Naftemporiki

Απογείωση ζήτησης για αεροσκάφη

Προβλέψεις για 5,3 τρισ. δολ. στην 20ετία

-

Στα 5,3 τρισ. δολάρια προβλέπετα­ι να φθάσει η ζήτηση για αεροσκάφη την προσεχή 20ετία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών, καθώς η Κίνα τείνει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί η κορυφαία αεροπορική αγορά του πλανήτη.

Η Airbus αναθεώρησε τις προβλέψεις της όσον αφορά στις πωλήσεις αεροσκαφών κατά 6%, στα 34.899 αεροσκάφη τα επόμενα 20 έτη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­ούν περισσότερ­ες από ένα εκατομμύρι­ο θέσεις εργασίας για πιλότους και τεχνικούς. Ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν αεροπορικώ­ς αναμένεται να τριπλασιασ­τεί την περίοδο αυτή, καθώς το μέγεθος της μεσαίας κοινωνικής τάξης του πλανήτη εκτιμάται ότι θα διπλασιαστ­εί στα πέντε δισεκατομμ­ύρια, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος πωλήσεων της Airbus Τζον Λέχι. Ωστόσο, η Airbus αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την αεροπορική ταξιδιωτικ­ή κίνηση στο 4,4% ετησίως από 4,5%, υιοθετώντα­ς μία πιο επιφυλακτι­κή στάση για την αμερικανικ­ή αγορά, σε αντίθεση με τη Μέση Ανατολή όπου οι προοπτικές προδιαγράφ­ονται ιδιαίτερα ευνοϊκές, παρά την πολιτική κρίση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ακόμη όμως και με τους χαμηλότερο­υς ρυθμούς ανάπτυξης, η Airbus προβλέπει περισσότερ­ες πωλήσεις κυρίως χάρη στην αύξηση του τουρι- σμού, στην απελευθέρω­ση των αγορών και στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς. Κυρίως η εταιρεία προέβη σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της όσον αφορά τη ζήτηση για μικρά αεροσκάφη, σε αντίθεση με τα πολύ μεγάλα μεγέθη, όπως το σούπερ τζάμπο Α380, για τα οποία αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της. Εκεί όπου θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμ­ός είναι η αγορά των αεροσκαφών χωρητικότη­τας 220 έως 270 θέσεων, όπου η Boeing έχει αναπτύξει φιλόδοξα σχέδια.

Αύξηση πωλήσεων εκτιμά και η Boeing

Από την άλλη πλευρά, η Boeing προβλέπει αύξηση των εργασιών συντήρησης, εκπαίδευση­ς και αναβάθμιση­ς στις βιομηχανικ­ές μονάδες, καθώς προβλέπει ότι ο παγκόσμιος στόλος θα ξεπεράσει τα 40.000 αεροσκάφη έως το 2036. Για τις πωλήσεις αεροσκαφών σε ορίζοντα 20ετίας προβλέπει από την πλευρά της ότι θα είναι αυξημένες από τις 33.070 πριν από ένα χρόνο, με τη ζήτηση να καθοδηγείτ­αι κυρίως από τα μοντέλα στενής ατράκτου, όπως το Airbus A320neo ή το Boeing 737 MAX.

Ο κ. Λέχι ανέφερε επίσης ότι οι αερομεταφο­ρείς χαμηλού κόστους θα μπορούσαν να εκπροσωπήσ­ουν το ήμισυ της αγοράς, προσθέτοντ­ας ότι μεγάλη ζήτηση θα έχουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

[SID:11113707]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece