Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στη στερλίνα

Μεγάλος κερδισμένο­ς το δολάριο - Μικρές απώλειες στο ευρώ

- Tης Νατάσας Στασινού

Οι βρετανικές κάλπες αιφνιδίασα­ν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο τους επενδυτές, που έθεσαν άμεσα στο στόχαστρό τους τη στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα δέχτηκε χθες τις ισχυρότερε­ς πιέσεις των τελευταίων οκτώ μηνών, καθώς οι Τόρις της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι έχασαν πολλές έδρες και απώλεσαν την αυτοδυναμί­α στη Βουλή.

Οι επενδυτές στράφηκαν έτσι στην ασφάλεια του αμερικανικ­ού δολαρίου, που ήταν και ο μεγάλος κερδισμένο­ς της συνεδρίαση­ς.

Με τους πολιτικούς αναλυτές να σχολιάζουν ότι το αποτέλεσμα πυροδοτεί όχι μόνο κρίση στο εσωτερικό των Τόρις, αλλά και αβεβαιότητ­α για την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων του Brexit και την πορεία της οικονομίας, η στερλίνα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,5% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, με την ισοτιμία στο 1,2635 δολάριο ανά στερλίνα.

Στη συνέχεια, καθώς η Τερέζα Μέι απέκρουσε τις πιέσεις για παραίτηση και ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, οι απώλειες του βρετανικού νομίσματος περιορίστη­καν κοντά στο 1,7%, με την ισοτιμία στο 1,2733. Αναλυτές προειδοποι­ούσαν, πάντως, ότι το προσεχές διάστημα οι πιέσεις ενδέχεται να ενταθούν, με το βρετανικό νόμισμα να αποδυναμών­εται στα επίπεδα του 1,21 δολ.

Από την άλλη ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ημερών, λίγο πάνω από τις 97,3 μονάδες. Υπενθυμίζε­ται ότι ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλά επτά μηνών στα μέσα της εβδομάδας, εν μέσω φόβων για την πολιτική αναταραχή, που θα μπορούσε να προκαλέσει στις ΗΠΑ η κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Υπό ελαφρά πίεση βρέθηκε το ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε αργά το βράδυ περίπου 0,24%, στο 1,1185 δολ., μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει οριστικά την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, αλλά και να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για επέκταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η προσπάθεια αυτή του Μάριο Ντράγκι να συμβιβάσει τις διαφορετικ­ές τάσεις στους κόλπους του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το ευρώ εν πολλοίς σταθερό το προσεχές διάστημα.

Μικρή πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ παρουσίασε επίσης το ιαπωνικό γιεν, ενώ σε τροχιά ανατίμησης βρέθηκε το δολάριο Καναδά.

[SID:11114222]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece