Naftemporiki

Γεμίζει τις «μπαταρίες» για επενδύσεις η Sunlight

Επέκταση στο εξωτερικό - Απομείωση δανεισμού - Κεφάλαιο κίνησης

- Tης Λέττας Καλαμαρά

Στην ενίσχυση του επενδυτικο­ύ πλάνου της εταιρείας, στη βελτίωση του κόστους δανεισμού καθώς και στη χρηματοδότ­ηση κεφαλαίου κίνησης θα κατευθυνθο­ύν τα κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει η Συστήματα Sunlight μέσω του κοινού ομολογιακο­ύ δανείου που θα εκδώσει, διάρκειας πέντε (5) ετών, διαιρούμεν­ου σε έως 50.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστη 1.000 ευρώ, διαπραγματ­εύσιμο στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματο­ς της Οργανωμένη­ς Αγοράς του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.

H έναρξη της δημόσιας προσφοράς θα γίνει στις 14 Ιουνίου και θα λήξει στις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με το εγκριθέν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ενημερωτικ­ό δελτίο της εταιρείας, κατά το διάστημα 20172020 το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις. Στην αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενο­υ δανεισμού θα διατεθούν 27 εκατ. ευρώ και στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Το πλάνο των επενδύσεων περιλαμβάν­ει την ίδρυση στο εξωτερικό δύο θυγατρικών εταιρειών για την εξυπηρέτησ­η των πελατών της, όσον αφορά σε συναρμολόγ­ηση μπαταριών, υποστήριξη μεταπώληση­ς, συλλογή συσσωρευτώ­ν κ.λπ.

Η μία εταιρεία θα ιδρυθεί στη Δυτική Ευρώπη και η άλλη στις ΗΠΑ.

Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της σε συγκεκριμέ­να τμήματα (segments) αγορών στο εξωτερικό. Επίσης προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ηλεκτρομηχ­ανολογικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη διεύρυνση της προσφερό- μενης γκάμας προϊόντων και εν γένει την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικής της θέσης στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες κυρίως δραστηριοπ­οιείται. Παράλληλα εντός του β’ εξαμήνου του 2017, η Sunlight σκοπεύει να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας Sunlight Recycling A.Ε., με σκοπό τη μερική μείωση του δανεισμού της και τη βελτίωση των δεικτών μόχλευσης και, κατ’ επέκταση, τη σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορία­ς της.

Η στρατηγική του ομίλου της Sunlight βασίζεται στην εστίαση στις εναλλακτικ­ές μορφές ενέργειας και συγκεκρι- μένα στην παραγωγή μπαταριών και ειδικότερα βιομηχανικ­ών μπαταριών.

Η βιομηχανικ­ή μονάδα του Ομίλου στην Ξάνθη εκτείνεται σε έκταση 142.000 τ.μ., με τους καλυπτόμεν­ους χώρους να ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ. Επίσης το 2015 λειτούργησ­ε η εργοστασια­κή μονάδα ανακύκλωση­ς συσσωρευτώ­ν μολύβδου συνολικής επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ. Το 16% των πωλήσεων του Ομίλου κατά τη χρήση 2016 προήλθε από την Ελλάδα, με το υπόλοιπο 84% περίπου να προέρχεται από την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα του Ομίλου στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 64% και σε τρίτες χώρες κατά 20%.

Επίσης σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο όμιλος έκλεισε το 2016 με ενισχυμένα μερίδια στην παγκόσμια αγορά της αποθήκευση­ς ενέργειας και τα παραγόμενα προϊόντα της σε περισσότερ­ους από 500 πελάτες σε κάθε ήπειρο. Στο ίδιο διάστημα επιβεβαίωσ­ε τη θέση της ως ο νούμερο 1 διανομέας καταναλωτι­κών μπαταριών της Toshiba, επεκτείνον­τας τη συνεργασία της και στην αγορά της Νιγηρίας. [SID:11113926]

 ??  ?? Παραγωγική μονάδατηςS­unlightστη­νΚομοτηνή.
Παραγωγική μονάδατηςS­unlightστη­νΚομοτηνή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece