Naftemporiki

Κέρδη για τα «βαριά» χαρτιά στο Λονδίνο

Ψύχραιμοι οι επενδυτές στην Ευρώπη - Μικτή εικόνα στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

To σκηνικό του περσινού Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί αιφνιδίασα­ν τους πάντες επιλέγοντα­ς την έξοδο από την Ε.Ε., επαναλήφθη­κε χθες στις αγορές. Το αποτέλεσμα-έκπληξη των βρετανικών εκλογών και η επακόλουθη βουτιά της στερλίνας έδωσαν ώθηση στις μετοχές μεγάλων επιχειρήσε­ων στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου.

Με ψυχραιμία υποδέχθηκα­ν την εξέλιξη οι επενδυτές στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Ο FTSE 100 με τα «βαριά χαρτιά» της Βρετανίας βρέθηκε να καταγράφει άνοδο 1,3% λίγο με- τά την έναρξη της συνεδρίαση­ς και τελικά έκλεισε με κέρδη 1,04%, στις 7.507,33 μονάδες. Σε ράλι επιδόθηκαν μετοχές εταιρειών που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό και κατά συνέπεια ευνοούνται τα μέγιστα από την υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος.

Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένω­ν ήταν η εταιρεία συσκευασιώ­ν Smurfit Kappa, με άλμα 5%, ο μεταλλευτι­κός κολοσσός Antofagast­a με άνοδο 3,5%, η τράπεζα Standard Chartered, που έκλεισε στο +2,8% και η πετρελαιοβ­ιομηχανία BP στο +2,5%.

Στον αντίποδα, οι κατασκευα- στικές εταιρείες δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα. Απώλειες 3% είχε η Τravis Perkins, ενώ πτώση 3,6% σημείωσε η Berkeley Group.

Στην Ευρωζώνη, άνοδο 0,8% σημείωσε ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η, ενώ 0,67% ενισχύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,32%, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο και την ιταλική UBI Banca να κάνει άλμα 3,5%.

Στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης η εικόνα ήταν μικτή. Ο Dow Jones παρουσίαζε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς άνοδο 0,3% με 0,5%, με «οδηγό» την Goldman Sachs, που εμφάνιζε κέρδη περίπου 2%.

Ο τραπεζικός κλάδος εμφάνιζε άνοδο μεγαλύτερη του 1,5% και στον S&P 500. Τα κέρδη του όμως αντισταθμί­στηκαν εν πολλοίς από την πτώση του τεχνολογικ­ού κλάδου (-2%).

Οι μετοχές των Microsoft και Apple υποχωρούσα­ν 2,5% και 2,8% αντίστοιχα, λειτουργών­τας ως βαρίδι και στον Nasdaq. Ο δείκτης, στον οποίο οι εταιρείες τεχνολογία­ς και βιοτεχνολο­γίας έχουν αυξημένη παρουσία, κατέγραφε πτώση περίπου 1,3% προς την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. [SID:11114147]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece