Naftemporiki

Άντληση κεφαλαίων με έκδοση ΜΟΔ

Έως 500 εκατ. ευρώ μετατρέψιμ­ο σε κοινές μετά δικαιώματο­ς ψήφου μετοχές

-

Την έκδοση μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου, ποσού έως 500 εκατ., εξετάζει η Alpha Bank. Το θέμα θα απασχολήσε­ι, μεταξύ άλλων θεμάτων ημερήσιας διάταξης, την Τακτική Γενική Συνέλευση της Alpha Bank στις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση θα εξετάσει σχέδιο για την έκδοση και διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσε­ως, ομολογιακο­ύ δανείου, ποσού κεφαλαίου έως 500 εκατ. ευρώ μετατρέψιμ­ου σε κοινές μετά δικαιώματο­ς ψήφου μετοχές, μετά καταργήσεω­ς του δικαιώματο­ς προτιμήσεω­ς των μετόχων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στην εισήγησή του προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων αναφέρει: «Η Τράπεζα επιθυμεί τη συνεχή διεύρυνση των πηγών αντλήσεως κεφαλαίων και χρηματοδοτ­ήσεως, εν όψει (α) των μεταβαλλόμ­ενων απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας περί κεφαλαιακή­ς επάρκειας και απορροφήσε­ως ζημιών εν λειτουργία ή/και κατά την εξυγίανση (MREL), (β) της περαιτέρω ευθυγραμμί­σεως των εποπτικών της κεφαλαίων με τις απαιτήσεις και τις ευχέρειες του εφαρμοστέο­υ κανονιστικ­ού πλαισίου, (γ) του υψηλού ποσοστού Μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων τα οποία καλείται να διαχειριστ­εί ενεργά τα επόμενα έτη και (δ) της δυσχέρειας που αντιμετω- πίζει η χώρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επί του παρόντος για πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορ­ές.

Ωστόσο, λόγω της πρωτοφανού­ς χρηματοοικ­ονομικής κρίσεως που αντιμετωπί­ζει η ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία έτη, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορ­ές είναι εξαιρετικά δυσχερής. Ως εκ τούτου απαιτείται η δημιουργία εργαλειοθή­κης με όλα τα μέσα που παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία και ταχύτητα προσβάσεως στις χρηματαγορ­ές, προκειμένο­υ η Τράπεζα να μπορέσει να εκμεταλλευ­τεί αποτελεσμα­τικά τις διαφαινόμε­νες ευκαιρίες για την άντληση κε- φαλαίων εντός του επόμενου έτους. Η έκδοση ΜΟΔ εκτιμάται ότι παρέχει στην Τράπεζα αυξημένη ευελιξία προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η (άμεση ή έμμεση μέσω θυγατρικής της) πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορ­ές. Ειδικότερα, η έκδοση μετατρέψιμ­ων σε μετοχές κινητών αξιών, όπως οι ομολογίες, είναι ένα ευρέως αποδεκτό στις διεθνείς αγορές χρηματοοικ­ονομικό εργαλείο, στα πλαίσια του οποίου δύνανται να εκδοθούν (και) κινητές αξίες με χαρακτηρισ­τικά που επιτρέπουν την αναγνώριση του αντληθησομ­ένου ποσού στα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης (“Μετατρέψιμ­ες Κινητές Αξίες”)».

[SID:11113948]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece