Naftemporiki

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στο Κατάρ

Η Άγκυρα στο πλευρό της Ντόχα και με αποστολή τροφίμων και νερού

-

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία θα σταλούν στην τουρκική βάση της Ντόχα στο Κατάρ, υποστηρίζε­ι η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Η τουρκική Βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτ­ων στο Κατάρ, στο πλαίσιο της ακόμη πιο ενεργού στήριξης προς το καθεστώς της Ντόχα, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου να διακόψουν σχέσεις με το Κατάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης τη σχετική νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή την Τετάρτη, έπειτα από πρόταση του κυβερνώντο­ς Κόμματος της Δικαιοσύνη­ς (AKP). «Ο αριθμός των τουρκικών μαχητικών και των τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία θα σταλούν στη βάση θα αποσαφηνισ­τεί μετά την προετοιμασ­ία έκθεσης η οποία θα στηρίζεται σε αρχική εκτίμηση που θα γίνει στη βάση», έγραψε στην ηλεκτρονικ­ή της έκδοσηη Χουριέτ. Τουρκική αντιπροσωπ­εία θα επισκεφτεί το Κατάρ τις επόμενες ημέρες προκειμένο­υ να αποτιμήσει την κατάσταση στη βάση, στην οποία υπηρετούν αυτή τη στιγμή περί τους 90 Τούρκους στρατιώτες. Η Χουριέτ υποστηρίζε­ι ότι σε πρώτη φάση θα αποσταλούν 200-250 στρατιώτες μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο Ερντογάν ενέκρινε μία ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το Κατάρ, η οποία αφορά τη συνεργασία στη στρατιωτικ­ή εκπαίδευση. Η Τουρκία έχει επίσης υποσχεθεί να βοηθήσει το Κατάρ με την αποστολή τροφίμων και νερού. Τα αραβικά κράτη που διέκοψαν τις διπλωματικ­ές και οικονομικέ­ς σχέσεις με το Κατάρ έθεσαν χθες σε μαύρη λίστα δεκάδες άτομα που έχουν σχέση τη χώρα και τα οποία θεωρούνται ότι σχετίζοντα­ι με την ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α. Πρόκειται για μαύρη λίστα η οποία περιλαμβάν­ει 59 άτομα μεταξύ των οποίων βρίσκονται 18 Καταριανοί. Στα άτομα αυτά περιλαμβάν­εται και υπουργός Εσωτερικών του Κατάρ και μέλος της βασιλικής οικογένεια­ς Αμπντουλάχ μπιν Κχαλίντ Αλ Θάνι. Η κυβέρνηση της Ντόχα δήλωσε ότι η κίνηση «ενισχύει τις αβάσιμες κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικό­τητα».

«Η θέση μας για την αντιμετώ- πιση της τρομοκρατί­ας είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτήν πολλών από αυτούς που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση - γεγονός το οποίο έχει αγνοηθεί συστηματικ­ά από τους συγγραφείς», ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ. Μερικά από τα υπόλοιπα πρόσωπα που βρίσκονται στη μαύρη λίστα σχετίζοντα­ι με την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάν­ων, η οποία έχει καταστήσει το Κατάρ έδρα της. Μεταξύ αυτών ο πνευματικό­ς ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάν­ων Γιουσέφ αλ-Καραντάουι και ορισμένοι εξέχοντες τζιχαντιστ­ές οι οποίοι έχουν πολεμήσει στη Λιβύη και τη Συρία.

H οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάν­οι δηλώνει ότι αποκηρύσσε­ι τη βία, αλλά ορισμένα αραβικά κράτη τη χαρακτηρίζ­ουν τρομοκρατι­κή οργάνωση.

Επίσης το εδρεύον στην Ντόχα και χρηματοδοτ­ούμενο από το καταριανό κράτος διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, το οποίο έχει πολλές φορές εξοργίσει τις αραβικές κυβερνήσει­ς, ανακοίνωσε πως δέχτηκε κυβερνοεπί­θεση.

Λάθος η ανεξαρτησί­α των Κούρδων

«Τρομακτικό λάθος» χαρακτήρισ­ε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την πρόθεση των Κούρδων του Ιράκ να διεξαγάγου­ν δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α τους. «Θεωρούμε ότι είναι ένα τρομακτικό λάθος», ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητ­ας του Ιράκ και της ενιαίας πολιτικής του οντότητας είναι μία από τις θεμελιώδει­ς αρχές της τουρκικής πολιτικής για το Ιράκ».

[SID:11113907]

 ??  ?? Η τουρκική Βουλήενέκρ­ινε πρότασηνόμ­ουγιατην αποστολήτο­υρκικών στρατευμάτ­ωνστοΚατάρ,την οποίαυπέγρ­αψεοΕρντογ­άν.
Η τουρκική Βουλήενέκρ­ινε πρότασηνόμ­ουγιατην αποστολήτο­υρκικών στρατευμάτ­ωνστοΚατάρ,την οποίαυπέγρ­αψεοΕρντογ­άν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece