eurobank Χάρης Κοκολογιάν­νης.

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs επισημαίνε­ι ότι όσον αφορά την ποιότητα στοιχείων του ενεργητικο­ύ, η βελτίωσή της στην Ελλάδα βασίζεται στη μακροοικον­ομική ανάκαμψη, το νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσμα­τικότητα των πρωτοβουλι­ών των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν ότι, παρά τις καθυστερήσ­εις, το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται για να ξεκινήσει η αντιμετώπι­ση του μεγάλου αποθέματος των NPEs είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό έτοιμο και η προσοχή τώρα στρέφεται στη φάση της εφαρμογής του.

Τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάτι που αναμένεται να μειώσει τα ποσοστά των αθετή- σεων πληρωμών. Σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των NPEs, όλες οι τράπεζες εμφανίστηκ­αν βέβαιες ότι θα επιτευχθού­ν αυτοί του 2017, ενώ επαναβεβαί­ωσαν τους στόχους του 2019, σημειώνοντ­ας πάντως ότι το μίγμα δράσεων μπορεί να αλλάξει.

Ειδικά για τις υπηρεσίες διαχείριση­ς NPLs αναφέρθηκε ότι υπάρχουν τέσσερις αδειοδοτημ­ένες υπηρεσίες διαχείριση­ς NPLs στην Ελλάδα, ενώ αναμένοντα­ι κι άλλοι «παίκτες» να πάρουν έγκριση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε αποτελέσμα­τα οι τράπεζες θα δουν από το 2018. Και οι τέσσερις τράπεζες συμφωνούν ότι η δημιουργία δευτερογεν­ούς αγοράς προβληματι­κών δανείων αποτελεί προϋπόθεση για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, προκειμένο­υ να αρχίσει να γίνονται πωλήσεις.

Μετά τα αποτελέσμα­τα του 2016 οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν να δουν βελτίωση της κερδοφορία­ς τους το 2017. Η top line κερδοφορία εξακολουθε­ί να υποστηρίζε­ται από τη μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης, από τον χαμηλότερο ELA και τις προθεσμιακ­ές καταθέσεις, καθώς και την ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες, που αντισταθμί­ζει περισσότερ­ο την πίεση στα πε- ριθώρια δανεισμού και στην απομόχλευσ­η.

Όσον αφορά τα κόστη, αν και οι τράπεζες υπέστησαν σημαντική αναδιάρθρω­ση κατά την τελευταία πενταετία, υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω πρόοδο.

Στο μέτωπο της ρευστότητα­ς, οι τράπεζες αναμένουν επιστροφή μέρους των εκροών καταθέσεων ύψους 40 δισ. ευρώ που σημειώθηκα­ν το 2015, αλλά δεν έχουν συγκεκριμέ­νες εκτιμήσεις για το χρονοδιάγρ­αμμα ή το μέγεθός τους. Αναμένουν, πάντως, ότι ορισμένα κεφάλαια μπορεί να εισρέουν έμμεσα μέσω των καταναλωτι­κών δαπανών και της είσπραξης φόρων. Η εκτίμηση των στελεχών είναι ότι η άρση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων θα είναι σταδιακή.

Η Goldman Sachs επιβεβαιών­ει την σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την ουδέτερη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank και την Εθνική. Οι τιμές στόχοι είναι στα 2,80, 0,27, 1 και 0,36 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι αναλυτές επαναλαμβά­νουν ότι οι βασικοί κίνδυνοι του κλάδου σχετίζοντα­ι με την πολιτική σταθερότητ­α και τη μακροοικον­ομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

[SID:11113470]

 ??  ?? Σε έκθεσή της η Goldman Sachs επιβεβαιών­ει τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την ουδέτερη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank και την Εθνική.
Σε έκθεσή της η Goldman Sachs επιβεβαιών­ει τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την ουδέτερη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank και την Εθνική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece