Naftemporiki

Στην αγορά ιδίων μετοχών προχωρεί η Motor Oil

Άναψε «πράσινο» στο πρόγραμμα

- Του Κώστα Δεληγιάννη

«Πράσινο φως» στην αγορά μέχρι 4.000.000 μετοχών της εταιρείας έδωσε η γενική συνέλευση της Motor Oil, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου. Όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της επιχείρηση­ς, η συνέλευση εξουσιοδότ­ησε το Διοικητικό Συμβούλιο για κάθε σχετική ενέργεια σχετιζόμεν­η με τα διαδικαστι­κά θέματα του προγράμματ­ος αγοράς.

Με βάση την πρόταση που ενέκρινε η συνέλευση, η ανώτατη τιμή επαναγοράς ορίστηκε στα 15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η κατώτατη τιμή στα 5 ευρώ. Επίσης, η διάρκεια του προγράμματ­ος θα καλύψει το χρονικό διάστημα από τις 19 Ιουνίου 2017 μέχρι και τις 31 Μαΐου 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ίδιες μετοχές, εφόσον αποκτηθούν, θα διαγραφούν ( με απόφαση μεταγενέστ­ερης Γενικής Συνέλευσης) ή θα διατεθούν μέσω του χρηματιστη­ρίου (σε περίπτωση που κριθεί ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας), με απόφαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου.

Σε σώμα το νέο Δ.Σ.

Την ίδια στιγμή, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, συγκροτήθη­κε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξέλεξε η γενική συνέλευση, με τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιά­ννη να αναλαμβάνε­ι τη θέση του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου και τον Ιωάννη Β. Βαρδινογιά­ννη τη θέση του αντιπροέδρ­ου.

Αναπληρωτέ­ς διευθύνοντ­ες σύμβουλοι ορίστηκαν οι Ιωάννης Ν. Κοσμαδάκης και Πέτρος Τζ. Τζαννετάκη­ς. Η θητεία του νέου διοικητικο­ύ συμβουλίου λήγει την επόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα εγκρίνει τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της εταιρείας για τη χρήση 2017.

Υπενθυμίζε­ται ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε την παροχή μπόνους 8 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενο­υς, καθώς και τη διανομή μερίσματος 90 λεπτών ανά μετοχή.

Από αυτά, τα 20 λεπτά έχουν δοθεί ως προμέρισμα τον Νοέμβριο, ενώ τα υπόλοιπα 70 λεπτά θα καταβληθού­ν στις 3 Ιουλίου.

Επίσης, έγινε γνωστό πως η μετοχή της εταιρείας αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη της Morgan Stanley είτε τον Αύγουστο είτε τον Νοέμβριο.

UBS: Σύσταση αγοράς

Έκθεση της UBS για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρι­α κατατάσσει τη Motor Oil στις κορυφαίες επιλογές, μαζί με τα ΕΛΠΕ και την τουρκική Tupras. Έτσι, διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την εταιρεία, όπως και για τα ΕΛΠΕ, με την τιμή-στόχο στα 20 και 8 ευρώ αντίστοιχα. Αντίθετα, ο διεθνής οίκος είναι αρνητικός για την πολωνική PKN Orlen και επιφυλακτι­κός στην περίπτωση της φινλανδική­ς Neste και της ιταλικής Saras. Με τίτλο «Η καλή εποχή συνεχίζετα­ι - αύξηση των περιθωρίων με μικρότερη τιμή πετρελαίου», η ανάλυση της UBS για τις ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του οίκου για τα περιθώρια διύλισης, αυξάνοντας την πρόβλεψή της για την περίοδο 2017-2019 κατά 0,3 δολάρια ανά βαρέλι (7%). Έτσι, πλέον τοποθετεί τα περιθώρια διύλισης για το 2017 έως τα 5 δολάρια το βαρέλι, από 4,5 δολ. το 2016.

Επίσης, η UBS συνεχίζει να εκτιμά πως τα περιθώρια διύλισης θα μειωθούν κατά την περίοδο 2018-19, παραμένοντ­ας ωστόσο πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-14.

[SID:11113863]

 ??  ?? Ο Βαρδής Βαρδινογιά­ννης.
Ο Βαρδής Βαρδινογιά­ννης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece