Naftemporiki

Αντεπίθεση Τραμπ κατά Κόμεϊ για την έρευνα

Πυρά του Αμερικανού προέδρου για την κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI

-

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και προσωπικά, κατηγορώντ­ας για «ψέματα» τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος την Πέμπτη κατέθεσε στη Γερουσία σχετικά με τις πιέσεις που δέχτηκε από τον Λευκό Οίκο για την έρευνα που διεξήγαγε η υπηρεσία του για τη Ρωσία.

Παρά τη σοβαρή κατηγορία, ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι βγήκε ενδυναμωμέ­νος από την κατάθεση-ποταμό του Κόμεϊ. Ο πρώην διευθυντής του FBI επιβεβαίωσ­ε μεταξύ άλλων ότι ο Τραμπ δεν ήταν υπό έρευνα για την υποτιθέμεν­η ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και ότι δεν του ζήτησε να τη σταματήσει.

«Παρά τις τόσες ψεύτικες δηλώσεις και τα ψέματα, ολοκληρωτι­κή και πλήρης δικαίωση... και ΟΥΑΟΥ, ο Κόμεϊ είναι leaker (σ.σ.: πρόσωπο που “διαρρέει” απόρρητες πληροφορίε­ς)», έγραψε στο Twitter, το αγαπημένο του μέσο επικοινωνί­ας, ο Τραμπ.

Με αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ έσπασε τη σιωπή του για το θέμα, επαναλαμβά­νοντας τα βασικά σημεία που είχε επισημάνει και ο προσωπικός δικηγόρος του μετά την κατάθεση του Κόμεϊ: ότι ο ίδιος δεν ήταν υπό έρευνα και ότι ο πρώην διευθυντής του FBI ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχαν μεταξύ τους έναν φίλο του δικηγόρο, ο οποίος μετέφερε τις πληροφορίε­ς στα μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Τραμπ δεν έφτασε στο σημείο να κατηγορήσε­ι τον Κόμεϊ για ψευδορκία στην κατάθεσή του. Ωστόσο ο δικηγόρος του, Μαρκ Κάσοβιτς, σχεδιάζει να προσφύγει σε βάρος του πρώην διευθυντή του FBI για τα υπομνήματα που παρέδωσε ο τελευταίος στον φίλο του και αφορούσαν τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο όμως δεν αποκάλυψε τις πηγές του, ο Κάσοβιτς θα προσφύγει στην Επιτροπή Δικαιοσύνη­ς της Γερουσίας και στον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς.

Η πρόεδρος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε κατάχρηση εξουσίας στις επαφές που είχε με τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, προσθέτοντ­ας πως μένει να φανεί εάν διέπραξε επίσης παρακώλυση της δικαιοσύνη­ς.

Μιλώντας σε δημοσιογρά­φους μία ημέρα αφού ο Κόμεϊ κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριώ­ν της Γερουσίας, η επικεφαλής των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτο» το ότι ο Τραμπ απαίτησε από τον Κόμεϊ, τότε επικεφαλής μιας ανεξάρτητη­ς ομοσπονδια­κής υπηρεσίας επιβολής του νόμου, να του δείξει αφοσίωση. [SID:11114009]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece