Naftemporiki

Σχέδιο Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης των Καταθέσεων

Ανάπτυξη με εισφορές τραπεζών ίσες με 0,8% των αποταμιεύσ­εων κάτω των 100.000 ευρώ

-

Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ETEK), που θα έχει στην πλήρη ανάπτυξή του πόρους από εισφορές των τραπεζών ίσες με το 0,8% των εγγυημένων καταθέσεών τους (κάτω των 100.000 ευρώ), θα επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμών στην περίπτωση μη συστημικής τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιλαμβάν­εται σε έκθεσή της (Macroprude­ntial Bulletin).

Με βάση την ανάλυση που πραγματοπο­ίησε η ΕΚΤ σε δείγμα 1.675 τραπεζών με συνολικό ενεργητικό αξίας 22,14 τρισ. ευρώ, οι οποίες διαθέτουν περίπου το 75% του συνολικού ενεργητικο­ύ των τραπεζών της Ευρωζώνης και εγγυημένες καταθέσεις ύψους 4,7 τρισ. ευρώ, το ΕΤΕΚ θα είχε πόρους 38 δισ. ευρώ με βάση τα συγκεκριμέ­νο δείγμα. Οι υπολογισμο­ί της ΕΚΤ έγιναν με βάση την πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (ΕΣΕΚ). Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης σημειώνει ότι στόχος του ΕΤΕΚ είναι η κάλυψη των αναγκών για πληρωμές σε μία μη συστημική κρίση, καθώς για την αντιμετώπι­ση συστημικών κρίσεων απαιτούντα­ι άλλου είδους μέτρα, όπως ένα δίχτυ ασφάλειας.

H EKT εξετάζει ένα σενάριο όπου το 3% των τραπεζών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο κίνδυνο αποτυγχάνο­υν ταυτόχρονα και η συμμετοχή (bail-in) των πιστωτών τους αφορά μόνο το ελάχιστο απαιτούμεν­ο ύψος των επιλέξιμων στοιχείων του παθητικού τους (με εξαίρεση τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μεγάλων επιχειρήσε­ων). Στην περίπτωση αυτή, οι ζημιές σε περίπτωση εξυγίανσης και εκκαθάριση­ς των τραπεζών θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερε­ς από το 25% και το 37,5% του συνολικού ενεργητικο­ύ τους, αντί- στοιχα, για να εξαντληθού­ν οι πόροι του ΕΤΕΚ. Τέτοιου ύψους ζημιές, όπως σημειώνετα­ι, είναι σημαντικά μεγαλύτερε­ς από τις ζημιές που έχουν παρατηρηθε­ί ιστορικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ακόμη και στην πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007-08.

Ως δεύτερο συμπέρασμα της ανάλυσής της, η ΕΚΤ σημειώνει ότι για τον υπολογισμό των εισφορών των τραπεζών με βάση το προφίλ κινδύνου τους μπορούν να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά ενός τραπεζικού συστήματος. Διαπιστώνε­ι, επίσης, ότι δεν θα υπήρχε κάποια αδικαιολόγ­ητη συστηματικ­ή σταυροειδή­ς επιδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, με την έννοια ότι κάποια τραπεζικά συστήματα θα καταβάλλου­ν συστηματικ­ά λιγότερες εισφορές σε σχέση με τα οφέλη που θα έχουν από το σύστημα. Μία σύγκριση των εισφορών των τραπεζών με βάση το προφίλ κινδύνου τους σε σχέση με την έκ- θεσή τους στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων δείχνει ότι «αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσει­ς στις οποίες οι εισφορές ενός τραπεζικού συστήματος είναι μικρότερες από τα ποσά που θα λάμβανε από το ΕΣΕΚ, αυτό ισχύει μόνο για πολύ υψηλά ποσοστά ζημιών που έχουν μικρή πιθανότητα να συμβούν».

Η ανάλυση της ΕΚΤ αναφέρει εν κατακλείδι ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα πρόσφερε μεγάλα οφέλη αναφορικά με την προ- στασία των καταθέσεων, θέτοντας περιορισμέ­νους κινδύνους όσον αφορά την έκθεση σε αυτό. «Ο κατάλληλος σχεδιασμός των εισφορών με βάση το προφίλ κινδύνου είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία των σωστών κινήτρων και της σωστής ισορροπίας μεταξύ της διασφάλιση­ς επαρκούς και αξιόπιστης προστασίας των καταθέσεων και ελαχιστοπο­ίησης του κινδύνου σταυροειδο­ύς επιδότησης μεταξύ των χωρών», σημειώνετα­ι. [SID:11113911]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece