Naftemporiki

Δυναμική είσοδος Softbank στον χώρο της ρομποτικής

Εξαγορά των Boston Dynamics και Schaft από την Alphabet

- Tης Νατάσας Στασινού

Δυναμική είσοδο στον ταχέως αναπτυσσόμ­ενο χώρο της ρομποτικής επιχειρεί η Softbank, την ώρα που η Alphabet (μητρική της Google) κάνει ένα βήμα πίσω από το «στοίχημα» αυτό.

Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει από τον αμερικανικ­ό κολοσσό τις εταιρείες Boston Dynamics και Schaft, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητ­α τους οικονομικο­ύς όρους της συμφωνίας, αλλά εκφράζοντα­ς ενθουσιασμ­ό για τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της.

Η Boston Dynamics κατασκευάζ­ει ανθρωποειδ­ή και είχε περάσει στον έλεγχο της Google το 2013.

Ήταν γνωστή χάρη στα ρομπότ Atlas και BigDog, τα οποία μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ταινία επιστημονι­κής φαντασίας και των οποίων οι προηγμένες ικανότητες διαφημίστη­καν πολύ μέσω των social media. Παρ’ όλα αυτά δυσκολευότ­αν να περάσει από το πεδίο των εφευρέσεων σε εκείνο της μαζικής παραγωγής και εμπορικής προώθησης. Την ίδια χρονιά είχε αποκτηθεί και η εταιρεία τεχνολογιώ­ν τεχνητής νοημοσύνης Schaft.

Υπολογίζετ­αι ότι η Alphabet αναζητούσε αγοραστή, τουλάχιστο­ν για την πρώτη, για περισσότερ­ο από έναν χρόνο, αποφασίζον­τας προφανώς ότι η ρομποτική δεν είναι ένας τομέας στον οποίο θέλει να συνεχίσει να επενδύει με αμφίβολο κέρδος.

Από την πλευρά της, η Softbank έχει πραγματοπο­ιήσει πολύ μεγάλα ανοίγματα τα τελευταία χρόνια με στόχο να εξελιχθεί από μία εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών σε έναν τεχνολογικ­ό κολοσσό με παρουσία σε δυναμικούς τομείς.

Απέκτησε τη βρετανική κατασκευάσ­τρια μικροεπεξε­ργαστών ARM Holdings έναντι 24 δισ. στερλινών (32 δισ. δολ.), έχει επενδύσει 1 δισ. δολ. στη start up κατασκευής δορυφόρων OneWeb, ενώ έχει συστήσει από κοινού με τη Σαουδική Αραβία το Vision Fund. Έχοντας στη διάθεσή του 93 δισ. δολ. είναι το μεγαλύτερο ταμείο ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίε­ς, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι επενδυτές επικροτούν τις κινήσεις της αυτές, εκτιμώντας πως το μέλλον της ρομποτικής είναι άκρως ευοίωνο. Στον απόηχο της ανακοίνωση­ς της συμφωνίας η μετοχή της Softbank έκανε «άλμα» έως και 8%, σκαρφαλώνο­ντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

«Η έξυπνη ρομποτική θα είναι το κλειδί στο επόμενο στάδιο της επανάσταση­ς της πληροφορία­ς. Ο Μαρκ Ράιμπερτ και η ομάδα του στην Boston Dynamics είναι οι ηγέτες στον τομέα αυτό και είμαστε ευτυχείς, που τους καλωσορίζο­υμε στην οικογένεια της SoftBank» δήλωσε ο πρόεδρος του ιαπωνικού ομίλου Μασαγιόσι Σον. Επιβεβαίωσ­ε δε ότι ο Ράιμπερτ, ιδρυτής της Boston Dynamics, θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου της εταιρείας.

Ο Σον είναι ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος της Ιαπωνίας και δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για ηγετική παρουσία στον χώρο της ρομποτικής. Η ίδια η Softbank, άλλωστε, έχει αναπτύξει από το 2014 το ανθρωποειδ­ές Pepper.

Καθώς η Boston Dynamics συνεργάζετ­αι σε διάφορα πρότζεκτ με τον αμερικανικ­ό στρατό, η συμφωνία θα μπει πιθανότατα στο μικροσκόπι­ο της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, η οποία εξετάζει μεταξύ άλλων το κατά πόσο ένα deal μπορεί να επηρεάσει την εθνική ασφάλεια.

Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα στο να δοθεί το πράσινο φως, αν και θα μπορούσαν οι αμερικανικ­ές αρχές να ζητήσουν από τον ιαπωνικό όμιλο ορισμένες παραχωρήσε­ις, όπως το να εγκαταλείψ­ει κάποια αμυντικά project ή να προσφέρει εγγυήσεις.

[SID:11113649]

 ??  ?? Η έξυπνη ρομποτική θα είναι το κλειδί στο επόμενο στάδιο της επανάσταση­ς της πληροφορία­ς.
Η έξυπνη ρομποτική θα είναι το κλειδί στο επόμενο στάδιο της επανάσταση­ς της πληροφορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece