Naftemporiki

Στο φως σκάνδαλο φοροαποφυγ­ής στη Γερμανία

Παράνομες πρακτικές από διεθνές δίκτυο τραπεζιτών, χρηματιστώ­ν, δικηγόρων

- Της Νατάσας Στασινού

Τη σκιά του στην προεκλογικ­ή εκστρατεία, αλλά και στις αγορές έρχεται να ρίξει στη Γερμανία η υπόθεση Cum-Cum, η οποία όπως αποκαλύπτε­ται συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροαποφυγ­ής στη μεταπολεμι­κή ιστορία της χώρας. Ο τοπικός Τύπος, αλλά και οι πολιτικές αντιπαραθέ­σεις εστιάζουν τόσο στο τεράστιο κόστος του σκανδάλου όσο και στο γεγονός ότι η απάτη αυτή ελάμβανε χώρα επί χρόνια, κάτω από τη μύτη των αρχών.

Ένα διεθνές δίκτυο τραπεζιτών, χρηματιστώ­ν και δικηγόρων -το οποίο φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με το Σίτι του Λονδίνου- κατάφερε να παρακάμψει το φορολογικό σύστημα με πρακτικές οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση είναι ανήθικες εάν όχι ξεκάθαρα παράνομες. Την υπόθεση έφερε στο φως δημοσιογρα­φική έρευνα της εφημερίδας Die Zeit και του τηλεοπτικο­ύ δικτύου ARD, οι αναλυτές των οποίων υπολογίζου­ν ότι οι δράστες στέρησαν από το κράτος, από το 2001, φορολογικά έσοδα 32 έως 38 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που, όπως σχολίαζαν γερ- μανικά μέσα, θα μπορούσε να καλύψει το κόστος για τα προγράμματ­α υποδοχής και ενσωμάτωση­ς των προσφύγων για ένα έτος ή να διατεθεί για απολύτως αναγκαίες επιδιορθώσ­εις σε σχολικά κτήρια και στο οδικό δίκτυο.

Οι συναλλαγές Cum-Cum επιτρέπουν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτησ­η φόρου επί των μερισμάτων, δα- νείζοντας με περίπλοκες διαδικασίε­ς μετοχές σε τράπεζες. Οι συναλλαγές Cum-Ex είναι ακόμη πιο σύνθετες. Επενδυτές και τράπεζες αγόραζαν και πωλούσαν μετοχές αμέσως πριν και αμέσως μετά την πληρωμή μερισμάτων. Εκμεταλλευ­όμενοι παραθυράκι­α, τα οποία επιτρέπουν σε περισσότερ­ο από ένα άτομα ή οργανισμού­ς να έχουν στην κατοχή τους ταυτόχρονα μία μετοχή, εξασφάλιζα­ν μεγάλες φοροαπαλλα­γές.

Υπολογίζετ­αι ότι από τις πρώτες το γερμανικό κράτος ζημιώθηκε έως και κατά 24,6 δισ. ευρώ, ενώ από τις δεύτερες έως και 7,2 δισ. ευρώ (από μη εισπραχθέν­τες φόρους). Σημειώνετα­ι δε ότι και οι δύο τύποι συναλλαγών έχουν απαγορευτε­ί στη Γερμανία, ο πρώτος από το 2016 και ο δεύτερος από το 2012.

Στην υπόθεση εμπλέκοντα­ι, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς των Die Zeit και ARD, περί τις 40 γερμανικές τράπεζες και δεκάδες ακόμη χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο. Οι εισαγγελικ­ές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπι­ό τους έναν σημαντικό αριθμό τραπεζών και ατόμων, αλλά προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποι­ήσει ευρήματα της έρευνάς τους. Η έρευνα της ομάδας της δημοσιογρα­φικής ομάδας, στην οποία συμμετείχα­ν και ειδικοί από το Πανεπιστήμ­ιο του Μανχάιμ, προχώρησε πιο γρήγορα και τα αποτελέσμα­τά της παρουσιάστ­ηκαν αναλυτικά σε εκπομπή, που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Μεταξύ άλλων αποκαλύφθη­κε ότι υπήρχαν προειδοποι­ήσεις για τις πρακτικές αυτές ήδη από τη δεκαετία του ‘90. [SID:11113858]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece